Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
De Wkkgz en vergewisplicht

De Wkkgz en vergewisplicht. Wat wordt hiermee bedoeld?

zorgaanbieder Dec 10, 2021

Ben jij zzp'er in de zorg? Dan krijg ook jij te maken met de 'vergewisplicht'. Dit is een eis die voortkomt uit de kwaliteitswet Wkkgz. In dit artikel gaan we in op de Wkkgz en vergewisplicht. Wat wordt hiermee bedoeld? En hoe voldoe je eraan?

Wat is de vergewisplicht?

De vergewisplicht is een wettelijke plicht uit de Wet Kwaliteit, Klachten en Geschillen in de zorg (Wkkgz), waarbij een zorgaanbieder checkt of een nieuwe zorgmedewerker geschikt is om zorg te verlenen. Je bent hierbij als zorgaanbieder verplicht om je te 'vergewissen' van het arbeidsverleden van die zorgverlener. Werk jij als zzp'er in de zorg samen met andere zorgverleners? Dan is het belangrijk dat ook jij voldoende onderzoek doet naar de geschiktheid van collega zorgverleners.

Lees ook: Nieuwe wet maakt van iedere zzper in de zorg een zorgaanbieder

Artikel Wkkgz vergewisplicht

De kwaliteitswet Wet Kwaliteit Klachten en Geschillen in de Zorg is ingegaan in 2016 en introduceerde de vergewisplicht in artikel 4 lid 1 van de Wkkgz. Met de komst van de Wtza en jouw registratie in het Zorgaanbiedersportaal (LRZaleek het ons belangrijk om de vergewisplicht onder de aandacht te brengen.

Lees ook: ZZPers in de zorg en de Wtza: waar komt het op neer?

Waarom is er zoiets als de vergewisplicht?

Wat is het doel van de vergewisplicht? De Wkkgz stelt dat zorgaanbieders (dus ook zzpers in de zorg) zich moeten vergewissen dat zorgverleners die voor hen gaan werken, daadwerkelijk geschikt zijn voor het verlenen van zorg aan de cliënten. De 'bedoeling' van de vergewisplicht komt voort uit het feit dat cliënten kwetsbaar zijn en zorgaanbieders meer verstand hebben van hoe je een goede zorgverlener herkent dan cliënten dat kunnen bepalen. Het doel van het vergewisplicht is dus dat jij als zorgaanbieder nadenkt over met wie je samenwerkt en of de cliënt veilig is.

Lees meer over de eisen uit de WKKGZ in dit artikel. 

Wie heeft vergewisplicht?

De vergewisplicht geldt voor zorgaanbieders die werken met zorgverleners. Werk jij als zzp'er in de zorg samen met andere zorgverleners? Of geef je opdrachten door aan collega zzp'ers in hun zoektocht naar opdrachten? Besef dan dat van jou verlangd wordt dat jij controleert of de andere zorgverleners daadwerkelijk zijn wie ze zeggen dat ze zijn.

Hoe voldoe je aan de vergewisplicht?

Het is belangrijk dat jij beoordeelt of een zorgverlener geschikt is. Dit kun je doen op basis van zorginhoudelijk bewijs, zoals een certificaat van opleiding of bij- en nascholing. Ook kun je kijken naar wat iemand zegt. Op welke manier communiceert iemand en wat wordt er gecommuniceerd? Heb je te maken met een collega zorgprofessional? Ook is het mogelijk om te checken of er incidenten zijn geweest in het verleden.

Concrete activiteiten rondom de vergewisplicht

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg