Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Wat is het BICKZ

Wat is het BICKZ keurmerk en hoe kun je het behalen?

keurmerk Dec 05, 2023

Naast het HKZ keurmerk en MijnKeurmerk van KIWA, is er nu ook het BICKZ keurmerk. BICKZ staat voor Bureau Intensieve Controle Kwaliteit in de Zorg. Wat is het BICKZ keurmerk en hoe kun je het behalen?

Wat is het BICKZ keurmerk?

Enkele maanden geleden berichtten we dat het derde keurmerk voor zorg zzp op komst is. Inmiddels zijn er meer details bekend. Het BICKZ keurmerk is het derde keurmerk voor zzp'ers in de zorg. Het keurmerk onderscheidt zich van de andere twee keurmerken door vooral rekening te houden met de behoeftes van opdrachtgevers (zorgorganisaties). 'Dit moet de kans op eventuele naheffingen vanuit de Belastingdienst voor de opdrachtgever aanzienlijk verkleinen.' BICKZ wil een duidelijke scheidslijn aanbrengen tussen 'niet-gekwalificeerde zzp’ers en BICKZ-gecertificeerde Zelfstandige Professionals. Door middel van een grondige screening wil BICKZ de norm gaan stellen voor kwaliteit. Op die manier 'wil BICKZ bijdragen aan betere grip op hoogwaardige zorg en het sociaal-maatschappelijk belang dienen.'

Hoe ziet de BICKZ screening eruit?

BICKZ wil zzp'ers in de zorg jaarlijks gaan screenen. Na een controle moet kwaliteit, betrouwbaarheid en veiligheid gewaarborgd zijn, aldus BICKS. Het bureau verzamelt en controleert diploma's, certificaten, werkervaring, aangesloten verzekeringen en referenties 'bij de bron'. De procedure kent persoonlijke gesprekken om 'een realistisch en actueel beeld te krijgen van vaardigheden, motivatie en betrokkenheid bij de zorg'. Het nieuwe keurmerk vraagt ook door op de fiscale achtergrond van zzp'ers om de kans op eventuele naheffingen voor de opdrachtgever te verkleinen. Binnen een online database zou relevante informatie over de BICKZ gecertificeerde zzp'er straks te vinden zijn, inclusief diploma's, certificaten en aangesloten verzekeringen. Samengevat is de BICKZ screening een combinatie van gesprek en check op documentatie. De eisen die BICKZ stelt komen neer op de criteria die we al eerder aanhaalden om een echt zelfstandig ondernemer in de zorg te worden.

Wat zijn de eisen van het BICKZ keurmerk?

Uit de handleiding van het BICKZ keurmerk blijkt dat de gestelde eisen breed worden beoordeeld. Wat valt ons op aan de eisen van het BICKZ keurmerk? We bespreken er een aantal. Om het keurmerk te halen moet je aan de volgende zaken voldoen:

  • Eisen aan kwalificaties, zoals medicatieveiligheid en BHV;
  • Verklaring betalingsgedrag Nakoming fiscale verplichtingen;
  • Grootboekkaart afgesloten boekjaar (overzicht opdrachtgevers);
  • Aangifte inkomstenbelasting afgesloten boekjaar;
  • Het aantal jaar relevante werkervaring;
  • Kunnen verklaren hoe je aan jouw uurtarief gekomen bent;
  • Heb je bewuste keuzes gemaakt over jouw verzekeringen en oudedag?
  • Hoe lang duurt de overeenkomst met jouw opdrachtgever?
  • Welk onderscheid is er tussen jou en een medewerker in loondienst?
  • Hoe profileer jij je naar buiten toe als ondernemer?
  • Hoeveel uur werk je bij één opdrachtgever?
  • Op welke manier investeer jij in je onderneming?

De financiële documentatie van de zzp’er wordt strikt vertrouwelijk behandeld en is dus niet inzichtelijk voor anderen dan BICKZ zelf. Deze gegevens worden ook niet opgeslagen.

Hoe kun je het keurmerk behalen?

Inmiddels hebben de eerste zzp'ers in de zorg zich gemeld voor het BICKZ keurmerk. Ook bemiddelende partijen tonen interesse om het BICKZ keurmerk als uitgangspunt te stellen. Daarnaast hebben de oprichters van BICKZ contacten met zorgorganisaties die graag zien dat zij ondersteund worden bij hun vergewisplicht. Een keurmerk, zoals HKZ, KIWA of BICKZ kan daarbij helpen. Het BICKZ keurmerk kost € 995 excl. BTW tijdens de introductie van het eerste jaar dat een zzp'er het keurmerk heeft. In de daarop volgende jaren kost het keurmerk de zzp'er jaarlijks € 495 excl. BTW. Wil je meer informatie over het BICKZ keurmerk, dan kun je je hier melden.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg