Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Wanneer ben je echt

Wanneer ben je echt zelfstandig ondernemer in de zorg?

ib-ondernemer zorgaanbieder zorgprofessional May 11, 2022

In de gezondheidszorg zal er altijd ruimte blijven voor échte zzp'ers in de zorg. Maar wat is dat precies? Wanneer ben je echt zelfstandig ondernemer in de zorg? In dit artikel leggen we uit wanneer je als volwaardige zzp'er in de zorg gezien zal worden.

Waarom is dit belangrijk?

De flexibilisering van de arbeidsmarkt neemt steeds grotere vormen aan. De gezondheidszorg is de grootste sector van ons land en juist daar kiezen steeds meer werkenden voor een flexibel bestaan als zzp'er in de zorg. Vacatures voor een vast dienstverband worden niet ingevuld en zorgorganisaties worden steeds vaker gedwongen tot de inhuur van flex. Dit zorgt ervoor dat de druk op de Belastingdienst steeds verder oploopt om iets te doen. De afgelopen jaren heeft er geen handhaving plaatsgevonden, maar de kans is groot dat dit verandert. We verwachten dat het heel belangrijk wordt dat jij jouw ondernemerschap zo goed mogelijk vorm geeft. Wanneer ben je echt zelfstandig ondernemer in de zorg?

Lees ook: Aanpak schijnzelfstandigen komt dichterbij. Wat betekent dit voor jou?

Het doel: onderscheid jezelf met volwaardig ondernemerschap

Ben je benieuwd naar hoe jij definitief gezien kunt worden als zzp'er in de zorg? Zorg er dan voor dat je meer doet, meer weet en een andere houding hebt dan een collega in dienstverband. Wanneer ben je echt zelfstandig? Een flexibele houding, veel vakinhoudelijke kennis en gedrag van een solistisch werkende zorgaanbieder zijn van levensbelang voor zzp'ers in de zorg. Als jij je huis laat verbouwen dan ben je op zoek naar een dienstverlener die meer dan voldoende kennis en ervaring heeft om dat te doen. Zo wordt er ook naar jou als zzp'er in de zorg gekeken. Je doet een stap extra voor jouw opdrachtgevers, je bent voortdurend jouw kennis aan het vergroten en je houdt je aan de spelregels die de Wtza en Wkkgz aan je stellen. Als je dit op je neemt zal je als volwaardig zelfstandig ondernemer in de zorg gezien worden. Welke ingrediënten zijn hiervoor nodig?

Lees ook: Aan de slag met de Wkkgz en Jeugdwet: welk gedrag wordt verlangd?

Ingrediënt 1: volwaardig ondernemer voor de Belastingdienst

Reclame maken, financieel risico lopen, een goede administratie bijhouden en investeren. Het zijn voorbeelden van gedrag dat hoort bij een echte ondernemer. Als de Belastingdienst vragen stelt over jouw ondernemerschap, dan gaat dit over wat jij meemaakt in de praktijk. Je weet niet altijd waar je aan toe bent, of er voldoende klanten zijn en waar je in de praktijk mee geconfronteerd wordt. Ondernemerschap is spannend, het is risico lopen en het is voortdurend leven met een soort van onzekerheid. Dat moet bij je passen. De 10 spelregels voor ondernemerschap zijn inmiddels bekend. Verdiep je er goed in en voldoe eraan.

Lees ook: Belastingdienst ondernemer eisen voor zzp: de 10 op een rij

Misverstanden over zelfstandig ondernemerschap

Er doen veel verhalen de ronde over wanneer je als zzp'er in de zorg ondernemer bent. Wanneer ben je echt zelfstandig en wanneer niet? We merken in de praktijk dat niet goed geïnformeerde zzp'ers in de zorg andere zzp'ers informeren. Dat is niet zo verstandig, want dit kan tot problemen leiden met de Belastingdienst. Hieronder lees je een aantal voorbeelden van wat geen zelfstandig ondernemerschap is.

  • Met drie of meer klanten word je nog niet gezien als zelfstandig ondernemer;
  • Een inschrijving bij de KvK en een verzekering afsluiten zegt niets over ondernemerschap;
  • Lekker op tijd je geld gestort krijgen is een argument tégen ondernemerschap;
  • Een bemiddelingsbureau kan jou niet helpen om als ondernemer gezien te worden door de Belastingdienst.

Ingrediënt 2: gedrag en houding van een zorgaanbieder

De Belastingdienst gaat over jouw ondernemerschap en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) gaat over jou als zorgaanbieder. De IGJ doet steekproeven onder zorgaanbieders en controleert of zij voldoen aan de wet- en regelgeving in de zorg. Kun jij aantonen dat je de cliënt centraal stelt? Dat je begrijpt wat de PDCA cyclus is en dat je deze in je bedrijf hebt vorm gegeven? Heb jij een kwaliteitssysteem en stuur jij aan op goede en veilige zorg? Waar je ook bent. Zorgaanbieder zijn gaat veel verder dan bevoegd en bekwaam zijn. Zorg ervoor dat je voldoet aan de eisen waar de Inspectie op controleert.

Lees ook: Wat verwacht de Inspectie voor de zorg van jou?

Misverstanden over zorgaanbieder zijn

We merken dat zzp'ers in de zorg hun verplichtingen via een lidmaatschap of abonnement regelen. Dit is onmogelijk, omdat net als bij ondernemerschap jouw gedrag centraal staat als zorgaanbieder. Toch zijn er nogal wat misvattingen onder zzp'ers in de zorg over hoe je jouw zaken rondom de Wtza, Wkkgz en Jeugdwet op orde brengt. Dit zijn de meest voorkomende.

  • Met alleen een klachtenregeling voldoe je níet aan de eisen van de Wkkgz en Jeugdwet;
  • Een keurmerk of certificaat geldt niet als bewijs voor het voldoen aan wet- en regelgeving;
  • Als zzp'er in de zorg hebt je niet 'alleen een meldplicht', maar moet je ook aan de wet voldoen;
  • Sinds 1 januari 2022 moeten alle zzp'ers in de zorg hieraan voldoen.

Lees ook ons lange artikel over alle wet- en regelgeving voor zzp'ers in de zorg

Ingrediënt 3: een top zorgprofessional

Wanneer ben je echt zelfstandig ondernemer in de zorg? Naast jouw verplichtingen als ondernemer én je verplichtingen als zorgaanbieder ben je uiteraard ook zorgverlener. En wat voor één. Van een zzp'er in de zorg wordt veel toegevoegde waarde verwacht. Daar betaalt jouw opdrachtgever immers ook voor. Jouw opdrachtgevers en cliënten zien graag dat jij zo breed mogelijk opgeleid bent en veel actuele kennis en ervaring hebt. Zodat je andere zorgmedewerkers iets bij kunt brengen. Professioneel leiderschap heet dat en zzp'ers in de zorg hebben de mogelijkheid om dat te laten zien. Immers, jij komt op veel meer plekken dan de meeste van jouw andere collega's.

Lees ook: Jouw zorgonderneming opbouwen doe je stap voor stap

Misverstanden door zelfstandige zorgprofessionals

In de praktijk horen we veel verhalen over wat zzp'ers in de zorg zeggen tegen hun opdrachtgevers. Het komt voor dat zorgverleners voor het zzp-schap gekozen hebben om niet meer te hoeven werken als volwaardige zorgprofessional. Ze laten delen van hun bevoegd- en bekwaamheden achterwege omdat zij zich er niet goed bij voelen, of er vanaf willen. Dit zijn een aantal quotes die we regelmatig tegenkomen.

  • "Omdat ik zzp'er in de zorg ben, mag ik zelf weten wat ik doe en hoe ik het doe";
  • "Ik heb afspraken met mijn bureau gemaakt dat ik <voorbeeld> niet hoef te doen"
  • "Ondanks dat ik ervoor opgeleid ben, deel ik geen medicijnen. Dat doe ik niet";
  • "Ik ben niet verantwoordelijk voor cliënten, want ik werk hier tijdelijk".

Wanneer ben je echt zelfstandig ondernemer in de zorg?

Een echte zzp'er in de zorg neemt zijn ondernemerschap, zorgaanbieder zijn en zorgprofessional zijn zeer serieus. Je bent zelfstandig ondernemer in de zorg als je al deze zaken voldoende aandacht geeft. Alleen dan ben je bestand tegen controles van de Belastingdienst en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Daar bovenop zorg je ervoor dat je verschilt van collega's in loondienst. En dat is nu precies hetgeen waarmee je schijnzelfstandigheid voorkomt.

Bij ZZP-erindezorg.nl ondersteunen we zzp'ers in de zorg om deze onderdelen op orde te krijgen. Dit doen we via één overzichtelijk abonnement. Als je je aansluit kun je direct starten met het volgen van een training of gebruik maken van ons kwaliteitshandboek. Sluit hier een abonnement af >>

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg