Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Jouw zorgonderneming opbouwen doe

Jouw zorgonderneming opbouwen doe je stap voor stap

ib-ondernemer zorgaanbieder zorgprofessional Mar 08, 2022

Werk je als zzp 'er in de zorg, dan ben je ook zorgondernemer. Dat is vanaf 2022 bij wet bepaald. En het geldt voor alle zzp 'ers in de zorg. Zorgondernemer zijn kost tijd en moeite. Wat komt er kijken bij het opbouwen van jouw zorgonderneming? Jouw zorgonderneming opbouwen doe je stap voor stap. Om jou op weg te helpen, besteden we in dit artikel aandacht aan enkele belangrijke onderwerpen om mee te beginnen.

Iedere zelfstandige zorgonderneming is uniek

Iedere zelfstandige zorgondernemer onderneemt op haar of zijn eigen manier. Daarom zien we ook veel variaties in de praktijken van zzp 'ers in de zorg. Het kenmerk van een bedrijf komt voort uit verschillen  zoals het karakter van de zzp 'er, haar of zijn zorgberoep en de manier waarop iemand een onderneming op touw zet. Voor alle zzp 'ers geldt dat zij het opbouwen van hun zorgonderneming in de loop van de jaren  ontwikkelen. Er is dus tijd voor nodig. Hieronder lees je een selectie van activiteiten die je aan kunt pakken. Met deze kennis kun je jouw ondernemerschap verder versterken en dat neemt bepaalde zorgen weg. Hieronder zetten we enkele belangrijke activiteiten op een rijtje.

Financieel gezond, passend tarief en voldoende opdrachten 

Als zorgondernemer wil je met de diensten die je draait, genoeg omzet draaien. Met die inkomsten wil je rond kunnen komen op de manier die bij jouw levensstijl past. Veel zzp'ers vragen zich af hoe zij hun uurtarief kunnen bepalen. In  dit artikel lees je 3 dingen waar je op moet letten als je nadenkt over jouw uurtarief. Het geld dat je binnenkrijgt is bruto omzet. Als je voldoet aan de eisen van ondernemerschap mag je een aantal aftrekposten in mindering brengen. Op die manier kom je van bruto omzet naar netto omzet. Er is ook een urencriterium waar je aan moet voldoen om als IB ondernemer erkent te worden door de belastingdienst. In dit artikel lees je hoe je met dat urencriterium omgaat.

Lees ook: Blog van Corina: Uw zorg, mijn winst

Werk aan het organiseren van  je zorgonderneming en zie de risico's

Door je zorgonderneming te zorgvuldig te organiseren, bereik je dat jouw zorgverlening soepel verloopt. Waarschijnlijk ben je al automatisch bezig zaken als je rooster plannen, je inkomsten en uitgaven bijhouden en passende overeenkomsten sluiten. Daarbij maakt niet uit of je met eigen klanten werkt of als onderaannemer aan de slag bent. Je bedrijf organiseren hoort er altijd bij. Een belangrijke activiteit, die misschien niet zo vanzelfsprekend is voor iedereen,  is stilstaan bij risico's. Het gaat om een beschrijving van de risico's voor een zorgondernemer. We raden je aan om dit minimaal eens per jaar te doen. Welke risico's zijn er onder meer voor jou en de cliënten? Enkele herkenbare voorbeelden.

  • Het risico dat de continuïteit van zorg‐ en dienstverlening onderbroken wordt. Bijvoorbeeld door ziekte. Wat regel je daarvoor?
  • Risico's die de veiligheid van de cliënt / patiënt onder druk zet. Denk hierbij bijvoorbeeld aan valgevaar en medicatiefouten. Hoe organiseer je de meldplicht?
  • Zijn er onderwerpen die jouw eigen veiligheid in gevaar brengen? Welke zijn dat en moet je daar iets voor regelen?
  • Ben je voldoende verzekerd en is dekt die verzekeringen goed bij calamiteiten?

Wil je meer weten over het maken van een risico-inventarisatie? Informatie vind je hier.

Besteed aandacht aan de kwaliteit van jouw zorgonderneming met de eisen vanuit de Wkkgz

De Wtza brengt veel verandering mee voor zzp'ers in de zorg.  Er wordt van jou verwacht dat je jouw onderneming op orde brengt. Of je nu als onderaannemer werkt of eigen cliënten hebt: je bent zorgaanbieder en de wet- en regelgeving geldt ook voor jou. Wat wordt er dan van je verwacht? In dit artikel vind je een Wkkgz checklist die uit 16 punten bestaat. Om je een beeld te geven, vind je hieronder de eerste vijf uit die lijst.

  1. Zorg voor houding en gedrag dat hoort bij een 'lerende professional'. Hier hoort een open en nieuwsgierige opstelling bij.
  2. Beschrijf hoe jouw zorgonderneming eruit ziet. Wat is het doel van jouw onderneming en hoe kijk je naar kwaliteit?*
  3. Beschik over een kwaliteitssysteem (KMS) en geef jouw documenten een vaststellingsdatum, evaluatiedatum en eigenaar*
  4. Beschrijf welke soort zorg je wel (inclusie) en niet (exclusie) levert via 'uitsluitingscriteria'*
  5. Zorg ervoor dat je aantoonbaar bevoegd en bekwaam blijft. Je bent deskundig voor het werk dat je aanneemt

Misschien ook interessant voor jou zijn:

ZZP er in de zorg: alles wat je moet weten in 2023

Online Webinar starten als zzp'er in de zorg nu beschikbaar

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg