Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief

Derde keurmerk voor zorg zzp op komst: BICKZ

keurmerk Sep 06, 2023

Er is een derde keurmerk voor zorg zzp op komst. Naast het KIWA keurmerk en het HKZ keurmerk voor zzp'ers in de zorg, wordt binnenkort het BICKZ keurmerk geïntroduceerd. "De enige serieuze keuze voor gekwalificeerde zorg."

Belang van screening zzp'ers in de zorg neemt toe

Met de komst van het fiscaal kader zzp zorg, gevallen van diplomafraude, de wens om schijnzelfstandigheid te voorkomen en de wisselende manier waarop zzp'ers worden gescreend, neemt het belang van een grondige check op zzp'ers toe. Een keurmerk zzp zorg kan helpen om die check door een externe partij uit te laten voeren. De afgelopen jaren waren de keurmerken van KIWA en HKZ de twee mogelijkheden voor zzp'ers in de zorg. Daar tellen we nu een nieuwe ontwikkeling bij op; er is een derde keurmerk voor zorg zzp op komst; BICKZ genaamd.

BICKZ keurmerk 

Het Bureau Intensieve Controle Kwaliteit in de Zorg (BICKZ) wil iets doen aan "de wildgroei van niet-gekwalificeerde ZZP’ers in de zorg" en hoopt met behulp van een nieuw keurmerk zorginstellingen te ondersteunen bij het voldoen aan kwaliteitseisen. "Het BICKZ-certificaat biedt meer duidelijkheid, zekerheid en vertrouwen voor zorginstellingen, Zelfstandig Professionals en zorgbemiddelaars." De vergewisplicht - de plicht om een zorgmedewerker te screenen - ligt primair bij zorgorganisaties en het blijkt in de praktijk enorm lastig om ook externe inhuur grondig te controleren. Dit kan leiden tot de inzet van niet-gekwalificeerde ZZP’ers en daar wil BICKZ iets aan doen. 

Werkwijze BICKZ

Vergelijkbaar het met KIWA keurmerk is een jaarlijkse check op alle documentatie een verplichting om het BICKZ keurmerk te behalen en behouden. "BICKZ voert een grondige screening uit van ZZP’ers waarna zij zich -bij een positieve uitkomst- BICKZ-gecertificeerde ZP’ers mogen noemen... Het proces omvat essentiële onderdelen om kwaliteit, betrouwbaarheid en veiligheid te borgen. Wij verzamelen en controleren de opleidingen, certificaten, ervaring, verzekeringen en referenties bij de bron." Hoe de screening eruit komt te zien en welke eisen hierbij centraal staan, is op dit moment niet duidelijk. We hebben contact gehad met BICKZ en zij gaven aan dat er de aankomende maanden meer duidelijkheid komt over de inhoud van het keurmerk.

Waarin is BICKZ onderscheidend?

We kunnen ons nog geen beeld vormen van de inhoud, maar zien wel dat de focus van dit keurmerk meer op zorgorganisaties gericht is. "Onze focus ligt vooral op zorginstellingen, omdat zij een leidende rol spelen in het streven naar goede en betrouwbare zorg. Het BICKZ-certificaat kan ervoor zorgen dat Zelfstandig Professionals en zorgbemiddelaars voldoen aan de eisen en voorwaarden die zorginstellingen stellen." Daarnaast is het doel om bemiddelende partijen aan te laten sluiten bij het concept: "Aangesloten zorgbemiddelaars kunnen exclusief BICKZ-gecertificeerde Zelfstandig Professionals aanbieden en met vertrouwen aan zorginstellingen voorstellen. Dit stelt hun in staat efficiënter te werken. De uitvoerige screening van de ZP’er is door BICKZ uit handen genomen." Het BICKZ keurmerk lijkt daarmee vanuit de driehoek opdrachtgever - bemiddelaar - zzp'er te werken. 

Als er meer bekend is lees je dat uiteraard ook op deze website.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg