Nu aansluiten

Voorkom schijnzelfstandigheid

Je voorkomt schijnzelfstandigheid als je op een goede manier samenwerkt met jouw opdrachtgever. Hoe zit dat?

Wat is een schijnzelfstandige?

Een schijnzelfstandige is iemand die werk aanneemt als opdrachtnemer, maar in de praktijk in loondienst blijkt te werken. In zo’n situatie denkt een zzp’er als ondernemer te werken, maar blijkt dit ‘schijn’ te zijn. Een opdrachtgever en opdrachtnemer kunnen niet afspreken dat er geen sprake is van schijnzelfstandigheid. De manier waarop je werkt en de houding van de opdrachtgever bepaalt of je schijnzelfstandig bent of niet.

Wie bepaalt of je schijnzelfstandig bent?

De Belastingdienst en -uiteindelijk- de rechter. Een inspecteur van de Belastingdienst heeft het recht om onderzoek te doen naar hoe jouw opdrachtgever met jou samenwerkt. Als de ‘feiten en omstandigheden’ in de praktijk laten zien dat jij jouw werk doet als een werknemer, dan kun je als ‘schijnzelfstandig’ beoordeeld worden. Een opdrachtgever kan daartegen in verzet komen en uiteindelijk de zaak voorleggen aan de rechter. Deze heeft het laatste woord.

Wat zijn de gevolgen als je schijnzelfstandig bent?

Als jij als schijnzelfstandige gezien wordt, dan heeft dit twee consequenties.
Jouw opdrachtgever blijkt jouw werkgever te zijn. Er moeten belastingpremies betaald worden over jouw inzet. De uren die je voor deze opdrachtgever werkt, vallen niet onder jouw 1225 uur voor ondernemerschap. Dit kan gevolgen hebben voor jouw belastingaangifte.
De financiële gevolgen kunnen dus voor zowel opdrachtgever als opdrachtnemer groot zijn. Om die reden hebben beide partijen een belang om schijnzelfstandigheid te voorkomen.

Hoe voorkom je schijnzelfstandigheid?

Je voorkomt schijnzelfstandigheid door een dienstverband te voorkomen. Om een dienstverband te voorkomen moet aan één of beide van de volgende voorwaarden voldaan worden.

  1. Jouw opdrachtgever oefent geen gezag over jou uit;
  2. Jij bent in staat om je vrij te laten vervangen voor jouw werkzaamheden.

Zodra iemand werkt zonder gezag of zichzelf vrij kan laten vervangen, is er geen sprake van een dienstverband en dus geen sprake van schijnzelfstandigheid.

Hoe regel je ‘geen gezag’ en ‘vrije vervanging’?

Hier is al jaren discussie over. Want wat is precies ‘gezag’? En wanneer ben je ‘vrij’ om je te laten vervangen? Via goedgekeurde ‘modelovereenkomsten’ is geprobeerd om duidelijkheid vooraf te geven aan opdrachtgevers en opdrachtnemers. De praktijk moet echter wel precies kloppen bij zo’n overeenkomst. Dit blijkt moeilijk. Op dit moment weet je niet zeker wanneer je schijnzelfstandig of ondernemer bent. Daar komt wel verandering in met het Fiscaal Kader ZZP Zorg.

En tot die tijd?

ZZP-erindezorg.nl ondersteunt zzp’ers bij veilig ondernemen. Neem ons stappenplan veilig zelfstandig ondernemen eens door. Hoever ben jij met jouw onderneming? Wil je in detail meegenomen worden waar je allemaal aan moet voldoen? Sluit dan een abonnement af en krijg direct toegang tot onze online trainingen en onze complete checklist. ZZP-erindezorg.nl is de serviceorganisatie voor zelfstandig ondernemers in de zorg. We helpen je te voldoen aan wet- en regelgeving en ondersteunen bij veilig ondernemerschap.

Checklist: Hoe veilig is jouw onderneming?

Exclusief voor abonnees. Werken als zzp'er in de zorg heeft veel voordelen. Maar er wordt ook veel van je verwacht. Wil je een beeld krijgen waar je aan moet voldoen als zzp’er? Maak gebruik van onze complete checklist voor veilig zelfstandig ondernemen in de zorg. Ben je nog geen abonnee en wil je ook gebruikmaken van de checklist? Sluit je nu aan.

Naar de checklist

Lees ook

Stappenplan

Hoe kun je veilig ondernemen in de zorg? We hebben de verschillende stappen overzichtelijk op een rij gezet.

Bekijk alle stappen

Veilig ondernemen

Wat levert veilig ondernemen in de zorg jou op? Je voorkomt financiële problemen en persoonlijke aansprakelijkheid.

Lees meer

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Elke twee weken de belangrijkste updates over zzp in de zorg in je mailbox.

Meld je aan