Nu aansluiten

Fiscaal kader zzp zorg

Het Fiscaal kader ZZP Zorg biedt jou duidelijkheid over de arbeidsrelatie met jouw opdrachtgever. Met het Fiscaal kader voorkom je schijnzelfstandigheid. Als je in de praktijk aan het Fiscaal kader voldoet, is de kans groot dat je door de Belastingdienst als zelfstandig ondernemer in de zorg wordt gezien.

Wat is het fiscaal kader zzp zorg?

Het Fiscaal kader ZZP Zorg beschrijft een manier van werken waarbij opdrachtgever (zorgorganisatie) en opdrachtnemer (zzp'er) veilig kunnen samenwerken. Het kader maakt duidelijk op welk moment er sprake is van schijnzelfstandigheid en wanneer je gezien wordt als zelfstandig ondernemer. Als je voldoet aan het Fiscaal kader dan is er een grote kans dat je gezien wordt als zelfstandig ondernemer. Het Fiscaal kader maakt onderdeel uit van een breder plan om de groei van het aantal zzp'ers in de zorg te beheersen. Enerzijds wordt er ruimte gemaakt voor zelfstandig zorgondernemerschap. Daar staat tegenover dat er een einde moet komen aan schijnzelfstandigheid in de zorg. Op het moment van schrijven werken 3 ministeries, de Belastingdienst en 6 koepels aan het fiscaal kader zzp zorg. Het kader moest op 1 januari 2024 in gaan, maar inmiddels is de start van het fiscaal kader zzp zorg uitgesteld tot 1 juli 2024.

 

Voor wie gaat het Fiscaal kader gelden?

Het Fiscaal kader ZZP Zorg wordt op dit moment gesteund door zes koepels van werkgevers. Binnen het Fiscaal kader worden deze werkgevers als 'opdrachtgever' gezien. De zes koepels vertegenwoordigen met elkaar alle sectoren in de zorg. Ziekenhuizen, verpleeg- en verzorgingshuizen, de wijkverpleging, werkgevers in de GGZ en de Gehandicaptenzorg tekenden op 6 juli de intentieverklaring. Daarmee is de kans groot dat jij als zzp'er in de zorg te maken krijgt met het Fiscaal kader. Wij verwachten dat zorgorganisaties via hun eigen koepel het advies krijgen om zich aan het kader te houden. Op die manier werken zorgorganisaties dan 'buiten dienstverband' met jou samen. De kans is groot dat opdrachtgevers en bemiddelaars jou vragen om aan het kader te voldoen.

Ben jij ondernemer, of schijnzelfstandig?

Wanneer is er nou sprake van schijnzelfstandigheid en wanneer ben je nou precies ondernemer? Het Fiscaal kader ZZP Zorg biedt duidelijkheid over wanneer je als zelfstandig ondernemer wordt gezien en wanneer je schijnzelfstandig bent. Er komt met het kader dus een duidelijk onderscheid tussen zorgmedewerkers die als ondernemer kunnen werken en zij die daar niet aan voldoen. In plaats van een 'grijs' gebied, wordt het dus meer 'zwart' of 'wit'. Voor zzp'ers in de zorg die willen blijven werken op die wijze wordt het belangrijk dat zij aan het Fiscaal kader ZZP zorg voldoen.

Hoe voldoe je aan het Fiscaal kader ZZP zorg?

Het Fiscaal kader is op dit moment nog niet gepubliceerd. Daarom zijn de precieze eisen die van jou verlangd worden nog niet bekend. In grote lijnen weten we wanneer je echt zelfstandig ondernemer in de zorg bent, maar dit krijgt dus nog een flinke verdiepingsslag. Zodra het Fiscaal kader ZZP Zorg is gepubliceerd horen onze abonnees daar onmiddellijk meer over. Uiteraard gaat ZZP-erindezorg.nl aan de slag om jou te ondersteunen bij het voldoen aan het Fiscaal kader. Wil je alvast meer werk maken van jouw zelfstandig ondernemerschap? Sluit dan een abonnement af en volg onze online training tot zzp'er in de zorg. Voor zelfstandig zorgondernemers is het belangrijk dat zij werk maken van de Wkkgz, de Wtza en de eisen voor ondernemers.

Gevolgen voor zzp'ers en opdrachtgevers

Als er straks met het Fiscaal kader ZZP Zorg wordt gewerkt, heeft dit gevolgen voor zzp'ers, opdrachtgevers en bemiddelaars. Aan zzp'ers zal worden gevraagd om aan het kader te voldoen, zodat zij niet schijnzelfstandig zijn. Opdrachtgevers zullen zich steeds meer gaan realiseren dat een zelfstandig ondernemer geen flexwerker is. De kans bestaat dat de ad-hoc inzet van zzp'ers zal verminderen. Bemiddelaars die graag op een veilige manier kandidaten aanbieden bij zorgorganisaties, moeten ook rekening gaan houden met het fiscaal kader. Zo verwachten we nogal wat gevolgen voor de praktijk van zzp'ers, opdrachtgevers en hun bemiddelende organisaties. Ben je geen abonnee en wil je toch op de hoogte blijven? Dan is onze nieuwsbrief misschien wat voor jou. 

Lees ook

Doorbraak: Fiscaal kader op komst

Een dag voordat het kabinet viel, was daar het akkoord over het Fiscaal kader ZZP Zorg. Een unieke situatie voor zzp'ers in de zorg.

Lees verder

Hoe gaat de praktijk eruit zien?

Met het Fiscaal kader ZZP Zorg gaat er nogal wat veranderen in de praktijk. Wat betekent het kader voor zzp'ers en opdrachtgevers? 

Lees verder