Nu aansluiten

Fiscaal kader zzp zorg

Het Fiscaal kader ZZP Zorg zou duidelijkheid gaan bieden over de arbeidsrelatie met jouw opdrachtgever. Met een Fiscaal kader voorkom je schijnzelfstandigheid. Als je in de praktijk aan het Fiscaal kader zou voldoen, was de kans groot dat je door de Belastingdienst als zelfstandig ondernemer in de zorg werd gezien. In mei 2024 is het fiscaal kader zzp zorg stuk gelopen.

Wat is het fiscaal kader zzp zorg?

Het Fiscaal kader ZZP Zorg zou een manier van werken beschrijven waarbij opdrachtgever (zorgorganisatie) en opdrachtnemer (zzp'er) veilig konden samenwerken. Het kader zou duidelijk maken op welk moment er sprake zou zijn van schijnzelfstandigheid en wanneer je gezien werd als zelfstandig ondernemer. Als je zou voldoen aan het Fiscaal kader dan was er een grote kans dat je gezien werd als zelfstandig ondernemer. Het Fiscaal kader maakte onderdeel uit van een breder plan om de groei van het aantal zzp'ers in de zorg te beheersen. Enerzijds zou er ruimte gemaakt worden voor zelfstandig zorgondernemerschap. Daar stond tegenover dat er een einde moet komen aan schijnzelfstandigheid in de zorg. Aanvankelijk werkten 3 ministeries, de Belastingdienst en 6 koepels aan het fiscaal kader zzp zorg. Het kader moest op 1 januari 2024 in gaan. In mei 2024 is na veel vertragingĀ een deel van de Belastingdienst uit het fiscaal kader zzp zorg gestapt. Ze hadden er intern geen draagvlak voor. Ā 

Voor wie ging het Fiscaal kader gelden?

Het Fiscaal kader ZZP Zorg werd gesteund door zes koepels van werkgevers. Binnen het Fiscaal kader werden deze werkgevers als 'opdrachtgever' gezien. De zes koepels vertegenwoordigen met elkaar alle sectoren in de zorg. Ziekenhuizen, verpleeg- en verzorgingshuizen, de wijkverpleging, werkgevers in de GGZ en de Gehandicaptenzorg tekenden op 6 juli 2023 eenĀ intentieverklaring. Daarmee was de kans groot dat jij als zzp'er in de zorg te maken zou krijgen met het Fiscaal kader. Destijds was de verwachting dat zorgorganisaties via hun eigen koepel het advies zoudenĀ krijgen om zich aan het kader te houden. Op die manier werkten zorgorganisaties dan 'buiten dienstverband' met jou samen. De kans is groot dat opdrachtgevers en bemiddelaars jou zouden vragen om aan het kader te voldoen. Inmiddels zijn werkgevers teleurgesteld over het stuk lopen van het fiscaal kader en gaan zij hun eigen weg.

Ben jij ondernemer, of schijnzelfstandig?

Wanneer is er nou sprake van schijnzelfstandigheid en wanneer ben je nou precies ondernemer? Het Fiscaal kader ZZP Zorg zou duidelijkheid gaan bieden over wanneer je als zelfstandig ondernemer wordt gezien en wanneer je schijnzelfstandig bent. Er zou met het fiscaal kader een duidelijk onderscheid komen tussen zorgmedewerkers die als ondernemer kunnen werken en zij die daar niet aan voldoen. In plaats van een 'grijs' gebied, werd het dus meer 'zwart' of 'wit'. Voor zzp'ers in de zorg die willen blijven werken op die wijze werd het belangrijk dat zij aan het Fiscaal kader ZZP zorg voldoen. Nu het fiscaal kader niet door gaat, kun je ook ons stappenplan veilig zelfstandig ondernemen doornemen voor antwoorden.

Hoe voldeed je aan het Fiscaal kader ZZP zorg?

Het Fiscaal kader zal niet meer worden gepubliceerd, zo is onze verwachting. Daarom zijn de precieze eisen die van jou verlangd worden niet bekend. Toch hoeft dat geen belemmering te zijn. In grote lijnen weten we wanneer je echt zelfstandig ondernemer in de zorg bent. We helpen je daar graag bij. Voor duizenden zzp'ers is ZZP-erindezorg.nl de serviceorganisatie voor jouw zelfstandig ondernemerschap. Sluit dan een abonnement af en volg onze online training tot zzp'er in de zorg. Voor zelfstandig zorgondernemers is het belangrijk dat zij werk maken van de Wkkgz, de Wtza en de eisen voor ondernemers.

Gevolgen voor zzp'ers en opdrachtgevers

Nu het fiscaal kader zzp zorg niet door gaat, heeft dat gevolgen voor de praktijk. Werkgevers gaan namelijk hun eigen weg. De samenwerking tussen zzp'ers en zorgorganisaties zal verder professionaliseren.Ā Aan zzp'ers zal worden gevraagd om aan de eisen van zorgorganisaties te voldoen, zodat zij niet schijnzelfstandig zijn. Opdrachtgevers zullen zich steeds meer gaan realiseren dat een zelfstandig ondernemer geen flexwerker is. De kans bestaat dat de ad-hoc inzet van zzp'ers zal verminderen. Bemiddelaars die graag op een veilige manier kandidaten aanbieden bij zorgorganisaties, moeten ook rekening gaan houden met de landelijke werkwijze van zorgorganisaties. Zo verwachten we nogal wat gevolgen voor de praktijk van zzp'ers, opdrachtgevers en hun bemiddelende organisaties. Ben je geen abonnee en wil je toch op de hoogte blijven? Dan is onze nieuwsbrief misschien wat voor jou.Ā 

Lees ook

Belastingdienst stopt met fiscaal kader

De Belastingdienst kreeg de handen intern niet op elkaar en stapte uit het fiscaal kader zzp zorg. De gevolgen zijn groot.

Lees verder

Werkgevers gaan eigen weg

Samenwerkende zorgorganisaties zijn klaar met de houding van de 3 ministeries en gaan hun eigen weg.Ā 

Lees verder