Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Welke beroepen mogen zelfstandig

Welke beroepen mogen zelfstandig ondernemen?

arbeidsmarkt Jan 03, 2024

Steeds meer werk dat voorheen in loondienst werd gedaan, wordt inmiddels buiten dienstverband uitgevoerd. De verwachting is dat een volgend kabinet een drempel in wil bouwen om die eenvoudige stap naar zzp te beperken. Daarmee komt de vraag omhoog welke beroepen zelfstandig mogen ondernemen.

Ook schoonmakers maken stap van dienstverband naar zzp

Kamerlid Mariëtte Patijn van Groenlinks-PvdA heeft vlak voor de kerst kamervragen gesteld over zzp'ers in de schoonmaakbranche. Volgens het Kamerlid is het onwenselijk dat werkenden actief zijn zonder sociale verzekeringen. Schoonmakers zouden onder onveilige omstandigheden werken, teveel uren werken en onder de armoedegrens actief zijn. Het Kamerlid stuurt erop aan dat de wet DBA gehandhaafd moet worden. De vragen zijn gekoppeld aan een artikel in de Telegraaf. Werkgevers klagen dat steeds meer schoonmakers als zzp'er starten. Zij hadden ze liever in dienst gehad. Schoonmakers zelf zijn blij dat zij wat meer kunnen verdienen en zelf hun uren kunnen indelen. 78% van de schoonmakers zou nu zelfstandig actief zijn, in plaats van voor een werkgever werken. Ook in de schoonmaakbranche ontneemt krapte op de arbeidsmarkt werkgevers de regie en geeft deze aan werkenden.

Zijn schoonmakers zelfstandig ondernemers?

Het ontstaan van zzp schoonmakers kent overeenkomsten met het ontstaan zzp in de zorg. Ook in de schoonmaakbranche hebben werkenden behoefte aan eigen regie. Ook in de schoonmaakbranche geven werkgevers aan dat dit 'oneerlijke concurrentie' is met het dienstverband en roepen zij op tot maatregelen. In dit geval vinden zij steun bij ex-FNV bestuurder en Arbeidsinspecteur Patijn, nu Kamerlid van Groenlinks-PvdA. Zij is volgens eigen zeggen "al dertig jaar bezig om meer zekerheden voor werknemers te krijgen". Zij vindt het "gek" dat nog maar 55% van de werkenden een vast contract heeft. De opdracht is volgens haar om het "alleronzekerste flexwerk terug te dringen." Daar horen schoonmakers blijkbaar bij, gezien de kamervragen die zij heeft gesteld. Welke beroepen 'onzeker flexwerk' zijn en welke niet, legt Patijn niet uit.

Welke beroepen mogen zelfstandig ondernemen?

Na jaren van vooringenomen standpunten over de onmogelijkheid van zelfstandig ondernemerschap bij zzp'ers in de zorg, is het nu tijd om zzp'ers in de schoonmaakbranche te oormerken. In een reactie van arbeidsrecht kenner Boris Emmerich over dit onderwerp, sluit hij af met de opmerking dat "het ondernemerschap bij de gemiddelde schoonmaker niet prominent aanwezig is." De reflex om bepaalde beroepen als 'niet' of 'wel' geschikt voor zelfstandig ondernemenschap te zien speelt wijdverbreid en zal ook in 2024 weer een thema worden. Het samenrapen van groepen mensen en hen via een overzichtelijk oordeel over één kam scheren is heel menselijk, maar de vraag is of het waar is. De hoop is dat het persoonlijk ondernemerschap van het individu ook bij nieuw beleid centraal mag komen te staan, zodat niet hele groepen werkenden in één keer van hun werkplezier worden beroofd.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg