Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
WGBO wet

WGBO wet: doel en betekenis

zorgaanbieder zorgprofessional Jan 10, 2024

De Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO) is een oude, maar relatief onbekende wet binnen het zorglandschap. Toch is de WGBO wet een veelgebruikte, omdat deze wet uitleg geeft over wanneer er een behandelrelatie is tussen een zorgverlener en een client. 

Wat is de WGBO wet?

De Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO) is een wet die de relatie tussen client en zorgverlener formaliseert tot een 'behandelovereenkomst'. De WGBO stamt uit 1995 en maakt onderdeel uit van het Burgerlijk Wetboek. De WGBO bepaalt wanneer er sprake is van een 'behandelingsovereenkomst' en waar die overeenkomst aan moet voldoen. Via de WGBO geeft de patiënt / cliënt formeel 'opdracht' tot zorgverlening. Zo'n overeenkomst kan zowel mondeling als schriftelijk tot stand komen. Daarmee is de behandelingsovereenkomst een variatie op een overeenkomst van opdracht. In dit geval tussen opdrachtgever (cliënt / patiënt) en opdrachtnemer (zorgverlener). De wet is bedoeld om de rechtspositie van cliënten te versterken.

Verschil behandelingsovereenkomst en overeenkomst van opdracht

Zoals gezegd is de behandelingsovereenkomst een variatie van de overeenkomst van opdracht. Normaal gesproken hebben opdrachtnemer en opdrachtgever contractvrijheid bij het afsluiten van een overeenkomst. Via de WGBO is deze vrijheid beperkt. Zo stelt de WGBO dat de client sowieso een recht heeft op informatie. Er moet begrijpelijke taal gebruikt worden en risico's van een behandeling moeten worden besproken. De opdrachtnemer (zorgverlener) is binnen de WGBO verplicht om alternatieven te bespreken als deze er zijn. Toestemming voor de behandeling is verplicht en het aanhouden van een medisch dossier is ook een vereiste. Het verschil tussen een behandelingsovereenkomst en een normale overeenkomst van opdracht is samengevat dat de spelregels voor de zorgverlener zijn gespecificeerd. Overigens is het ook zo dat de zorgverlener erop moet kunnen rekenen dat de cliënt volledig is in het geven van informatie over klachten en omstandigheden.

Wanneer is de WGBO wet op jou van toepassing?

Op welk moment is de WGBO wet op jou als zzp'er in de zorg van toepassing? Ook al lijkt het woord 'behandelingsovereenkomst' op iets dat gaat over een behandeling door een arts; de WGBO geldt voor alle zorgverleners. Om die reden heb ook jij als zzp'er in de zorg te maken met de WGBO. het 'behandelen' van een client is andere taal voor 'zorg verlenen'. We bespraken dat eerder ons artikel over zorgplicht en zzp'ers in de zorg. De WGBO regelt de rechten voor mensen die zorg krijgen en 'zorg' is een breed begrip waar al snel sprake van is. Als we de definitie van 'zorg' vanuit de Wkkgz erbij pakken dan zie je dat er al snel sprake is van de WGBO.

Wat is zorg?

'Zorg' is een breed begrip waar van alles onder geschoven wordt. Vanuit de kwaliteitswet Wkkgz bekeken is 'zorg' de optelsom van lichamelijke zorgverlening én alle andere diensten die met zorg samengaan. 'Zorg' is het geven van verzorging en verpleging, maar bijvoorbeeld ook begeleiding, vervoer en verblijf van iemand die dat nodig heeft. 'Zorg' gaat om zorghandelingen die je doet om de gezondheid van een cliënt 'te bevorderen en te bewaken', maar het gaat dus ook om de handelingen daar omheen. Ook handelingen die niet vergoed worden door een zorgverzekeraar of zorgkantoor, kunnen als 'zorg' worden gezien. Het is vanuit dit perspectief belangrijk dat je oplet of er in formele zin een relatie ontstaat tussen jou en de client. Op dat moment wordt de WGBO als recht van de client in die relatie getrokken.

De wet WGBO samengevat

In het algemeen komt een behandelingsovereenkomst onder de WGBO tot stand op het moment dat een patiënt of vertegenwoordiger zich met een concrete hulpvraag tot een hulpverlener wendt en de hulpverlener vervolgens op deze zorgvraag ingaat. Mondelinge of schriftelijke toestemming van de patiënt is vereist. Zonder deze toestemming kan de hulpverlener geen behandeling starten of voortzetten. Wil je weten waar jij formeel aan dient te voldoen binnen de WGBO? Neem dan deze folder door van de Patiëntenfederatie en lees zelf waar jouw cliënten op mogen rekenen. Van het recht op klagen tot het recht op informatie. Van privacy tot het geven van toestemming; het doel en de betekenis van de WGBO wet wordt helder als je je verplaatst in wat ook jij nodig hebt als jij client zou zijn.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg