Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Zorg zzp'ers verdienen positie

Zorg zzp'ers verdienen positie. Dit is waarom.

onderzoek Feb 15, 2021

Ervaren zorgmedewerkers in loondienst nadelen van de groei van zzp'ers in de zorg? De beroepsorganisatie V&VN sprak enkele jaren geleden nog uit dat de eigen regie van zzp’ers nadelig werkt voor collega’s in loondienst. Uit onderzoeken blijkt dat dit onterecht is en hieronder leg ik uit waarom. 

Vooral veel positiviteit over het ZZP-schap in de zorg

Wat allereerst opvalt is er wat er niet is in de vele reacties die werden gegeven. Er is weinig ontevredenheid over de werkdruk en geen ontevredenheid over het zzp’er zijn. Oftewel, wil je professionals in de zorg spreken die positief zijn over de wijze waarop ze hun werk uitvoeren, spreek dan met zzp’ers in de zorg. Zij ervaren dat zij beter in staat zijn om kwaliteit van zorg te leveren en ervaren meer autonomie. Die twee zaken zijn direct gerelateerd aan de beleving van werkdruk.

Nivel: “Verpleegkundigen en verzorgenden die vinden dat ze niet de juiste kwaliteit van zorg kunnen leveren, weinig waardering ervaren van het hoger management en weinig ruimte hebben hun werk zelf in te delen, zijn minder tevreden over de werkdruk dan degenen die positief zijn over kwaliteit, waardering en autonomie.” 

Met zzp’ers haal je dus professionals in huis die meer autonomie ervaren. Zij ervaren de wijze van werken als waarderend. Zzp’er zijn werkt dus voor zzp-ers en ze zijn hierdoor positiever over werk omstandigheden. Best interessant overigens hierbij is dat meerendeel van positieve zzp’ers in de zorg werkt in de langdurige zorg, een sector die mínder dan gemiddeld uitnodigt om in te werken.

We schreven eerder over de vogelvrije zzp'er: De ZZP'er in de zorg: Vogelvrij, maar vrij als een vogel

Vooral overgebleven diensten worden opgepakt door zzp’ers 

Eén van de stellingnames die in het artikel van Trouw naar boven komt, is dat “Mensen in vaste dienst zwaarder worden belast omdat zzp’ers zich nu eenmaal kunnen permitteren geen of minder nacht- en weekenddiensten te draaien.” In de reacties op sociale media valt terug te lezen dat zzp’ers zich hier totaal niet in herkennen. In tegendeel zelfs, zzp-ers worden vaak als sluitpost gebruikt bij het dichtleggen van een dienstrooster. Ze worden juist ingezet voor die ogenschijnlijk niet zo populaire weekenden en avonden. ZZP-ers vormen daarmee een waardevolle aanvulling op de flexibele schil van instellingen.

Zzp’ers hebben meer oog voor het individu

Voor PGB houders is dit fenomeen al langer bekend. ZZP-ers zijn in staat om zorg op maat te bieden, omdat zij in verregaande mate bereid zijn hun privé omstandigheden aan te passen aan hun werk. Dat zorg op maat principe gaat inmiddels echter verder dan het PGB. Het element niet-gecontracteerde zorg geeft als financieringsvorm inmiddels ook de ruimte om zorg op maat te bieden. Daarnaast zijn zzp’ers in de zorg ook in staat om voor opdrachtgevers te doen wat nodig is. Vanuit de autonomie beredeneerd die zzp’ers voelen, blijkt er heel veel mogelijk. Die geleerde lessen zouden meegenomen kunnen worden naar werkgevers “Daarom wil beroepsorganisatie V&VN dat werkgevers zich meer gaan inzetten voor ‘goed werkgeverschap’. Dat wil zeggen: beter luisteren naar personeelsleden en hen betrekken bij het beleid.” Dan wel graag zzp’ers en medewerkers naast elkaar gepositioneerd in de zorg, in plaats van de één ‘of’ de ander.

Zzp’ers werken meer uren

Zzp’ers doen een stap meer, zo valt uit de reacties te lezen en precies die stap meer is bij een dienstverband moeilijker geworden de afgelopen jaren. Dat doen zij omdat ze opdrachten aannemen die bij hen passen. Hierdoor is werk en privé goed in balans te houden zo valt ook terug te lezen. Als zzp’ers er zijn, zijn ze er ook. Professionals die een hoge werkdruk ervaren zijn minder geneigd om te blijven als de dienst voorbij is, zodat zij zichzelf kunnen opladen voor de volgende. Zzp’ers in de zorg ervaren minder werkdruk en blijven dan ook vaker langer om dat laatste stukje zorg af te ronden. Ook hier speelt mogelijk het aspect van autonomie mee. Omdat zzp’ers zelf mogen bepalen hoe zij omgaan met werktijden, gaan zij mogelijk ook vaker over de grenzen heen van de afgebakende start- en eindtijd.

Lees ook: Waarom kunnen vaste zorgmedewerkers werk en privé slecht combineren

Zelfstandige zorgprofessionals houden het langer vol

Zzp’er in de zorg zijn lijk je langer vol te houden dan een dienstverband, zo lijken een aantal reacties ook te zeggen. Zou het kunnen zijn dat die eigen regie, een meer voldaan gevoel over de geleverde kwaliteit van zorg en meer ervaren waardering ook bij zou kunnen dragen aan het langer behouden van ervaren professionals? Misschien een goede reden voor gedegen vervolgonderzoeken.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg