Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Zzp pensioen opbouwen

Zzp pensioen opbouwen is straks beter geregeld: de nieuwe pensioenwet

ib-ondernemer Jun 02, 2023

Uiterlijk 1 januari 2028 moeten pensioenfondsen over naar het nieuwe pensioenstelsel. Een zzp pensioen opbouwen is straks beter geregeld. De nieuwe pensioenwet heeft meer mogelijkheden op het oog voor zelfstandig ondernemers.

De pensioenwet: lang verwacht, toch gekomen

Eind mei ging ook de Eerste Kamer akkoord met de nieuwe pensioenwet. De grootste pensioenverandering sinds 1954 wordt hiermee een feit. Er ging maar liefst 15 jaar overleg aan vooraf en nog steeds bleef het spannend tot het laatste moment. Een stevige Kamermeerderheid was niet vanzelfsprekend. Maar dan toch. Het komt erop neer dat met de nieuwe wet, werknemers meer regie krijgen over hun pensioen. Pensioenfondsen hoeven geen grote financiële reserves meer aan te houden, omdat de pensioenuitkering veel meer op en neer mag gaan dan nu het geval is. De aangenomen 'Wet Toekomst Pensioenen' gaat in op 1 juli 2023. Tussen juli 2023 en 1 januari 2028 kan er overleg gevoerd tussen werknemers en werkgever over het aanpassen van hun pensioenregeling. Vanaf 2028 moet de regeling ook uitgevoerd worden.

Zzp pensioen opbouwen is straks beter geregeld

Alhoewel 'pensioen' vooral een woord is dat bij een dienstverband hoort, verandert er ook voor zelfstandigen het een en ander. In het verleden was er nog even sprake dat de pensioen opties voor zzp-ers zouden worden beperkt, maar nu ontstaat het tegenovergestelde. Zelfstandigen krijgen meer ruimte om hun pensioen op een fiscaal voordelige manier te regelen. Ook voor zzp'ers in de zorg geldt dat zij hun zzp pensioen zelf moeten regelen. Het is een wezenlijk onderdeel van een gezond financieel plan. De nieuwe Wet Toekomst Pensioen brengt met zich mee dat zelfstandigen net zoveel ruimte krijgen om fiscaal voordelig pensioen op te bouwen als werknemers dat doen. Dit zal verlopen via de 'derde pijler', wat in de praktijk een individuele pensioenrekening is. Het opbouwpercentage voor pensioen (de jaarruimte) gaat van 13,3% naar 30%. De periode dat je jouw pensioen mag repareren wijzigt van 7 jaren naar 10 jaren.

Belangenorganisaties zijn positief

Het Netwerk Zelfstandig Ondernemers met daarin o.a. VZN, PZO, MKB-Nederland en VNO-NCW noemen "de hervorming van het pensioenstelsel met de nieuwe Pensioenwet een belangrijke stap voor zelfstandigen. Dit is een belangrijke stap om makkelijker pensioen op te bouwen als zelfstandig ondernemer en dit is wel zo eerlijk. Juist de derde pijler biedt de flexibiliteit in pensioenopbouw waar zelfstandigen vaak behoefte aan hebben”, aldus Cristel van de Ven, voorzitter Netwerk Zelfstandig Ondernemers. 

Wil je meer uitleg over het nieuwe pensioenstelsel? Kijk dan dit filmpje van BrightPensioen met Sjaak Zonneveld.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg