Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Financieel plan maken

Hoe maak je een financieel plan?

ib-ondernemer Feb 02, 2023

De financiële gevolgen van de stap naar zzp'er in de zorg zijn groot. Om een bewuste en weloverwogen keuze te kunnen maken voor zelfstandig ondernemerschap, is een financieel plan belangrijk. Hoe ga je om met je sociale zekerheden en de risico's die je loopt? Hoe maak je een financieel plan als zzp'er in de zorg? In dit artikel geven we je een voorbeeld van ons financiële plan.

Wat is een financieel plan?

Een financieel plan is jouw ondernemingsplan in cijfers. Wat ben je de aankomende jaren van plan binnen jouw onderneming en hoe ga je om met jouw verdiende geld? In de zorg is er veel bekend over de hoeveelheid werk en het zzp in de zorg uurtarief. Daarmee kun je alvast een voorspelling doen van wat je netto gaat verdienen als zzp in de zorg. Met het geld dat je gaat verdienen kun je voorzieningen treffen voor later en onverwachte gebeurtenissen opvangen. Als zzp'er in de zorg is het belangrijk dat je nadenkt over wat je met jouw geld doet. Het uitwerken van jouw financiële planning wordt een financieel plan genoemd.

Hoe ziet een financieel plan voorbeeld eruit?

Een goed financieel plan wordt vaak uitgewerkt via een Xcell sheet. Als je in Google 'financieel plan' intoetst en je gaat naar 'afbeeldingen' dan vind je talloze voorbeelden. In de verticale blak links worden inkomsten en uitgaven beschreven. Denk hierbij aan bruto omzet, te betalen belasting, fiscale aftrekposten en investeringen die je van plan bent. Verzeker je bedrijfs en beroepsaansprakelijkheid? Dan is dit een kostenpost die ook aan de linkerkant hoort te staan. Als je bruto netto belasting berekent als zzp in de zorg, weet je ook jouw netto verdiensten. Aan deze kant van jouw financieel plan horen ook jouw voorzieningen te staan voor bijvoorbeeld pensioen, of arbeidsongeschiktheid. Op de horizontale balk bovenaan horen het aantal maanden, kwartalen of jaren te staan. Het is maar net hoe ver je vooruit wil plannen.

Een financieel plan is zeer persoonlijk

Het maken van een financieel plan is voor iedere zelfstandig ondernemer verschillend. De ene ondernemer die wil starten als zzp'er in de zorg is de 50 gepasseerd en wil met zijn 60e met pensioen. De ander is 22 jaar oud en wil doorwerken tot 65 jaar. De een is alleenstaand en heeft een koopwoning waar geen hypotheek meer op rust. De ander heeft zeer jonge kinderen en heeft net een huis gekocht in een dure woningmarkt. De levensfase, de leeftijd, het financiële vermogen en de persoonlijke omstandigheden zijn allemaal bepalend voor jouw eigen financiële doelen en dus jouw financieel plan.

Hoe kun je een financieel plan maken?

Een financieel plan maken gaat dus vooral over het in kaart brengen van jouw eigen levensfase en jouw plannen voor de toekomst. Hieronder nemen we een aantal standpunten in op basis waarvan we een financieel plan maakten. We gaan uit van een huishouden zonder kinderen, met de behoefte aan ruimte voor periodes van rust en forse investeringen in de ontwikkeling van het bedrijf. 

 • Ik ben bereid om 44 weken per jaar te werken;
 • Tijdens een werkweek wil ik 35 uur facturabel zijn;
 • Mijn uurtarief stel ik op € 47 / uur;
 • De omzet is in dit geval 44 x 35 x € 47 = € 72.380;
 • Ik investeer 20% van mijn omzet in mijzelf en mijn bedrijf: € 15.000;
 • Voor abonnementen voor zzp'ers in de zorg reserveer ik € 3000;
 • Na aftrek van € 18.000 kosten, hou ik € 54.000 over;
 • Ik heb recht op fiscale aftrekposten en moet € 12.000 belasting betalen;
 • Netto hou ik € 42.000 over per jaar;
 • Van dat geld regel ik een AOV met 2 jaar wachttijd: € 1500 per jaar;
 • Daarnaast sluit ik mij aan bij een schenkkring: € 2500 per jaar;
 • Ik los jaarlijks € 10.000 extra af op mijn hypotheek als pensioenvoorziening;
 • Netto hou ik € 42.000 - € 14.000 = € 28.000 over om van te leven;
 • Mijn inkomen is daarmee € 2300 netto per maand;

De belangrijkste uitgangspunten in dit voorbeeld gaan over de bereidheid om te werken. Het uurtarief en de mate waarin investeren en voorzieningen treffen belangrijk worden gemaakt speelt ook in hoge mate mee. Daarmee is het maken van een financieel plan een individuele aangelegenheid, waar je uiteraard hulp bij kunt zoeken van een financieel planner of boekhouder.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg