Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
5 tips voor startende

5 tips voor startende zzp ers in de zorg. Wat mag je sowieso niet vergeten?

starten als zzp'er Jan 13, 2021

Wil jij starten als zzp er in de zorg? In dit artikel geef ik jou mijn 5 tips voor startende zzp ers in de zorg. Veel zorgverleners die zelfstandig gaan zijn op zoek naar informatie over hoe zij een goede start kunnen maken. Het platform zzp-erindezorg.nl heeft tot doel om startende en ervaren zzp'ers in de zorg overzicht te bieden. 

1. Eerst vertragen, om daarna te versnellen

Met stip op 1. De tip om vooral tijd te nemen voor de voorbereiding als zzp'er in de zorg. Een zelfstandig zorgverlener heeft meerdere rollen tegelijkertijd en aan die rollen hangen verantwoordelijkheden. Ken je die verantwoordelijkheden niet, dan loop je het risico om in de financiële problemen te komen. Daarnaast laat je ook veel kansen liggen als je niet investeert in jouw kennis over het zorgondernemerschap. Het advies is dus om vooral te investeren aan de voorkant en niet als er problemen zijn ontstaan. Je gaat na het vertragen door eerst te investeren, veel sneller namelijk daarna. Lees op internet informatie over het zzp-schap in de zorg, lees boekjes over het zzp'er zijn en investeer bijvoorbeeld in een complete online training.

2. Blijf netwerken, ook bij voldoende opdrachten

Ondernemerschap is niet af als je voldoende aan het werk bent. Het spreiden van je risico's blijft altijd van belang. Daarnaast hoort het werven van klanten ook bij de spelregels van het IB-ondernemerschap. Als je dus wilt voldoen aan de eisen van de Belastingdienst is en blijft netwerken van belang. Waar zitten jouw klanten? Welke organisaties helpen jou bij het werven ervan? En ben je ook online goed te vinden? Eén van de grootste misvattingen die zzp'ers in de zorg hebben is dat zij bij voldoende klanten dit onderwerp geen aandacht meer hoeven te geven. Daardoor komen zij in de problemen. Blijf dus netwerken, ook bij voldoende opdrachten.

Alles over starten als ZZP'er in de zorg lees je hier

3. Zie het onderscheid tussen de 4 rollen

In dienstverband was je zorgverlener. Als zzp'er in de zorg ben je naast zorgverlener, ook zorgaanbieder, zorgondernemer en wil je liever geen verkapt dienstverband. Deze vier onderwerpen vragen ieder een eigen aanpak. Zo ben je als zorgverlener zelf verantwoordelijk voor het jezelf bevoegd en bekwaam houden. Als zorgaanbieder moet je voldoen aan de eisen waar de Inspectie op controleert. Als ondernemer wil je graag de spelregels van het ondernemerschap opvolgen. Tenslotte wil je graag buiten een dienstverband werken voor opdrachtgevers. Het is belangrijk om te investeren in kennis en informatie over de 4 rollen die je hebt als zzp'er in de zorg.

4. Bezuinig niet op expertise

Ik kom zzp'ers in de zorg tegen die het lidmaatschap van een paar tientjes voor hun beroepsorganisatie teveel geld vinden. Terwijl ze € 50.000 omzet maken per jaar. Ondernemer zijn gaat over heel andere dingen dan bezuinigen op uitgaven. Sterker nog, je hoort juist geld uit te geven als ondernemer. Dat wordt investeren genoemd. Het beste waar je in kunt investeren is de expertise van andere mensen. Zodat jij zelf het wiel niet hoeft uit te vinden. Uiteraard kun je je helemaal zelf vastbijten in jouw administratie, maar de vraag is of je er vrolijk van wordt. Natuurlijk kun je zelf de jurist uithangen en de polis van een zorgverzekeraar uitpluizen, maar de vraag is of een uur langer werken en het uitbesteden niet sneller gaat. Bezuinig niet op expertise, zodat jij lekker bezig kunt zijn met je vak.

5. Investeer zoveel mogelijk in jezelf en jouw onderneming

Nog even terug naar dat investeren. Want dat is hard nodig als je geloofwaardig over wil komen als ondernemer. Ik investeer zelf zo'n 20% per jaar van mijn omzet in mijn bedrijf. Een opleiding die ik leuk vind, een nieuwe laptop om dit artikel mee te schrijven of een nieuwe dienst ontwikkelen. Het hoort bij ondernemerschap om te investeren. ZZP'ers in de zorg investeren vooral in zichzelf. Ze hebben namelijk niet zoals een loodgieter een busje met materiaal waar zij in kunnen investeren. Ook hebben zij meestal geen bedrijfspand, of een duur certificaat nodig dat noodzakelijk is om het werk te kunnen doen. Voor zzp'ers in de zorg is het dus veel meer zoeken naar goede mogelijkheden om in jezelf te investeren. Investeer zoveel mogelijk in jezelf en jouw onderneming, want dat onderstreept jouw ondernemerschap.

5 tips voor startende zzp ers in de zorg

Wil jij meer informatie naast deze vijf tips? Heb jij behoefte aan het hele verhaal over het zzp-schap in de zorg? De online training 'De basis op orde' heeft ruim 6 uur aan informatie voor jou, verdeeld over 12 video's. Ik ga onder meer in op het uurloon van zzp'ers in de zorg, hoe je dat berekent en wat je overhoudt. De complete cursusopzet lees je hier.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg