Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Collectieve verzekering arbeidsongeschiktheid

Collectieve verzekering arbeidsongeschiktheid draagt niet bij aan zelfstandig ondernemerschap

verzekeren Apr 14, 2023

Het komt vaker voor dat een online platform of een bemiddelende partij een verzekering afsluit voor alle aangesloten zzp'ers. Mocht je hierop in willen gaan, hou dan rekening met de risico's. Een collectieve verzekering arbeidsongeschiktheid of bedrijfs en beroepsaansprakelijkheid draagt niet bij aan jouw zelfstandig ondernemerschap.

Waarom collectief verzekeren?

Het idee om een groep aangesloten zzp'ers via een platform of bemiddelaar te verzekeren, wint aan populariteit. Dit komt omdat er kritiek is op de groep zzp'ers die geen arbeidsongeschiktheidsverzekering of bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluit. Zij zouden onvoldoende voor zichzelf zorgen en deze risico's daarmee afwentelen op de samenleving. Voor zzp'ers in de zorg komt daar nog eens een specifieke uitdaging bovenop. Want hoe verzeker je bedrijfs en beroepsaansprakelijkheid als een verzekeraar je uitsluit? Dit blijkt lang niet altijd eenvoudig. Om te voorkomen dat zzp'ers niet verzekerd zijn, kan een platform of bemiddelende organisatie ervoor kiezen om de aangesloten groep zelfstandigen te verzekeren via de organisatie zelf. Je bent dan als het ware automatisch verzekerd, omdat je aangesloten bent bij de organisatie.

Hoge Raad: doorbetalen lijkt op arbeidsovereenkomst

In een recente uitspraak van de Hoge Raad, werd duidelijk dat Deliveroo voor haar pizza bezorgers een collectieve verzekering had afgesloten. De Hoge Raad was van mening dat het doorbetalen van werkenden past bij een arbeidsovereenkomst. "Deliveroo heeft voor haar bezorgers een ongevallenverzekering afgesloten (die ook door Deliveroo wordt betaald) ... bezorgers die ... een ongeval krijgen, krijgen hun schade vergoed ... Het in beperkte mate doorbetalen van deze bezorgers tijdens ziekte, sluit ... aan bij de rechten en verplichtingen die op basis van een arbeidsovereenkomst gelden." De collectieve verzekering arbeidsongeschiktheid draagt niet bij aan zelfstandig ondernemerschap, zo laat de Hoge Raad zien. Het heeft namelijk de kenmerken van een dienstverband.

Collectieve verzekering helpt jouw zzp-schap niet

Zelfstandig ondernemerschap gaat over bewust en weloverwogen kiezen voor een eigen bedrijf. Welke risico's jij wil lopen en hoe je daarmee om gaat is een belangrijk onderdeel van het zelfstandig ondernemerschap. Op het moment dat de Belastingdienst vragen stelt over jouw eigen keuzes binnen jouw bedrijf, is het belangrijk dat je deze kunt beantwoorden. Voor welke dienstverleners kies jij en waarom? Een collectieve dekking die een andere partij voor jou afgesloten heeft en voor jou betaalt, draagt wat ons betreft niet bij aan jouw zelfstandig ondernemerschap. Zeker in de zorg geldt dat als je veilig wil werken, zelfstandig ondernemerschap van groot belang is. Probeer dus een eigen afweging te maken of je je verzekert voor arbeidsongeschiktheid of bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheid.

Wat als je wisselt van bemiddelaar?

Mocht je toch besluiten om je in te schrijven bij een platform of bemiddelaar die collectieve verzekeringen heeft afgesloten, vraag dan goed door op de voorwaarden. De meeste zzp'ers in de zorg schrijven zich in bij meerdere bureaus en krijgen ook van meerdere bureaus opdrachten aangeboden. Maar hoe zit het dan met de dekking? Als je bij het ene bureau collectief bent verzekerd en je via een ander bureau een opdracht hebt geaccepteerd, hoe zit dat dan? Geldt de dekking voor alle opdrachten die jij uitvoert, of alleen voor de opdrachten bij het bureau waar de dekking bij loopt? En wat als je afscheid neemt van een platform dat een voorziening heeft geregeld voor jou. Betekent dit dan dat je per direct niet meer verzekerd bent? Wees je bewust van deze vragen als je nadenkt over het aansluiten bij een platform met een collectieve voorziening.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg