Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
De meeste werkende 67-plussers

De meeste werkende 67-plussers zijn zzp'er

werken als zzp'er Apr 29, 2022

De meeste werkende 67-plussers zijn zzp'er. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. We ontmoeten hen ook als zzp'er in de zorg. Wat zijn hun motieven en welke problemen en mogelijkheden komen ze tegen? Waar moeten 67-plussers rekening mee houden, die starten als zzp 'er in de zorg?

De derde levensfase begint na je pensionering

Dit schrijft de Raad Volksgezondheid en Samenleving (RVS) in het rapport met de titel ‘De derde levensfase: het geschenk van de eeuw’. Daarmee bedoelt de Raad de steeds langer wordende periode tussen het werkende leven en de periode van gevorderde ouderdom en kwetsbaarheid. Dat is de derde levensfase en die gaat uiteindelijk geleidelijk over in de vierde levensfase. Dat is als kwetsbaarheid groter wordt en de behoefte aan hulp en zorg toeneemt. Wanneer de derde levensfase begint en hoelang deze duurt, verschilt per persoon. In 2040 zijn er 3,2 miljoen mensen bezig met deze zogeheten “derde levensfase”.  Al in 2018 hebben 255.000 werken mensen in die derde levensfase betaald werk.

Het rapport in beeld 

29 procent van verpleegkundigen is op weg naar pensionering. Of toch niet?

In het rapport Verkenning bevolking 2050  komen de onderzoekers tot de conclusie dat tekorten op de arbeidsmarkt opgelost kunnen worden door vrouwen, ouderen en arbeidsmigranten. Voor de zorg zien ze mogelijkheden in langer doorwerken van de oudere werknemers, die de komende jaren richting hun pensionering gaan. Dit geldt het meest voor de sector verpleging en verzorging, waar 29 procent van de verplegenden en verzorgenden 55 jaar of ouder is. Veel zorgverleners willen wel doorwerken, maar onder betere omstandigheden zodat ze het vol kunnen houden. Daarom kiezen ze ervoor om als zzp'er te gaan werken of maken er nu een plan voor. Overigens heeft doorwerken in loondienst of als zzp'er op dit moment geen gevolgen voor de hoogte van AOW en het pensioen. Maar doorwerken gaat niet vanzelf. 

Wet- en regelgeving hindert doorwerken in loondienst.

Op dit moment betekent de pensioenleeftijd meestal een abrupt einde van het dienstverband. Als je toch door wil werken in loondienst, moet er veel geregeld en uitgezocht worden. De huidige wet- en regelgeving voor werknemers helpt niet altijd om (gedeeltelijk) voor een werkgever te blijven werken. In veel cao's is geregeld dat de arbeidsovereenkomst eindigt als de AOW-leeftijd is bereikt. Als iemand toch wil blijven werken, dan is er nieuw contract nodig. En dat roept veel vragen op. Vragen over de duur van een contract, gaat het om een tijdelijk contract, hoe vaak mag dat tijdelijke contract verlengd worden, wat gebeurt er als je arbeidsongeschikt wordt (is niet meer verzekerd) en wat betekent het voor je belastingtoeslag en andere toeslagen? Het gevolg hiervan is dat de meeste werkende 67-plussers op dit moment zzp'er zijn.

Veel AOW ‘ers werken door, omdat ze niet rondkomen

Steeds meer mensen werken dus door na het bereiken van de AOW-leeftijd. Vaker dan we denken, doen ze dat omdat ze het financieel niet redden met hun AOW. Volgens het Nibud heeft één op de drie gepensioneerde daar moeite mee. Dan is bijverdienen noodzakelijk. Als zzp’er beginnen, is een van de opties. Ook zorgverleners kiezen ervoor. Zelfstandigen kunnen doorwerken zo lang zij willen, want ze beslissen zelf over de duur en inzet in hun bedrijf.

Aan de slag als zzp'er, maar dan wel met meer eigen regie

Verzorgenden, verpleegkundigen, diëtisten of ieder met een ander zorgberoep starten als zzp’er na het bereiken van de AOW-leeftijd. Zij maken keuzes over de vorm waarin en de manier waarop ze willen werken.  Als zzp ‘er bepalen zij hun eigen rooster met bijvoorbeeld meer vrije dagen, geen nachtdiensten, minder zwaar lichamelijk werk en meer/minder uitdaging in het werk. Daarnaast bepalen ze de vorm waarin zij als zelfstandige aan het werk gaan. Denk daarbij aan werken als uitzendkracht of gedetacheerde, werken voor eigen cliënten of in loondienst van je eigen BV of coöperatie. Als je start als zzp 'er moet je dat uitzoeken. Die verschillende mogelijkheden zetten we in dit artikel op een rijtje en lichten ze toe. Hoe je een goed bemiddelingsbureau kiest lees je hier. En je kunt je opgeven voor ons gratis Webinar flexwerken in de zorg. Lex Tabak legt de verschillende opties uit >>

Wil je starten als zzp'er? Wat komt er allemaal bij kijken?

Het is best lastig om goed overzicht te krijgen in hoe alles in elkaar zit en wat erbij komt kijken. Met behulp van onze eerder geschreven artikelen lichten we de belangrijkste onderwerpen toe. Wat je moet weten om te beginnen staat in dit artikel.  Maar er is nog meer basisinformatie nodig.

Ondernemen na je pensioen volgens de Kamer van Koophandel

De Kamer van Koophandel weet wat er allemaal komt kijken bij een leven als zelfstandig werken voor eigen rekening en risico. Op de website van de Kamer van koophandel vind je informatie over ondernemen na je pensioen.

Wat zijn de eisen van de Belastingdienst voor alle ondernemers? 

Wil je als ondernemer gezien worden door de belastingdienst, dan is het belangrijk dat je de criteria voor zzp opvolgt. In dit artikel  leggen we de voorwaarden uit. Je bent pas zelfstandig ondernemer voor de Belastingdienst als je aan deze eisen voldoet. Raadpleeg ook de website van de belastingdienst daarover.

Voldoen aan de kwaliteitswet Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz)

De Wkkgz is van toepassing op zzp'ers met eigen cliënten en zzp'ers die werken als onderaannemer. Wil je weten of je daar onder valt, lees dan  dit artikel. Daarnaast dien je te voldoen aan wet- en regelgeving omdat je gezien wordt als zorgaanbieder. Een zorgorganisatie in je eentje. Ons Wtza abonnement is ingericht op starters in de zorg én op ervaren zzp'ers. Zodat jij kunt voldoen aan de wet én goed bent voorbereid op een start. 

Lees ook: Starten als zorg zzp'er? Met dit abonnement maak je een goede start!

Ben je een 67-plusser en wil je jouw verhaal een keer aan ons vertellen of heb je nog vragen? Stel ze hier >>

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg