Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Geautomatiseerde screening tegen diplomafraude

Geautomatiseerde screening tegen diplomafraude in opkomst

arbeidsmarkt Jun 01, 2023

In de strijd tegen nep diploma's en nep DUO-omgevingen, is geautomatiseerde screening tegen diplomafraude in opkomst. Een automatisch antecedentenonderzoek via een applicatie om op die manier fraude uit te sluiten behoort inmiddels tot de mogelijkheden.

Digitale oplossing voor de vergewisplicht

Zorgorganisaties zijn verplicht om zorgmedewerkers goed te screenen op hun achtergrond en diploma's. Dit proces kost mankracht en zeker als je daar de vele flexwerkers bij optelt, dan begrijp dat de vergewisplicht veel tijd en energie kost. In hun verklaring waarom diploma fraude ontstaat, gaven zorgorganisaties een maand geleden de zzp'er in de zorg nog de schuld. Het echte verhaal is dat zorgorganisaties daar toch echt zelf verantwoordelijk voor zijn. De afgelopen weken is ZZP-erindezorg.nl op zoek gegaan naar wat er gedaan zou kunnen worden aan diplomafraude. Vandaag tellen we daar de mogelijkheid van geautomatiseerde screening tegen diplomafraude bij op. Een geautomatiseerde check op het ID-bewijs, diploma's, VOG, IBAN, BIG-registratie, SKJ-registratie; het kan inmiddels allemaal.

Van nep DUO-omgeving naar oplossing

Vaak krijgen bemiddelaars in de zorg de vergewisplicht gedelegeerd vanuit zorgorganisaties. Sommige bureaus steken veel tijd en energie in de persoonlijke check van hun kandidaten. Er zijn ook bureaus die op afstand zorgmedewerkers 'onboarden' zonder hen ooit fysiek te spreken. Dit laatste werkt diplomafraude in de hand. Midden in die ontwikkeling staat softwareleverancier Bendy, die voor zo'n 100 intermediairs in de zorg de bemiddelingssoftware levert. Eigenaar Stefan Walsemann legt ons uit dat er zelfs nep DUO-omgevingen worden gebouwd om de zorgorganisatie en bemiddelaar te misleiden."Zorg'medewerkers' loggen in waar de organisatie bij is en laten hun nep diploma's binnen een nep DUO omgeving zien. Als je niet op het slotje let in de adresbalk of de domeinnaam controleert, dan zien we dat medewerkers hiermee wegkomen. Wij gingen op zoek naar een oplossing.", aldus Walsemann.

Geautomatiseerde screening tegen identiteits- en diplomafraude

Het bedrijf Otentica faciliteert voor Bendy een directe, geautomatiseerde koppeling tussen bemiddelaars en medewerkers. Voor de zorgsector betekent dit dat een digitale check op het ID-bewijs, diploma's binnen DUO, VOG-verificatie, IBAN-check, BIG-registratie, SKJ-registratie allemaal mogelijk is. Softwareleverancier Bendy koppelt deze check straks aan de bemiddelingssoftware, waarmee de aangesloten bureaus een check per kandidaat kunnen doen. Uiteraard zijn hier per check kosten aan verbonden, maar deze kosten staan in schril contrast tot de meerwaarde die het voorkomen van diplomafraude met zich meebrengt. Het is onze verwachting dat geautomatiseerde screening tegen diplomafraude ook door zorgorganisaties ingezet zal worden in de toekomst. Op die wijze wordt de vergewisplicht goed ingevuld en kunnen de verwijten over diplomafraude en zzp'ers tot het verleden behoren.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg