Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Voorbeelden goed werkgeverschap

Goed werkgeverschap is meer dan het aantal contracturen

arbeidsmarkt Jun 22, 2023

Tijdens de vaste kamercommissie van twee weken terug sprak minister van Gennip over het belang van goed werkgeverschap. Het viel op dat zij voorbeelden deelde van stichting Het Potentieel Pakken. Deze jonge stichting boekte inmiddels enkele successen met contractuitbreiding voor zorgmedewerkers. Maar een passend aantal contracturen is slechts een onderdeel van passende werkomstandigheden. Goed werkgeverschap is meer dan het aantal contracturen.

Zelf terugkijken? Het debat over zzp vind je hier terug.

Minister van de arbeidsmarkt deelt voorbeelden over de zorg

Minister van Gennip is van mening dat het vaste contract 'de norm' zou moeten zijn voor alle werkenden in Nederland. Zij erkent dat de stap naar flexwerk en zzp mede ingegeven wordt door gebrekkig werkgeverschap. Het is om die reden van groot belang dat werkgevers aantrekkelijk werkgever worden en blijven. De vraag is wat er wordt verstaan onder goed werkgeverschap in Nederland en waar die voorbeelden zitten. Tijdens de commissievergadering gaf minister van Gennip een aantal voorbeelden over wat zij als goed werkgeverschap ziet. Deze voorbeelden kwamen van stichting Het Potentieel Pakken en komen uit de zorg. 

Wat is stichting Het Potentieel Pakken?

Stichting Het Potentieel Pakken (HPP) is een organisatie die zorginstellingen advies geeft over hoe zij in samenspraak met hun medewerkers het aantal contracturen kunnen vergroten. "De angst voor hoger verzuim maakt veel organisaties terughoudend om medewerkers een groter contract aan te bieden." HPP heeft als doel om dit patroon te doorbreken. Een zinvolle prioriteit. Eigen onderzoek liet zien dat een te klein contract bijdraagt aan de stap naar zzp. HPP biedt een programma waarbij zij de dialoog in zorgorganisaties stimuleert en daarmee verborgen arbeidscapaciteit onder zorgmedewerkers ontsluit. De stichting werd in 2019 opgericht en het eerste praktijkvoorbeeld werd in januari vorig jaar gedeeld. Minister van Gennip, verantwoordelijk voor de gehele arbeidsmarkt, gaf aan dat dit voor haar voorbeelden zijn van goed werkgeverschap.

Goed werkgeverschap is meer dan het aantal contracturen

Dat minister van Gennip goed werkgeverschap in Nederland relateert aan een passend aantal contracturen in de zorg is interessant te noemen. Het vermoeden is dat voorbeelden van goed werkgeverschap spaarzaam zijn. In de zorg is dit misschien het geval, maar hoe ligt dit voor de rest van de Nederlandse arbeidsmarkt? Kunnen de goede voorbeelden van fijne werkgevers niet samengebracht worden, zodat ook de zorg hier van kan leren? De term 'goed werkgeverschap' is eenvoudig uitgesproken, maar niet eenvoudig vervuld. De afbraak van werkgeverschap speelt al jaren in de zorg. Alhoewel de behoeften van zorgprofessionals universeel zijn, worden deze in de praktijk niet vervuld. Wijzen naar voorbeelden zoals die van HPP is relevant, maar niet het complete verhaal. Goed werkgeverschap is meer dan het aantal contracturen en zal volop aandacht en ruimte moeten krijgen als het vaste dienstverband weer 'de norm' moet worden. 

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg