Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Gooi negatieve beeldvorming over

Gooi negatieve beeldvorming over zzp'ers overboord!

opinie Apr 05, 2022

Negatieve beeldvorming over zzp'ers in de zorg moet overboord. Iedereen die bekwaam is én in de zorg wil werken, hebben we nodig. Daarom moeten zorgverleners in dienstverband en zzp'ers beiden beschermd worden tegen vooroordelen. Haal die druk weg en zorg voor goede voorwaarden voor alle zorgverleners. Gooi negatieve beeldvorming over zzp 'ers overboord!

Dit is een column van Paulien den Bode, betrokken teamlid van ZZP-erindezorg.nl.

Negatieve beeldvorming over zzp'ers belast ook zorgverleners in dienstverband

Zzp'ers werken op alle dagen in de week, in alle diensten voor veel zorgorganisaties. Het zijn ervaren  zorgverleners, die zich snel en makkelijk aanpassen in een nieuwe werkomgeving. Dat zijn ze gewend. Dus er is een grote kans dat je een zzp'er tegenkomt, daar waar zorg wordt verleend. Tegelijkertijd is er nog steeds onjuiste berichtgeving over zzp'ers of wordt hun bestaan genegeerd. Dat zorgt voor spanning en is schadelijk voor de samenwerking tussen zorgverleners. Druk op de werkvloer is altijd slecht voor de werksfeer. Dat kunnen zzp'ers zelf niet zomaar rechttrekken. Daarom is noodzakelijk dat het management de positieve bijdrage van álle zorgverleners openlijk waardeert.

Voortdurende kritiek op zzp'ers kost meer dan het oplevert

Politiek, beleidsmakers, onderzoekers en de media zijn volhardend in hun kritiek op zzp'ers in de zorg.  Terwijl zorgverleners met een dienstverband en zzp'ers elkaar hard nodig hebben. Die negatieve informatie over zzp'ers kost iedereen energie. Energie die voor de cliënten beschikbaar zou moeten zijn. Gelukkig horen we ook van zzp'ers dat zij veel waardering krijgen van hun collega's met een dienstverband. Wat dat betreft gaat het prima. Zzp'ers geven ook vaak aan dat zij nooit meer in dienstverband gaan werken. Als het zzp-schap door overheidsmaatregelen niet meer haalbaar is, verlaten ze de zorg. Het is hoog tijd dat de makers van tendentieuze berichtgeving hun mening bijstellen, om iedereen erbij te houden.

Behoud van zorgverleners vraagt om een andere waardering 

Ook de Raad Volksgezondheid Samenleving (RVS) maakt zich zorgen. De zorgvraag stijgt zoals we weten. Om aan die vraag te voldoen is het aantal zorgverleners nu en in de toekomst onvoldoende. Ook dat is bekend. In dit rapport wijst de RVS daar nog eens op. Op dit moment werkt één op de zeven werkende mensen in de zorg. Om aan de zorgvraag te voldoen moet dat in 2040 één op de vier van de werkenden zijn. Bovenop deze structurele tekorten is de uitstroom uit de zorg hoog. Maar liefst 43% van de zorgverleners verlaat hun baan al binnen twee jaar nadat zij zijn begonnen. Daar komt nog bij dat er op dit moment een verzuimpercentage van 11 %. Dat meldt ActiZ, de branchevereniging van 400 zorgorganisaties op 24 maart 2022. Behoud van alle zorgverleners vraagt om een andere waardering, betere voorwaarden en passende ondersteuning.

Geef alle zorgverleners meer eigen regie en zeggenschap

De opdracht is om zoveel mogelijk te voldoen aan behoeften van alle beschikbare bekwame zorgverleners. Flexibel kunnen werken, variatie in werkzaamheden en zeggenschap zijn de belangrijkste behoeften van álle zorgverleners. Deze zijn inmiddels ruimschoots bekend, maar echte maatregelen blijven uit.

Maarten van Eerd, verpleegkundige op de spoedeisende hulp, maakte twee jaar geleden de overstap naar het zzp-schap. Voor hem was het bittere noodzaak. "Ik stond op het punt om te stoppen. Als ik die stap niet had gezet, had ik dit zware werk misschien niet meer gedaan. Als zzp'er hou ik het vol en vind ik het nog leuk." bron

De opdracht aan zorgorganisaties is weer grip op vast-flex binnen teams. Geef zorgverleners in dienstverband  en zzp'ers wat nodig is. Iedereen moet mee kunnen doen - nu en in de toekomst - om cliënten goede en veilige zorg te geven. Gooi negatieve beeldvorming over zzp ‘ers overboord. Dat zorgt ervoor dat zorgverleners in dienstverband én zzp 'ers in de zorg blijven werken.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg