Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Hoe voorkom je schijnzelfstandigheid

Hoe voorkom je schijnzelfstandigheid zzp bij platformwerk?

ib-ondernemer Jul 11, 2023

De EU-ministers die gaan over werkgelegenheid hebben onlangs een akkoord gesloten over strengere regels bij bemiddeling via platforms. Deze regels zeggen iets over wanneer je wel en geen schijnzelfstandige bent. Hoe voorkom je schijnzelfstandigheid zzp?

Hoe voorkom je schijnzelfstandigheid zzp?

Je voorkomt schijnzelfstandigheid zzp door zelfstandig ondernemerschap, het ontbreken van gezag en de mogelijkheid om jezelf vrij te laten vervangen. Maar wat betekent dit dan precies? Bij bemiddeling is dat niet eenvoudig te benoemen, omdat er zoveel soorten constructies zijn. Wanneer zelfstandigheid over gaat naar schijnzelfstandigheid is een grijs gebied. Toch worden de spelregels bij bemiddeling steeds concreter. Nieuwe afspraken tussen EU-ministers geven een goed beeld over wanneer er sprake is van schijnzelfstandigheid binnen een platform. Daarnaast was er onlangs een uitspraak van de Hoge Raad over pizza koeriers van Deliveroo. Ook daarin viel terug te lezen dat er scherp gekeken wordt naar hoe het bemiddelingsplatform precies werkt. Doe er je voordeel mee en voorkom schijnzelfstandigheid zzp.

Wat is schijnzelfstandigheid zzp?

Bij schijnzelfstandigheid zzp word je beoordeeld als een werkende die binnen dienstverband hoort te werken, maar het werk (onterecht) als zelfstandige uitvoert. Je bent voor 'de schijn' zelfstandig. Jouw eigen wensen zijn bij schijnzelfstandigheid zzp niet leidend. Voor werkenden is het oordeel schijnzelfstandigheid zzp vaak negatief, omdat zij niet langer gezien worden als zelfstandige. Daarmee loop je als schijnzelfstandige fiscale aftrekposten mis. Het probleem voor opdrachtgevers is dat zij bij schijnzelfstandigheid zzp als werkgever gezien worden. Dit heeft negatieve consequenties voor de belasting die zij moeten afdragen. Schijnzelfstandigheid zzp brengt dus financiële risico's met zich mee voor zowel de opdrachtgever en opdrachtnemer.

Bemiddeling via een platform: hoe blijf je zelfstandig?

Onlangs bereikten de EU-ministers een akkoord over strengere regels rondom platformwerk. Er zijn zeven kenmerken bepaald voor schijnzelfstandigheid via een platform. Als het platform drie of meer van die regels overtreedt, is er sprake van schijnzelfstandigheid zzp. Als we de zeven regels omdraaien, dan kunnen we iets zeggen over hoe je schijnzelfstandigheid voorkomt. Dat is een veel positievere boodschap en helpt jou om attent te blijven op jouw werkomstandigheden.

Wanneer doet een bemiddelingsplatform het goed?

  1. Het platform kent geen maximale tarieven;
  2. Je wordt niet gedwongen tot het dragen van bedrijfskleding;
  3. Het platform houdt geen toezicht op jouw werk terwijl je het uitvoert;
  4. Je mag zelf jouw werktijden bepalen;
  5. Er is alle ruimte om een opdracht te weigeren;
  6. Het werk kan ook door een ander uitgevoerd worden;
  7. Je krijgt de mogelijkheid om zelf een klantenbestand op te bouwen.

In deze punten lees je de ruimte voor zelfstandig ondernemerschap, het ontbreken van gezag en de mogelijkheid voor vrije vervanging terug.

Hoe word jij bemiddeld?

Maak jij gebruik van bemiddeling voor een opdracht? Beoordeel dan zelf hoe je wordt bemiddeld en hoe de constructie precies in elkaar zit. Het is belangrijk om schijnzelfstandigheid zzp te voorkomen. Het stellen van vragen over de ruimte voor jou als ondernemer, hoe gezag voorkomen wordt en hoe het zit met vrije vervanging zijn belangrijke gespreksonderwerpen. De nieuwe regels voor platformwerk helpen je hierbij, net zoals onze uitgebreide video over bemiddeling binnen onze online trainingWil je veilig werken als zzp'er in de zorg? Ga dan voor zelfstandig ondernemerschap. Daar hoort bij dat je er zelf alles aan doet om schijnzelfstandigheid te voorkomen.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg