Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Krokodillentranen en mythen

Maandupdate maart: over krokodillentranen, fabels en mythen

maandupdate Mar 01, 2023

Iedere maand vatten we het nieuws voor zzp'ers in de zorg samen in onze online maandupdate. Een journaal van een half uur met achtergrond informatie over de actualiteit. Deze maand hebben we het over krokodillentranen, fabels en mythen. Want ook afgelopen maand werd weer duidelijk dat het verhaal over de zzp'er nog steeds niet in samenwerking mét de zzp'er wordt verteld. 

Over zzp'ers mag je alles zeggen

Op het moment dat je als minister voor het vaste dienstverband bent, dan heb je een doelredenatie nodig om zoveel mogelijk werkenden naar een dienstverband te kunnen manoeuvreren. Alle zzp'ers op één hoop gooien en hen vervolgens 'schijnzelfstandig' verklaren was een aantal maanden geleden de strategie van minister van Gennip. De definitie van 'schijnzelfstandigheid' verschilt van kabinet tot kabinet en dat bood kansen. Nu Kamerleden zich verdiepen in haar koers, blijkt ze eigenlijk niet precies te weten hoeveel zzp'ers er schijnzelfstandig zijn. Ook weet ze niet waar ze precies zitten. Over zzp'ers mag je dus zonder onderbouwing van alles zeggen. In de maandupdate van maart gaan we hier verder op in.

Zzp'ers in de zorg ben je liever kwijt dan rijk

Na jarenlange uitstroom, dramatisch werkgeverschap en (dus) verzuim dat records breekt, zou je toch enige nederigheid verwachten van werkgevers in de zorg. Niets is minder waar. Ondersteund door media zoals de NOS en het FD lijkt afgelopen maand iedereen het er wel over eens dat afscheid nemen van zzp'ers het allerhoogste doel zou moeten zijn voor zorgorganisaties. Niet de zorg voor overbelaste eigen medewerkers, maar de trots over het werken zónder zzp'ers staat centraal. Zorgorganisaties denken het zonder zzp'ers af te kunnen. Alsof de krapte op de arbeidsmarkt werkgevers een onderhandelingspositie geeft.

Krokodillentranen en mythen

Dat de arbeidsmarkt niet meer in handen is van werkgevers, stelde ook Randstad vast de afgelopen maand. Haar voorstel is om maatregelen te treffen tegen zzp'ers. Dat is best bijzonder, als je bedenkt dat nu juist Randstad de grootste leverancier van flexibele krachten is en dit de afgelopen decennia leidde tot een afname van het aantal vaste contracten. Nu het aantal mensen met een KvK nummer op 1,5 miljoen staat, groeit het ook het miljardenconcern Randstad boven het hoofd. We gaan in onze maandupdate in op de krokodillentranen en mythen die er heersen over zzp'ers.

De zorg kan niet meer zonder zzp'ers!

In januari deden we een groot onderzoek naar hoe de zzp'er in de zorg naar de toekomst kijkt. Uit de reacties viel duidelijk op te maken dat de zzp'er zelf in de praktijk merkt dat de zorg niet meer zonder zzp'ers kan. Maar wie leest zo'n artikel? Ingewijden. Tot nu toe kent het brede publiek de feiten rondom zzp'ers in de zorg niet. Dus is er voorlopig nog aandacht voor krokodillentranen en mythen. Gelukkig staan de eerste zzp'ers in de zorg nu zelf op om een eigen verhaal te gaan vertellen. Zo was daar afgelopen maand René Dongelmans, die een oproep deed om met hem mee te doen. De voortgang van de landelijke vereniging voor zzp'ers in de zorg nemen we ook door in de maandupdate. 

Direct toegang tot de maandupdate krijg je met een abonnement >>

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg