Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Miljoenennota

Miljoenennota: nu ook afbouw mkb-winstvrijstelling

arbeidsmarkt Sep 20, 2023

Prinsjesdag 2023 bracht een bittere boodschap voor zzp'ers; de fiscale aftrekposten zzp worden nog verder beperkt. Zelfstandigenorganisaties reageren verbijsterd op de Miljoenennota, die naast de afbouw van de zelfstandigenaftrek, nu ook afbouw van de mkb-winstvrijstelling heeft aangekondigd. 

"Het zijn de ondernemers die zorgen voor de financiële mogelijkheden om de grote maatschappelijke kwesties te kunnen aanpakken. Het kabinet blijft streven naar een zo aantrekkelijk mogelijk ondernemingsklimaat.." - troonrede 2023.

Mkb-winstvrijstelling van 14% naar 12,7%

Het klimaat voor zelfstandig ondernemers doet weer een stap terug, nu ook de mkb-winstvrijstelling wordt beperkt. De maatregel gaat in 2024 in en moet een besparing van € 180 miljoen opleveren. Belangenbehartiger Platform Zelfstandig Ondernemers (PZO) noemt het 'verbijsterend', dat ook dit jaar ondernemers het begrotingstekort mogen dichten. Vereniging Zelfstandig Nederland (VZN) noemt het een 'zeer onaangename verrassing'. Nog geen jaar geleden kwamen dezelfde zelfstandigenorganisaties in verzet tegen verlaging van de zelfstandigenaftrek. Dit heeft de koers van het kabinet niet gewijzigd en daar komen nu meer maatregelen tegen zzp'ers bij. De zelfstandigenaftrek voor zzp'ers wordt inmiddels versneld afgebouwd van -destijds- € 6310 naar € 900 in 5 jaar tijd. Daar komt nu een verlaging van de mkb-winstvrijstelling bij van 14% naar 12,7%.

Wat is de mkb-winstvrijstelling?

De mkb-winstvrijstelling is een fiscale korting waarmee je jouw winst verlaagt. Hierdoor betaal je minder belasting. Het is een van de aftrekposten waar je als ondernemer altijd recht op hebt, ook als je het urencriterium van 1225 uur niet haalt. In feite heeft een beperking van de mkb-vrijstelling gevolgen voor alle zzp'ers in de zorg, of je nu als IB-ondernemer werkzaam bent, of simpelweg bijverdiensten hebt.

Waarom wordt de mkb-winstvrijstelling beperkt?

Het valt op dat de overheid de faciliteiten voor zelfstandig ondernemers jaar in jaar uit verder beperkt. De afbouw van de mkb-winstvrijstelling is simpelweg een nieuwe stap in die lijn. Het doel is om de (fiscale) verschillen tussen loondienst en zzp-schap zo klein mogelijk te maken. Dit is vooral een prioriteit voor vakbonden en werkgeversorganisaties, die de stijging van het aantal zzp'ers als onwenselijk zien. Zij vinden het oneerlijk dat zzp'ers financiële voordelen hebben die je in een dienstverband niet hebt. Het onaantrekkelijk maken van zzp-schap is voor deze organisaties een doel. Hiermee negeren vakbonden en werkgeversorganisaties dat er heel veel zzp'ers zijn die niet te vergelijken zijn met iemand in loondienst. Ook deze ondernemers worden door deze maatregel getroffen.

Belangenbehartigers zeer verdeeld

Naast reacties van 'verbijstering' en 'onaangename verrassing', zijn er ook belangenorganisaties van zzp'ers die meewerken aan de afbouw van fiscale aftrekposten. Zo geeft FNV Zelfstandigen - onderdeel van vakbond FNV - aan dat "de zelfstandigenaftrek tarieven van zzp'ers ... laag houdt ... en ... daardoor oneerlijke concurrentie (met loondienst, red.) ontstaat. Dat willen we juist niet. We willen een gelijk speelveld voor alle werkenden." Vakbond FNV is dus bij monde van FNV Zelfstandigen voor de afbouw van fiscale aftrekposten. Voor maatregelen zoals de afbouw van de zelfstandigenaftrek en de mkb-winstvrijstelling zijn dus zzp belangenbehartigers te vinden die hiermee in stemmen. We zien ook bij andere maatregelen tegen zzp'ers dat zelfstandigenorganisaties zeer verdeeld reageren: van 'zzp'er onder vuur' tot 'maak je niet te druk'. Vervolgens maakt minister Van Gennip slim gebruik van dat gebrek aan zzp belangenbehartiging door te zeggen dat ze geen goed beeld heeft over wie het woord doet namens zzp'ers.

En zo is ook het begin van het einde van de mkb-winstvrijstelling mogelijk.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg