Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Onderzoek: Nederland heeft begrip

Onderzoek: Nederland heeft begrip voor zorg zzp, maar is wel bezorgd

arbeidsmarkt Dec 13, 2023

In aanloop naar een bijeenkomst over de arbeidsmarkt in de zorg peilde het CBS de mening van 500 Nederlanders over de ontwikkeling van zzp'ers in de zorg. Hieruit kwam naar voren dat Nederland begrip heeft voor het ontstaan van zzp'ers in de zorg, maar wel bezorgd is over de gevolgen ervan.

Onderzoek naar beleving over zorg zzp

Het apparaat van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) maakt het mogelijk om laagdrempelig de mening van de Nederlander te peilen. In aanloop naar de AZW 'clubhuis bijeenkomst' over zzp'ers in de zorg van 7 december jongstleden, peilde het CBS de mening van Nederlanders over zzp'ers in de zorg. De resultaten van dit onderzoek werden met de aanwezigen in de zaal gedeeld. Wordt zzp in de zorg gezien als laatste strohalm? Of is de groep verantwoordelijk voor het uithollen van de zorgsector? De peiling werd eind november gehouden en leverde 506 respondenten op. Samengevat begrijpt Nederland de stap naar zzp in de zorg, maar is zij wel bezorgd over de gevolgen ervan. Hieronder lees je onze interpretatie van de onderzoeksresultaten.

55% van de Nederlanders begrijpt de stap naar zzp

Op de vraag of Nederlanders er begrip voor hebben dat steeds meer mensen in de zorg en welzijn ervoor kiezen om te werken als zzp’er, geeft 55% terug zich dit (zeer) goed voor te kunnen stellen. De wens om 'zelf te kunnen bepalen wanneer en hoeveel je werkt', wordt als eerste vermoeden benoemd door ondervraagden. Meer kunnen verdienen en werk en privé kunnen combineren staan als vermoeden op plek 2 en 3. Bijna een kwart van de ondervraagden onthield zich van een mening en 22% van de ondervraagden gaf aan het (zeer) oneens te zijn met de stelling. Anders gezegd kunnen zij zich niet voorstellen waarom de stap naar zzp steeds vaker voorkomt. 

39% van de Nederlanders maakt zich zorgen over kwaliteit

Ondanks het begrip voor de beweging naar zzp, zijn er wel zorgen over de kwaliteit. Bijna 40% van de respondenten denkt dat de kwaliteit van de zorg en welzijn lager wordt, als er meer mensen zzp'er worden. Een derde van de respondenten heeft hier geen mening over en 27% van de ondervraagden is het (geheel) oneens met de stelling dat kwaliteit te lijden heeft onder de komst van zzp'ers.

57% van de Nederlanders bezorgd over de ondernemersrisico's

Op de vraag of zzp’ers voldoende voorbereid zijn op de risico’s die zij lopen als ondernemer, antwoordt 57% van de ondervraagden dat zij zich zorgen maakt. Slechts 10% van de ondervraagden is van mening dat de voorbereiding op orde is. Een derde van de respondenten onthield zich van een mening. 

55% van de Nederlanders vindt dat er iets gedaan moet worden

De stijging van het aantal zzp'ers in de zorg en welzijn leidt tot zorgen en volgens 55% van de ondervraagden zou er iets aan deze ontwikkeling gedaan moeten worden. Welke maatregelen er zouden moeten worden getroffen, is niet uitgevraagd. 29% van de ondervraagden had geen mening over het nemen van maatregelen en 17% was van mening dat er geen maatregelen nodig zijn.

VZOZ: tref maatregelen tegen slecht werkgeverschap

De beeldvorming over de zelfstandig ondernemer in de zorg kan een flinke impuls gebruiken, aldus René Dongelmans van vereniging VZOZ. "Het is positief dat de redenen waarom zzp'ers in de zorg ontstaan, bekend zijn bij het bredere publiek. Er is begrip. Toch hebben we nog flink wat zorgen weg te nemen. We hebben een flinke achterstand opgelopen door de fabels over zzp'ers de afgelopen jaren. Van zelfstandig ondernemers in de zorg mag je extra kwaliteit en gedegen ondernemerschap verwachten. Daar staan we met de leden van VZOZ voor. Maatregelen om de groei van zzp'ers te beperken is symptoombestrijding. Beter is de ziekte te behandelen. De ziekte is slecht werkgeverschap. Het is hoog tijd dat zorgorganisaties, zorgverzekeraars en politici verantwoording nemen. Goed werkgeverschap is verworden tot slecht werkgeverschap."

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg