Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Portretten laten zien

Portretten laten zien: zonder zzp geen regie over hoeveelheid werk, tijdstip en werkplek

arbeidsmarkt Dec 20, 2023

Het vakblad Nursing vroeg drie zzp'ers in de zorg wat hen trekt aan het zzp-schap. De drie portretten laten vooral zien dat binnen een diensverband er geen regie over de hoeveelheid werk, tijdstip en werkplek mogelijk was. "Ik heb echt met moeite ontslag genomen."

Arbeidsovereenkomst in de zorg blijkt niet levensloopbestendig

De afgelopen weken komen er steeds meer feiten op tafel waaruit blijkt waar zzp-schap door ontstaat. Het inzicht dringt ook bij werkgevers door dat zzp vooral een gevolg is van de beperkingen binnen een dienstverband. Afgelopen week voegde het vakblad Nursing daar nog wat perspectief bovenop. In een serie artikelen over verpleegkundige zzp'ers, komt vooral naar boven dat de stap naar zzp ingegeven werd door wat het dienstverband niet bood: een levensloopbestendige oplossing.

De serie artikelen in Nursing gaan over..

Een passend rooster is 'oneerlijk'

In de serie artikelen, maar ook vanuit de praktijk, ontvangen we veel voorbeelden over hoe management besluit dat een passend rooster geen mogelijkheid is. In het voorbeeld van Hilal wilde zij ochtenddiensten draaien, maar zou dat volgens het management niet mogelijk zijn omdat dit tot 'oneerlijke' situaties leidt. Er zouden collega's in hetzelfde team aanwezig zijn die graag avonddiensten werken, maar die combinatie werd niet toegestaan. "Naar mijn wensen werd niet geluisterd, want je moest flexibel zijn." Hilal mist haar team in het ziekenhuis. Ze kon zich er goed ontwikkelen als verpleegkundige en nam met moeite ontslag. We schreven eerder een verdiepend artikel over het waarom vaste zorgmedewerkers werk en privé slecht kunnen combineren.

Zonder zzp geen regie over hoeveelheid werk en tijdstip

Voor veel zorgmedewerkers geldt nog steeds dat zij binnen een dienstverband geen regie krijgen over hun werk en privé omstandigheden. 'Efficiënte' en dikwijls centraal georganiseerde roosterplanning haalt dikwijls alle bewegingsvrijheid uit de teams. Het credo 'één harde wens per week' is nog steeds praktijk bij veel zorgorganisaties. Daarnaast worden zorgmedewerkers ook bovenop hun contracturen nog steeds overvraagd voor extra diensten. Terwijl die extra diensten niet mogen leiden tot een duurzaam hoger aantal contracturen. Waarom vaste zorgmedewerkers de vervelende diensten werken is al langer bekend. Tot op heden echter is er aan deze omstandigheden niets veranderd.

VZOZ: los slecht werkgeverschap op!

In een reactie laat zzp vereniging VZOZ niet verrast te zijn over deze interviews. Zij laat weten dat slecht werkgeverschap voor veel zorgmedewerkers inmiddels gebruikelijk geworden is. "Het zelfstandig ondernemerschap is een laatste strohalm geworden om in de zorg werkzaam te blijven." Zelfstandig ondernemerschap is een manier geworden om nog wél in de eigen bestaanszekerheid te kunnen voorzien. "De tevredenheid onder zzp’ers in de zorg is torenhoog." VZOZ pleit voor afscheid van onterechte negatieve beeldvorming van de zzp’er in de zorg en meer aandacht voor de meerwaarde die zij bieden aan de sector.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg