Gratis Wtza webinar
Terug naar het overzicht
Presentatie over de ontwikkeling

Presentatie over de ontwikkeling zorg zzpers tijdens World Expo Dubai

zorgprofessional Oct 21, 2021

De forse flexibiliseringsgolf in de Nederlandse gezondheidszorg is ook internationaal niet onopgemerkt gebleven. De afgelopen decennia is het aandeel zzpers in de zorg in Nederland gegroeid van enkele procenten, tot nu zo'n 13% van alle werkzame zorgmedewerkers. Wat drijft hen? Tijdens de G-STIC conferentie in Dubai, onderdeel van de World Expo, geef ik op uitnodiging van de Belgische delegatie een presentatie over de ontwikkeling zorg zzpers. Een enorme eer. In dit artikel wat achtergrond over de inhoud en aanleiding.

G-STIC conferentie over duurzaamheid

'G-STIC' is een afkorting van de Global Sustainable Technological and Innovation Community. De conferentie heeft als doel om de 'Agenda 2030' van de Verenigde Naties verder vervuld te zien worden. Deze agenda voor duurzaamheid is inmiddels zo'n vijf jaar oud en de ontwikkeling blijft achter, zo is het beeld. De conferentie gaat in op verschillende onderwerpen op het vlak van duurzaamheid, waaronder 'Health'. Binnen dit onderwerp is er onder meer aandacht voor duurzame inzetbaarheid van zorgmedewerkers. De vorige conferenties brachten zo'n 6000 mensen samen uit 140 landen.

Hieronder een korte introductie van de G-STIC conferentie, onderdeel van de World Expo.

Duurzame inzetbaarheid van zorgprofessionals als onderwerp

Enkele weken geleden ben ik door een Belgische combinatie aan ziekenhuizen benaderd in verband met onze landelijke ontwikkeling van zzpers in de zorg. Waar komt deze ontwikkeling in Nederland vandaan? De Belgische delegatie heeft voor de conferentie een aantal sessies gepland staan over duurzame inzetbaarheid van verpleegkundigen. Een aantal sprekers brengen hun internationale en nationale perspectief over zowel personele tekorten, als ook inspraak, zeggenschap en werkplezier voor professionals. Een actueel thema voor veel landen.

De Belgen voegen daar het perspectief van de zzper in de zorg uit Nederland aan toe. Waar komt de groei van het aantal zzpers in de zorg vandaan? Wat drijft deze groep uit het dienstverband? Hoe ga je om met vast / flex verhoudingen binnen instellingen? Ik geef een presentatie over de ontwikkeling van zzpers in de zorg, als aanvulling op andere internationale sprekers. Mijn stelling zal zijn dat de kwaliteit van het werkgeverschap een directe relatie heeft met de ontwikkeling van flex. Het wordt inmiddels ook voor werkgevers steeds duidelijker waarom zorgprofessionals kiezen voor zzp-schap.

Lees ook: Zorgorganisaties bevestigen drijfveren zzp: eigen regie, flexibiliteit

Duurzame inzetbaarheid gaat over universele drijfveren

In Nederland wordt de groei van zzp-ers in de zorg nog vooral gezien als een probleem op zichzelf en nog niet in relatie tot goed werkgeverschap. Alsof de zorgmedewerker een minder sociale identiteit aanneemt als hij of zij zich inschrijft bij de KvK of als uitzendkracht of gedetacheerde gaat werken. Dit is naar mijn mening niet het geval. Al een aantal jaar ben ik betrokken bij onderzoek onder zzpers in de zorg en het blijkt dat zorgprofessionals binnen een dienstverband en daarbuiten naar hetzelfde op zoek zijn. Om duurzaam inzetbaar te blijven, maken veel zorgmedewerkers de stap naar flexibel werken. Dat zou geen verrassing mogen zijn. Duurzame inzetbaarheid gaat over universele drijfveren van zorgprofessionals en al decennia geleden zijn deze drijfveren via wetenschappelijk onderzoek in kaart gebracht.

Magneet ziekenhuizen

Sinds het ontstaan van de zogenaamde magneet ziekenhuizen in de jaren '90 is er in andere landen een structurele en intensieve aanpak gekomen richting behoud van zorgmedewerkers. Al decennia wordt er in het buitenland op basis van wetenschappelijk onderzoek geïnvesteerd in professionele autonomie en zeggenschap. Ervaren sprekers die zich al jaren bezig houden met toegepast onderzoek naar duurzame inzetbaarheid komen aan het woord. Naast mijn eigen presentatie over de ontwikkeling van zzp-ers in de zorg, kijk ik nog meer uit naar wat ik ga leren over de omstandigheden die duurzame inzetbaarheid bevorderen. Op deze website schrijf ik over mijn ervaringen tijdens de World Expo.

Op de hoogte blijven kan via een van de socials in de linkerbalk.

Lees ook: Behoeften van zorgprofessionals zijn universeel

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp-ers in de zorg al? Klik hieronder!
Wtza abonnement voor zzp-ers in de zorg