Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Vermelding Zorgaanbiedersportaal en meldplicht

Vermelding Zorgaanbiedersportaal en meldplicht staan los van elkaar

wtza zorgaanbieder Jun 21, 2022

We krijgen meldingen binnen van zzp'ers die zichzelf eerst wel en nu niet meer terugvinden in het Zorgaanbiedersportaal. Wat moet je in zo'n geval doen? Jezelf opnieuw melden heeft niet veel nut. De vermelding Zorgaanbiedersportaal en meldplicht staan namelijk los van elkaar.

Wat is er aan de hand?

Het komt voor dat zorgaanbieders (zzp'ers) die zichzelf eerst wel in het Zorgaanbiedersportaal vermeld zagen, zichzelf inmiddels niet meer terug kunnen vinden. De reden hiervoor kan zijn dat jouw SBI code sinds 1 januari niet meer toegelaten is tot het Zorgaanbiedersportaal. Dit is een vervelende situatie, omdat de deadline voor de meldplicht op 1 juli verloopt. Logischerwijs maken zzp'ers in de zorg zich nu zorgen wat te doen. In dit artikel geven we een advies over wat je het beste kunt doen in zo'n geval.

Sta jij nog in het Zorgaanbiedersportaal?

Hoe kun je checken of jij nog te vinden bent in het Zorgaanbiedersportaal?

Zorgaanbiedersportaal, meldplicht; hoe zit het?

Per 1 juli 2022 moet iedereen die onder een KvK nummer werkzaam is binnen de zorg en valt onder de Wkkgz en Jeugdwet, vermeld staan in het Zorgaanbiedersportaal. Het Zorgaanbiedersportaal is een populaire naam voor het Landelijk Register Zorgaanbieders (LRZa). Hoe zit de werking van het Zorgaanbiedersportaal en de meldplicht in elkaar? Hieronder een paar belangrijke kenmerken.

  • De meldplicht geldt voor zorgaanbieders die vanaf 1 januari of later gestart zijn en staat los van de vermelding in het Zorgaanbiedersportaal;
  • Ben je voor 1 januari 2022 als zzp'er in de zorg actief? Dan heb je geen meldplicht, maar dien je wel vermeld te staan in het Zorgaanbiedersportaal;
  • Start je vanaf 1 januari 2022 of later als zzp'er in de zorg? Dan heb je een meldplicht én dien je vermeld te staan in het Zorgaanbiedersportaal;
  • Het KvK register en het Zorgaanbiedersportaal zijn gekoppeld. Je kunt dus zonder melding, alvast vermeld staan in het Zorgaanbiedersportaal;
  • Vind je jouw eigen bedrijf niet terug in het Zorgaanbiedersportaal? Dan is het wijzigen van de SBI code de manier om dit op te lossen. Jezelf opnieuw melden bij de Inspectie heeft geen zin.

Vermelding Zorgaanbiedersportaal en meldplicht staan los van elkaar

Nu zzp'ers in de zorg hun vermelding op het Zorgaanbiedersportaal onderbroken zien, wordt logischerwijs gedacht dat een (herhaalde) melding dit zou kunnen verhelpen. Wij verwachten niet dat dit een oplossing biedt, omdat de vermelding op het Zorgaanbiedersportaal en de meldplicht los van elkaar staan. Ben je voor 1 januari 2022 gestart, dan de meldplicht niet van toepassing op jou. Uiteraard staat het je vrij om je te melden, maar dit is geen vereiste. ZZP'ers die na 1 januari zijn gestart dienen hier wel aan te voldoen.

Niet meer vindbaar in het Zorgaanbiedersportaal: wat nu?

Ben jij niet meer vindbaar in het Zorgaanbiedersportaal, terwijl je dit eerder dit jaar nog wel was? Dan heeft dat waarschijnlijk te maken met het feit dat jouw SBI code niet (meer) gecombineerd kan worden met het Zorgaanbiedersportaal. Met de SBI codes 86.92.2 Arbobegeleiding en re-integratie, 86.92.3 Preventieve gezondheidszorg, 86.92.9 Samenwerkingsorganen gezondheidszorg en ondersteunende diensten, 88.10.2 Welzijnswerk voor ouderen, 88.10.3 Ondersteuning en begeleiding van gehandicapten, 88.91 Kinderopvang en peuterspeelzaalwerk, 88.99.2 Maatschappelijk werk, 88.99.3 Lokaal welzijnswerk en 88.99.9 Overig maatschappelijk advies, huizen en samenwerkingsorganen welzijn kun je niet meer in het Zorgaanbiedersportaal geregistreerd worden. In zo'n geval wordt het van belang dat je jouw SBI code wijzigt als je in het Zorgaanbiedersportaal vermeld hoort te staan.

Lees ook: De Wtza en SBI codes. Hoe zit het precies?

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg