Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Zorgverleners zijn cruciaal bij

Zorgverleners zijn cruciaal bij melden van ouderenmishandeling

zorgaanbieder zorgprofessional Feb 01, 2022

Een op de vijftig thuiswonende ouderen heeft met ouderenmishandeling te maken. Iedere mishandelde oudere is er een te veel. Zorgverleners zijn cruciaal bij melden van ouderenmishandeling. Want als er sprake is van mishandeling, is melden je professionele plicht. In de meldcode huiselijk geweld staan de stappen die zorgverleners kunnen doorlopen. En bij twijfels is er voldoende hulp te krijgen. In dit artikel lees je waar je als zzp 'er in de zorg op kunt letten en wie je kunnen helpen.

Kennis over ouderenmishandeling is doorslaggevend

Ouderen lijden onder verschillende vormen van mishandeling. Denk aan lichamelijke, seksuele en psychische mishandeling. Maar ook verwaarlozing en financiële uitbuiting komt veel voor. Dit gebeurt in gezins- of familierelaties. Erg genoeg komt het ook voor in zorgrelaties met zorgverleners. Wat is er aan de hand? Ouderen zijn vaak zeer kwetsbaar en velen hebben regelmatig hulp nodig. Zij willen én moeten tot op hoge leeftijd in hun eigen huis blijven wonen. In de loop van de tijd worden ze steeds meer  afhankelijk van hulp. In deze afhankelijkheidsrelatie blijkt dat daders mét en zonder opzet mishandelen. Daders handelen moedwillig als ze bijvoorbeeld geld stelen. En als er wordt gescholden en/of geschreeuwd tegen de oudere, kan er onmacht in het spel zijn. Zorgverleners zijn cruciaal bij het opmerken van deze signalen.

Zorgverleners zijn cruciaal bij het signaleren van mishandeling

Om te beginnen is het belangrijk dat je ouderenmishandeling erkent, maar ook in het oog krijgt. Dat  merk je op het moment dat je een ongerust gevoel krijgt. Als je dat gevoel vasthoudt, kun je daar mee aan de slag. In de casus hieronder lees je hoe een verpleegkundige merkt dat er iets helemaal niet in orde is. Deze casus komt uit een rapport over de acute zorg en hun aanpak bij ouderenmishandeling.

Mevrouw Stekelenburg (75 jaar) arriveert met de ambulance in het ziekenhuis, nadat ze thuis is gevallen. Er is een verdenking van een gebroken heup. Haar dochter vergezelt haar. Mevrouw maakt een verwaarloosde indruk. Ze is erg mager, haar haren lijken lang niet gewassen. In haar kleding zitten vlekken en ze heeft doorligwonden. Ze woont alleen sinds haar man vijf jaar geleden is overleden. Haar enige dochter, die in de buurt woont, verzorgt haar regelmatig. Ze heeft geen hulp van de thuiszorg, omdat haar moeder volgens haar niet houdt van pottenkijkers. Ze is op haar privacy gesteld. Mevrouw vertelt dat ze uit bed gevallen is, maar is verder weinig mededeelzaam over haar thuissituatie. Haar dochter doet het woord. De SEH-verpleegkundige heeft een niet-pluisgevoel.

Als je ouderenmishandeling ziet en onderzoekt, kun je doen wat nodig is

Het is niet erg als je niet meteen weet om welke vorm van mishandeling het gaat. Waar het om gaat is dat je weet dat er meer vormen zijn. Als je dat beseft, kun je sneller in actie komen. Er zijn voldoende hulpmiddelen, die je de weg wijzen als je ouderenmishandeling vermoedt. Gebruik bijvoorbeeld deze praktische Signaalkaart om je vermoedens te checken. Als je eerst meer wil lezen voordat je iets gaat doen,  kijk dan bij  Ik vermoed huiselijk geweld.  Op deze website vind je nuttige informatie die jou helpt om de juiste stappen te zetten. Je komt een heel eind verder met de tips en adviezen, telefoonnummers van hulpverleners en de links naar relevante organisaties.

Maak gebruik van Veilig Thuis, als je twijfelt of steun nodig hebt

Je kunt als zorgverlener ook altijd een beroep doen op Veilig Thuis. Het maakt niet uit of  je vragen over je vermoedens hebt, of het al zeker weet. Je zorgen delen is een belangrijke eerste stap. Als je belt krijg je een medewerker van Veilig Thuis aan de lijn, die aandachtig naar je verhaal luistert.  In dat gesprek zetten jullie de feiten op een rij. Wil je meer zekerheid krijgen vraag dan advies en hulp aan medewerkers van Veilig Thuis.  Een melding maken van je vermoedens van mishandeling is helemaal niet zo eenvoudig, dus laat je erbij helpen. Op deze manier kun je jouw rol hierin vervullen.

Gebruik de meldcode huiselijk geweld, want je hebt de plicht om mishandeling te melden

Als zorgverlener heb je dus die cruciale rol bij het melden van mishandeling. Het is jouw taak om een melding te doen, als een oudere mishandeld wordt. Als je begint met de eerste twee stappen uit de meldcode huiselijk geweld, kom je verder.  Gebruik deze twee stappen om eventuele aarzelingen te onderzoeken. De meldcode huiselijk geweld vind je in het kwaliteitssysteem. Hierin is stap voor stap beschreven wat je kunt doen. In het kwaliteitssysteem vind je ook een meldformulier om de situatie vast te leggen. Daarmee voldoe je ook aan de verplichtingen die de Inspectie vanaf 1 januari 2022 met nog meer nadruk dan voorheen van zorgverleners verwacht.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg