Gratis Zorgondernemerscheck
Terug naar het overzicht
ZZP in de zorg

ZZP in de zorg uurtarief berekenen? Zo doe je dat!

ib-ondernemer starten als zzp'er werken als zzp'er Apr 26, 2021

Ben jij benieuwd naar hoe jij een zzp in de zorg uurtarief moet berekenen? Veel zorgverleners overwegen de overstap naar zzp-schap in de zorg. Zij vragen zich af hoeveel zij gaan verdienen. Het is belangrijk om een uurtarief te kunnen berekenen, zodat je niet voor verassingen komt te staan. Hoe je zo'n uurtarief berekent? Zo doe je dat!

Een uurtarief berekenen is belangrijk

Als zzp in de zorg loop je meer risico's dan in een dienstverband. Je bent minder beschermd voor arbeidsongeschiktheid en pensioen. Ook loop je het risico soms zonder inkomsten te zitten. In jouw uurtarief moet het risico van verzuim en arbeidsongeschiktheid meegenomen worden. Ook is het verstandig om iets met pensioen te doen. De opslag die ik hanteer voor deze risico’s, is 40%. Ik tel 40% op bij het inkomen wat je zou verdienen in een dienstverband. 

Niet ieder uur is facturabel

In loondienst word je voor ieder uur betaald, maar voor zzp in de zorg geldt dat niet. Het bijhouden van je administratie en het voldoen aan wet- en regelgeving kost tijd. Ook investeer je tijd in scholing en bijvoorbeeld het werven van nieuwe opdrachten. Waar een collega in loondienst 36 uur per week werkt en betaald wordt, kun jij niet zo eenvoudig 36 uur werken en voor alle uren betaald worden. Ik hou zelf aan dat je van alle uren die je werkt, zo'n 90% facturabel bent en zo'n 10% met 'overhead' bezig bent.

Hoeveel vakantie neem jij op?

Als zzp in de zorg bepaal je zelf hoeveel weken vakantie je per jaar opneemt. De ene zzp-er vindt 6 weken prettig, de ander 8 of 10 weken per jaar. Jij kunt dat zelf regisseren. Het is belangrijk om vooraf te bepalen hoeveel weken je vakantie opneemt en hoeveel weken er overblijven waarin je 'facturabel' bent. In die weken moet de omzet behaald worden! Als je als ZZP in de zorg een uurtarief wil berekenen dan hou je dus ook rekening met hoeveel weken je werkt.

Voorbeeld uurtarief berekenen zzp in de zorg

Stel dat je 40 uur werkt per week en 8 weken per jaar vakantie wil opnemen. In loondienst verdiende je € 35.000 per jaar.

  • Benodigde omzet: € 35.000 + 40% = € 49.000
  • Per week is dat € 49.000 / 44 weken = € 1113 omzet
  • Je werkt 40 - 10% = 36 uur 'facturabel' per week
  • 1113 gedeeld door 36 uur leidt dan tot jouw uurtarief in dit voorbeeld.

Jouw uurtarief komt daarmee op € 31 per uur.

Zorg dat je voldoet aan de eisen

Wil jij voorbereid zijn met de onderwerpen binnen jouw onderneming? Lees dan ook mijn introductie artikel over wat je moet weten als zzp in de zorg. Ik ben 15 jaar actief met en voor zzpers in de zorg. Als verpleegkundige was ik ook zelf lange tijd actief als zzp-er in de zorg. Voor zorgprofessionals die starten als zzp in de zorg wil ik een compleet beeld geven over alles wat er speelt. De training die ik heb ingericht heet 'De basis op orde'. Ik raak hierbij alle onderwerpen die horen bij het zzp-schap. Zodat jij goed voorbereid op pad gaat als zelfstandige zorgprofessional.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Even kennis maken? Klik hieronder!
Wat is ZZP-erindezorg.nl?