Gratis webinars
Word direct abonnee
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
ZZPer worden in de zorg

ZZP'er worden in de zorg doe je niet zomaar. 5 tips voor starters!

starten als zzp'er werken als zzp'er Mar 01, 2021

ZZPer worden in de zorg doe je niet zomaar. Er komt meer bij kijken dan je denkt. In dit artikel geef ik 5 tips voor starters.

1. Voorkom de grootste risico's

Om even met de deur in huis te vallen: er zijn zzp-ers in de zorg die hun huis hebben moeten verkopen door financiële problemen die zijn ontstaan. Tienduizenden euro's terug moeten betalen aan de Belastingdienst. Een vordering van een ton vanuit een zorgverzekeraar. Overgeleverd zijn aan de bijstand na een ongeluk. Het komt allemaal voor. Stap niet in het zzp-schap zonder dat je de risico's in kaart hebt.

2. Investeer tijd in de voorbereiding

Een goede eigen praktijk als zzp-er in de zorg vraagt een goede voorbereiding. Je bent een aantal dagen bezig om je goed in te lezen in wat er allemaal komt kijken bij het zzp-schap in de zorg. Investeer dus voldoende tijd in de voorbereiding. ZZPer worden in de zorg doe je niet zomaar. Als zorgprofessional, zorgaanbieder, ondernemer voor de Belastingdienst en bij het voorkomen van een verkapt dienstverband zijn allerlei spelregels van toepassing. Verdiep je erin!

Alles over starten als ZZP'er in de zorg lees je hier

3. Maak een ondernemingsplan

Het maken van een ondernemingsplan is niet verplicht, maar wel heel verstandig om te doen. Schrijf maar eens uit wat je nou precies van plan bent. Wie worden je klanten? Hoe ga je hen werven? Waar ga je in investeren? Hoe kijk je naar het aankomende jaar? Het schrijven van een eigen ondernemingsplan dwingt je om concreet te worden over jouw activiteiten als zzp-er in de zorg.

4. Bepaal je tarief

Hoeveel verdien je als zzp-er in de zorg? Dat hangt af van je tarief en hoeveel uren je werkt. Het is belangrijk om je eigen tarief te bepalen, zodat je kunt onderbouwen voor jezelf en voor opdrachtgevers waar jij je geld voor nodig hebt. Daarnaast dwingt het bepalen van een eigen tarief je ook om na te denken over hoeveel uren per week je 'facturabel' bent en hoeveel uren je aan je administratie kunt besteden. Niet ieder gewerkt uur is namelijk een betaald uur.

5. Verzeker jezelf voordat je start

Daarnaast tip nummer 5 in de reeks ZZP'er worden in de zorg doe je niet zomaar: verzeker jezelf voordat je start. Arbeidsongeschiktheid, bedrijfsaansprakelijkheid, beroepsaansprakelijkheid, pensioen. Het zijn onderwerpen die een plan nodig hebben. Hoe ga jij om met al deze onderwerpen? Kies bewust voor jezelf al dan niet verzekeren, omdat de consequenties van jezelf niet verzekeren groot kunnen zijn.

ZZP'er worden in de zorg? Misschien is mijn online training iets voor jou

Wil je meer achtergrond over starten als zzp'er in de zorg? Lees dan ook mijn introductie artikel over wat je moet weten. Mijn naam is Lex Tabak en ik ben 15 jaar actief met en voor zzpers in de zorg. Als verpleegkundige was ik ook zelf lange tijd actief als zzp-er in de zorg. Voor zorgprofessionals die starten als zzp'er in de zorg wil ik een compleet beeld geven over alles wat er speelt. De training die ik heb ingericht heet 'De basis op orde'. Ik raak hierbij alle onderwerpen die horen bij het zzp-schap. Zodat jij goed voorbereid op pad gaat als zelfstandige zorgprofessional.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp-ers in de zorg al? Klik hieronder!
Wtza abonnement voor zzp-ers in de zorg