Sluit je aan
Gratis webinars
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Geen gelijkwaardige positie

Zzp'ers krijgen geen gelijkwaardige positie in de polder

arbeidsmarkt Nov 04, 2022

Een aangenomen kamermotie die stelde dat zelfstandigen een eigenstandige positie moeten krijgen, wordt niet opgevolgd. Zzp'ers krijgen geen gelijkwaardige positie in de polder. De Sociaal Economische Raad (SER) breidt uit, maar het DNA van werkgevers - werknemers blijft onverdund het uitgangspunt.

Aangenomen kamermotie niet uitgevoerd

Het leek er even op dat de positie van zelfstandigen binnen de polder sterk zou verbeteren. De Sociaal Economische Raad (SER) is hét polderoverleg van Nederland en bestond zuiver uit vertegenwoordigers van werknemers en werkgevers. In juli 2020 kwam kamerlid Tielen met een motie om de samenstelling van de SER te wijzigen. De arbeidsmarkt bestaat niet alleen uit werknemers en werkgevers, zo was haar standpunt. Zelfstandigen zijn een wezenlijk onderdeel van de arbeidsmarkt, maar hebben formeel geen positie bij besluiten over wet- en regelgeving. De kamermotie stelde dat zelfstandigen een 'eigenstandige en aan werkgevers en werknemers gelijkwaardige positie moeten krijgen in de polder'. Dat is niet gelukt. De SER heeft besloten over de SER dat de samenstelling van werkgevers en werknemers onveranderd blijft.

Zetels in de SER van 33 naar 36

De SER krijgt er vanaf volgend jaar drie zetels bij. Eén zetel gaat naar werkgevers, één naar werknemers en er komt een zetel voor een Kroonlid met expertise over zzp. De driedeling werkgevers, werknemers en Kroonleden is exact dezelfde indeling als nu het geval is. Alleen het aantal zetels breidt uit. Van een gelijkwaardige positie voor zelfstandigen is geen sprake. Was dit het geval, dan was een opdeling werkgevers, werknemers en zelfstandigen logisch geweest. Nu worden zelfstandigenorganisaties via de stoeltjes van werkgevers en werknemers gepositioneerd. Dit is uiteraard geen 'gelijkwaardige' positie te noemen. Teleurstellend dus, zo stelt ook Roos Wouters van de Werkvereniging in een reactie over de extra zetels in de SER

Wat betekent dit voor jou als zzp'er?

De polder heeft over de polder besloten. Zij maken zelf de besluiten en redeneren daarbij eerst vanuit werknemers en werkgevers. Zelfstandigen krijgen geen gelijkwaardige stem binnen de SER. Zo kan er ook in de toekomst zonder instemming van zzp'ers over zzp'ers besloten worden. Waar dit toe leidt heb je de afgelopen maanden kunnen merken. Zo is eenzijdig besloten om de zelfstandigenaftrek versneld af te bouwen. Vervolgens komen zelfstandigenorganisaties in verzet tegen verlaging van de zelfstandigenaftrek, maar dit is te laat. Voordat er een besluit genomen wordt zouden zelfstandigen betrokken moeten worden. Daarnaast zouden zelfstandigen met elkaar besluitvorming ook tegen moeten kunnen houden als dit ondoordacht en onzorgvuldig beleid is. Dit is de aankomende jaren niet aan de orde, zo blijkt. 

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp-ers in de zorg al? Klik hieronder!
Wtza abonnement voor zzp-ers in de zorg