Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Aantal openstaande vacatures stijgt

Aantal openstaande vacatures stijgt, dus inhuur PNIL stijgt ook

arbeidsmarkt Nov 15, 2022

Het aantal openstaande vacatures in zorg en welzijn steeg in 2021 van 40.000 naar 60.000. Dat de inhuur van Personeel Niet In Loondienst (PNIL) met 20% steeg in 2021 is om die reden niet heel verrassend. Toch klagen zorgorganisaties steen en been over de toenemende inhuur van zzp'ers.

Kosten aan inhuur PNIL nog verder gestegen!

Zorgvisie opende vorige week met de enorm opgelopen PNIL kosten voor grote zorgorganisaties. De kosten aan inhuur van Personeel Niet In Loondienst (PNIL) is in 2021 met 20% toegenomen. Honderden miljoenen worden er uitgegeven aan externe inhuur. De 'megagrote' zorginstellingen hebben gemiddeld 8% meer uitgegeven aan PNIL. Zorgorganisatie Cordaan had maar liefst 79% aan extra kosten ten opzichte van het jaar ervoor! Dat de inhuur van externen het jaar ervoor daalde, werd niet opgepikt door de reguliere media. De stijgende inhuur in 2021 krijgt wel de aandacht en wordt afgewenteld op zzp'ers. Dit type selectieve beeldvorming wordt vaker gepresenteerd. Wat is het echte verhaal?

Aantal openstaande vacatures stijgt; inhuur PNIL ook

In 2021 steeg het aantal openstaande vacatures van 40.000 naar 60.000. Deze openstaande vacatures worden deels zelf door zorgorganisaties veroorzaakt. Zij veroorzaken namelijk zelf de uitstroom. Onderzoek laat zien dat de werkdruk een steeds grotere reden wordt om het dienstverband te verlaten. Meer vacatures betekent meer gaten in het rooster. Gaten in het rooster betekent meer inhuur van PNIL. Meer inhuur van PNIL betekent stijgende kosten. Als het aantal openstaande vacatures stijgt, stijgt de inhuur van PNIL dus ook. Daarnaast steeg het landelijk verzuimpercentage met 10% in 2021. Naast openstaande vacatures zou je ook verzuim aan kunnen wijzen als reden voor de extra inhuur van externen. In de berichtgeving komt dat echter niet aan bod. Daar worden alleen heel grote geldbedragen genoemd, zodat de schijn gewekt wordt van misbruik. 

PNIL is niet hetzelfde als zzp

Het valt op dat men in dit soort berichtgeving naadloos de stap van de inhuur van 'PNIL' naar 'zzp'ers in de zorg' maakt. Alsof deze twee groepen uitwisselbaar zijn. Personeel Niet In Loondienst is de optelsom van onder meer uitzendkrachten, gedetacheerden, maatschappen, coöperaties, medisch specialistisch bedrijven en zzp'ers in de zorg. Zzp'ers die ingehuurd worden maken onderdeel uit van PNIL, maar PNIL is niet altijd een zzp'er. Toch houdt de negatieve framing van zzp'ers aan. Want het dient een doel. Of zorgorganisaties in detail weten wat ze nu eigenlijk inhuren en tegen welke prijs is de vraag. Financiële controllers in de zorg gaven onlangs aan dat het proces van inhuur binnen zorgorganisaties een 'losgeslagen bende' is. Het blijft wachten op het genuanceerde verhaal of de flexibilisering van de arbeidsmarkt. 

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg