Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Belastingdienst controleert zzp zorg

Belastingdienst controleert zzp zorg constructies

werken als zzp'er Dec 12, 2023

We krijgen meerdere meldingen binnen over de Belastingdienst die zzp zorg constructies controleert. In dit artikel geven we aan waar de Belastingdienst bij een bezoek zoal naar op zoek is.

Meerdere bedrijfsbezoeken Belastingdienst

De afgelopen weken ontvingen we meerdere signalen vanuit organisaties die zijn bezocht door de Belastingdienst. In alle gevallen stelt de Belastingdienst verdiepende vragen over de manier van werken met zzp'ers in de zorg. Na een eerste bedrijfsbezoek wordt er in dit soort gevallen vaak opgeschaald naar een zogenaamd 'boekenonderzoek'. Hierbij worden er onderdelen van de administratie bekeken. Bij organisaties die werken met zzp'ers in de zorg gaat het meestal over de manier waarop de relatie tussen de zzp'er en opdrachtgever is ingericht. Op het moment dat er sprake is van bemiddeling naar opdrachten, wordt gekeken of de bemiddelingsconstructie 'zuiver' is.

Gezag of geen gezag; that is the question

De Belastingdienst heeft de mogelijkheid om organisaties te controleren op hun werkwijze met zzp'ers in de zorg. Alhoewel de handhaving op de wet DBA formeel per 1 januari 2025 gepland staat, heeft de Belastingdienst binnen de zorgsector mogelijkheden om controles te doen. De kernvraag voor de Belastingdienst bij een boekenonderzoek is of er wel of geen gezag aanwezig is tussen de opdrachtgever en de zzp'er. Of tussen de bemiddelaar en de zzp'er. De overeenkomst van opdracht is hierbij van belang, maar vooral ook de praktische werkwijze met zzp'ers. Welke vrijheden heeft de zelfstandig ondernemer? Ontvangt de zzp'er 'instructies', of zijn het 'aanwijzingen'? Het is eerste is niet toegestaan, het tweede wel. Van wie ontvangt de zzp'er de inkomsten? Hoe zit de constructie precies in elkaar? De afgelopen decennia speelt de discussie over wel of niet binnen een dienstverband werken vooral over dat punt: gezag.

Fiscaal kader zzp zorg moet duidelijkheid geven

Het is opvallend dat de Belastingdienst op regionaal niveau boekenonderzoeken in gang zet, terwijl op landelijk niveau de ontwikkeling van het fiscaal kader zzp zorg speelt. 3 ministeries en 6 werkgevers koepels werken aan dit fiscaal kader zzp zorg, dat duidelijkheid moet gaan geven over wanneer iemand wel of geen zelfstandig ondernemer is. De start van het fiscaal kader werd onlangs uitgesteld, omdat minister van Gennip roet in het eten gooide met haar concept wet. Desalniettemin is de ontwikkeling van het kader nog steeds kansrijk en zou het juist duidelijkheid moeten gaan geven voor alle partijen die werken met zzp'ers - evenals zzp'ers zelf. Waarom er op regionaal niveau alsnog besloten wordt tot boekenonderzoeken is onduidelijk.

Wat betekent een boekenonderzoek voor jou?

Alle bedrijven in Nederland kunnen een boekenonderzoek krijgen. Dit geldt voor jou als zelfstandig ondernemer, maar ook voor organisaties met wie jij samenwerkt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een organisatie waar je voor werkt, of een organisatie die jou bemiddelt. Als de Belastingdienst over de ene organisatie een oordeel heeft, kan dat consequenties hebben voor een andere partij. De driehoek zzp-bemiddelaar-opdrachtgever hangt met elkaar samen. Zorg ervoor dat je op een open manier samenwerkt met jouw opdrachtgever en/of bemiddelaar. Dat je de constructie waarbinnen je werkt begrijpt en dat je de overeenkomst van opdracht en de bemiddelingsovereenkomst kent. Heb je hier vragen over, stel ze gerust.

Wil je meer weten over alle soorten constructies die er zijn rondom zzp-schap in de zorg? Bekijk dan de video binnen onze online training

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg