Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
De zorgbonus 2021 aanvragen

De zorgbonus 2021 aanvragen als zzp-er in de zorg, hoe zit dat?

zorgbonus Sep 01, 2021

Wil jij de zorgbonus 2021 aanvragen als zzp-er in de zorg? Dan ben je niet alleen. Vele duizenden zorgverleners vragen zich af hoe zij de zorgbonus 2021 kunnen aanvragen. In dit artikel uitleg over de aanvraagprocedure en de huidige stand van zaken.

ZZP-ers kunnen de zorgbonus niet zelf aanvragen

De regeling van de zorgbonus van 2020 en die van 2021 zijn strikt als het aankomt op jouw aanvraag. Je bent afhankelijk van een opdrachtgever bij de aanvraag van een zorgbonus. Alleen een opdrachtgever of PGB houder kunnen voor jou een zorgbonus aanvragen. Dit kun je niet zelf doen. De reden die hiervoor opgegeven wordt, is dat een zorgverlener "niet zelf kan beoordelen of er een uitzonderlijke prestatie geleverd is". Je bent als zzp-er in de zorg dus altijd afhankelijk van medewerking van jouw opdrachtgever.

Lees ook: Zorgbonus 2021: kom jij ervoor in aanmerking? Dit is de regeling

Opdrachtgevers hoeven niet mee te werken

Werk jij als zzp-er in de zorg voor een zorgorganisatie, maar merk je dat de zorgorganisatie niet mee wil werken aan jouw aanvraag? Dan is er niet veel wat je daaraan kunt doen. Het aanvragen van de zorgbonus is niet af te dwingen. De opdrachtgever moet beoordelen of jij een uitzonderlijke prestatie geleverd hebt. Zijn zij van mening dat jij wel een bijzondere prestatie hebt geleverd, maar jouw opdrachtgever niet? Dan heb je geen mogelijkheid om dit af te dwingen. Een schatting over de zorgbonus van 2020 liet zien dat ongeveer 256.000 zorgmedewerkers geen zorgbonus kregen.

Lees ook: Minister: Zorgbonus gemist? Dan pech gehad.

Wanneer kan de zorgbonus aangevraagd worden? 

Het loket voor de zorgbonus 2020 en die van 2021 is inmiddels gesloten. 

  • Het loket voor de zorgbonus 2020 aanvraag stond open tussen 1 oktober 2020 en 10 november 2020;
  • De zorgbonus 2021 was aan te vragen tussen 15 juni 2021 en 27 juli 2021.

Jouw opdrachtgever kan dus geen zorgbonus meer aanvragen, ook als deze hiertoe bereid is. Er worden geen aanvragen meer in behandeling genomen. 

Lees ook: Ook zorgbonus 2021 krijgt beperkte medewerking van zorgorganisaties

 

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg