Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Is bijscholing vanuit jouw

Is bijscholing vanuit jouw (ex-)werkgever geldig voor jou als zzp'er?

zorgprofessional Jun 09, 2022

Veel starters in de zorg werken nog in dienstverband naast hun zzp. Binnen dat dienstverband wordt vaak scholing aangeboden door de werkgever. Kun je die scholing ook gebruiken voor jouw zzp-schap? Is bijscholing vanuit jouw (ex-)werkgever geldig voor jou als zzp'er?

Scholing en zzp'ers in de zorg; hoe zit het?

Als zzp'er in de zorg word je onder meer gezien als een zelfstandige zorgverlener. Een belangrijk verschil met loondienst is dat je zelf verantwoordelijk bent voor bevoegd en bekwaam blijven voor jouw vak. Om dit op orde te houden, is het belangrijk dat je zelf aan de slag gaat met het organiseren van jouw eigen scholing. Welke scholing je van plan bent te gaan doen leg je vast in een scholingsplan. Daarnaast onderstreep je met het investeren in jouw eigen scholing jouw ondernemerschap. Van ondernemers wordt namelijk verlangd dat zij investeren en het inkopen van bij- en nascholing biedt hiervoor mooie kansen.

Volg jij geaccrediteerde scholingen?

Bij het plannen van scholing is het belangrijk dat je oplet wat jouw beroepsorganisatie van jou verlangd. Stel dat van jou wordt verwacht dat je een aantal geaccrediteerde scholingen volgt, dan zal je jouw plan daarop in moeten stellen. Je houdt in zo'n geval jouw bevoegd- en bekwaamheden op orde zolang je voldoet aan de richtlijnen die hiervoor gelden. Hier lees je een voorbeeld over hoe het zit met verpleegkundigen en verzorgenden. Een belangrijke eerste vraag is dus: welke richtlijnen hanteert mijn beroepsgroep voor mijn bevoegd- en bekwaamheden?

Lees ook: ZZP-ers in de zorg zijn zelfstandig zorgprofessional. Hoe zit dat?

Is bijscholing vanuit jouw (ex-)werkgever geldig?

We krijgen regelmaat de vraag of scholing die je gevolgd hebt vanuit een werkgever, ook geldig is voor het zzp-schap. Dit kan het geval zijn, maar is niet altijd zo. Om jou te helpen dit zelf te beoordelen, geven we hierbij de belangrijkste punten waar je over na zou kunnen denken.

  • Maakt de scholing onderdeel uit van jouw scholingsplan? Had je de scholing zelf ook gekozen?
  • Is de scholing landelijk erkend? Zijn accreditatie punten voor jouw beroep van toepassing?
  • Investeer je met deze scholing aantoonbaar in jouw bedrijf? Bijvoorbeeld in tijd of geld?
  • Heb je naast het aanbod dat een organisatie doet, ook zelf een beeld over bij- en nascholing?

Van jou als IB-ondernemer wordt verwacht dat je zelf investeert in scholing. Ons advies is om dit niet volledig te delegeren naar een andere organisatie, maar om hier ook vooral zelf mee bezig te zijn. Naast het investeren in bij- en nascholing kun je ook nadenken over het inschrijven voor het STAP-budget.

Lees ook: Wat zijn de regels als je zzp combineert met dienstverband?

Wat is het STAP budget?

Het STimulering Arbeidsmarkt Positie (STAP) budget is een subsidie van maximaal € 1.000 per jaar die werkenden en werkzoekenden kunnen inzetten voor scholing en ontwikkeling. Met het STAP-budget kun je een budget van maximaal € 1.000 per jaar aanvragen voor het volgen van een training, cursus of opleiding. Sinds 1 januari 2022 vervangt het STAP-budget de aftrekpost van studiekosten. Particulieren mogen studiekosten vanaf 1 januari 2022 dus niet meer aftrekken via de aangifte inkomstenbelasting. Dit ligt anders voor ondernemers.

Ben je benieuwd naar de volgende ronde voor het STAP-budget? Klik hier >>

Hoe zit het met het STAP-budget en zzp?

Werk je vanuit een eigen onderneming, bijvoorbeeld als ondernemer voor de Inkomstenbelasting of heb je Resultaat uit Overige Werkzaamheden (ROW)? Dan zijn en blijven studiekosten gewoon aftrekbaar. Dit geldt ook voor zzp'ers in de zorg. Deze studiekosten kosten zijn namelijk zakelijke kosten en staan los van het STAP-budget. Uiteraard is het wel belangrijk dat de studiekosten die je zakelijk maakt te maken hebben met de ontwikkeling van jouw bedrijf. Kosten voor bijscholing en nascholing die jij als zzp'er in de zorg maakt blijven dus ook aftrekbaar als zakelijke kosten.

Lees ook dit artikel over ROW: Haal je de 1225 uur per jaar als zzper in de zorg niet? Lees verder!

Is bijscholing vanuit jouw werkgever wel nodig?

Alhoewel gebruik maken van bij- en nascholing van een (ex-)werkgever aanlokkelijk klinkt, zijn we er zelf geen groot voorstander van. Een zzp'er in de zorg heeft het al niet al te makkelijk om aan te tonen dat ze voldoende investeren. Investeren in bijscholing en nascholing biedt nu juist die kans. Je kunt je dus afvragen of bijscholing vanuit jouw werkgever wel nodig is, of dat een eigen plan maken en zelf investeren niet veel meer aansluit op ondernemerschap en eigen ontwikkeling.

Lees ook: ZZP combineren met dienstverband, hoe doe je dat?

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg