Gratis webinars
Word direct abonnee
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Is een AGB-code verplicht

Is een AGB-code verplicht? Wanneer heb je hem nodig als zzp in de zorg?

starten als zzp'er werken als zzp'er zorgaanbieder May 07, 2021

Veel startende zzp'ers in de zorg vragen zich af hoe het zit met de AGB code. Wanneer heb je een AGB-code nodig als zzp in de zorg?

Wat is een AGB-code?

Ben je op zoek naar eigen cliënten en wil je zelf declareren richting een zorgverzekeraar? In zo'n geval heb je een persoonlijke AGB-code nodig. Dit geldt bijvoorbeeld voor fysiotherapeuten, tandartsen, maar ook verpleegkundigen en verloskundigen. Op het bigregister.nl dien je je diploma te registreren en een BIG-registratie aan te vragen bij het CIBG. Daarna kun je aan de slag met het aanvragen van een AGB-code.

Niet alleen voor BIG geregistreerde beroepen

Sommige zorgverleners vallen niet onder artikel 3 van de wet BIG. Zij moeten geregistreerd zijn in een (kwaliteits)register van hun branche- of beroepsorganisatie. Je kunt alleen een AGB-code aanvragen als je een geldige BIG-registratie en/of een registratie bij een beroepsorganisatie of kwaliteitsregister heeft. Vektis beheert het AGB-register.

Op de website van Vektis kun je het proces voor aanvraag vinden. In het AGB-register staan alle zorgverleners geregistreerd en dit biedt de mogelijkheid om vergoedingen tussen zorgverzekeraars en zorgaanbieders te registreren. De informatie uit het AGB-register vormt de basis voor zorgzoekers en zorgvinders voor verzekerden en cliënten. Het is dus belangrijk dat je registratie volledig is.

Lees ook: AGB-code aanvragen en de ZZP'er in de zorg: hoe zit het?

Is een AGB-code verplicht? Wanneer heb je hem nodig als zzp in de zorg?

Ga je aan het werk als zzp in de zorg? Dan heb je bij zorg voor eigen cliënten een AGB-registratie nodig om geleverde zorg te kunnen declareren. Dit maakt onderdeel uit van jouw rol als zelfstandige zorgaanbieder. De AGB-code is dus niet verplicht en je hebt hem nodig als je gefinancierd wil worden door zorgverzekeraars of bijvoorbeeld de Sociale VerzekeringsBank (SVB).

Meer weten over de vier rollen van ZZP-ers in de zorg?

Mijn naam is Lex Tabak en al meer dan 15 jaar ben ik actief met en voor zzp'ers in de zorg. In de online training 'De basis op orde' ga ik uitgebreid in op de vier rollen die jij hebt als zzp'er in de zorg. Hieronder valt ook 'de zzp'er als zorgaanbieder'. In mijn training leg ik alles uit over wat er komt kijken bij het zzp-schap in de zorg en hoe je kansen benut en de grootste risico's voorkomt.  

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp-ers in de zorg al? Klik hieronder!
Wtza abonnement voor zzp-ers in de zorg