Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Onderzoek: verzuim zzp'ers

Onderzoek: verzuim onder zzp'ers in de zorg 3,6%. Vaste medewerkers 7,2%.

arbeidsmarkt Jul 24, 2023

Zzp'ers in de zorg zijn de helft zo vaak ziek als hun collega's in vaste dienst. Daarmee lijkt het zzp-schap een werkvorm te zijn waarbij de duurzame inzetbaarheid hoger ligt dan bij collega's in een dienstverband.  Concreet luiden de resultaten van ons onderzoek: verzuim onder zzp'ers in de zorg ligt op 3,6%. Verzuim van vaste medewerkers ligt op 7,2%.

In week 29 van 2023 deed ZZP-erindezorg.nl onderzoek onder zzp'ers in de zorg. Dit leverde ruim 1100 respondenten op.

Onderzoek: verzuim onder zzp'ers op 3,6%

ZZP-erindezorg.nl deed een week lang online onderzoek onder de brede doelgroep van zzp'ers in de zorg. Een van de vragen had betrekking op het verzuim. De vraag luidde 'hoeveel dagen per jaar ben jij niet aan het werk i.v.m. ziekte?' Zzp'ers kennen geen mogelijkheid om zichzelf ziek te melden en krijgen dan ook niet doorbetaald bij ziekte. Om die reden is er gevraagd naar het aantal dagen dat er niet gewerkt is, waar zij dat wel van plan waren. Van de ruim 1100 respondenten had de helft geen enkele ziektedag gehad. 13% van de ondervraagden was 1 tot 2 dagen niet inzetbaar in verband met ziekte. De gehele onderzoekspopulatie was gemiddeld genomen 1,1 dag in verzuim. Op hun totale inzet aan uren bleek dit omgerekend 3,6% te zijn.

Verzuim onder vaste medewerkers rond 7 - 8%

In 2022 bereikte het verzuim in de zorg onder vaste medewerkers een recordhoogte. Het verzuim was in dat jaar 8,36%, waar dat in mei dit jaar terug ging naar 7,2%.

Al dat verzuim kost werkgevers veel geld, omdat vaste zorgmedewerkers tijdens ziekte worden doorbetaald. Vervolgens worden externe krachten ingehuurd om de gaten te vullen. Zolang ziekteverzuim records blijkt breken, zullen de kosten aan externe inhuur blijven stijgen. Het valt op dat er veelal negatief wordt gecommuniceerd over de hoge kosten van inhuur door verzuim. Je zou ook lessen kunnen trekken uit de duurzame inzetbaarheid van zelfstandige zorgmedewerkers tegenover die van vaste medewerkers. Zzp'ers in de zorg houden het goed vol en zijn minder vaak ziek.

Buiten dienstverband ben je minder vaak ziek

Een recente poll onder zorgmedewerkers liet zien dat 80% van de zorgverleners het huidige werk op deze wijze niet volhoudt. Uit de inzet van zzp'ers in de zorg blijkt het tegenovergestelde. Door de wijze waarop zij hun werk inrichten lijken zij het werk goed vol te houden. Dit levert minder ziektedagen op. Een aantal opvallende quotes over verzuim.

  • 'Slechts 1x heb ik mezelf ziek moeten melden en ik ben inmiddels in mijn 6e jaar als zzp'er';
  • 'Moeilijk in te schatten, in ieder geval aanzienlijk minder dan toen ik in dienstverband werkte';
  • 'Ben nooit ziek. Want ik stress niet meer.';

We geven al langer aan dat het zelfstandig ondernemerschap zorgmedewerkers vitaal houdt. Als we al het onafhankelijke onderzoek optellen dan komen we tot de conclusie dat de toename van flexibilisering, verzuim, verloop en uitstroom allemaal hebben dezelfde oorzaak hebben. Wil je als werkgever iets doen aan de duurzame inzetbaarheid van je eigen medewerkers? Ga dan in gesprek met zzp'ers in de zorg.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg