Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Reflecteren met collega's verplicht

Reflecteren met collega's verplicht in Wkkgz. Organiseer intervisie

zorgprofessional Aug 24, 2021

Reflecteren met collega's is verplicht. Het is namelijk voorgeschreven in de Wkkgz . Daar is niets mis mee. In dit artikel lees je meer over deze verplichting.

Zorgverlening is complex en dan is er behoefte aan reflectie. Doorgaans gebeurt het reflecteren op werkervaringen tussen collega's terloops. Het gesprek is altijd te kort, want je moet alweer naar de volgende klant. Daarom helpt het bewust tijd te maken voor reflectie. Zie jij deze verplichting  als stimulans?

Leren van werkervaringen

Om van werkervaringen te leren, is een gestructureerd gesprek nodig. In zo 'n gesprek breng je een situatie stap voor stap in beeld. Daarmee krijg je zicht op de feiten in je werksituatie. Daar reflecteer je op en krijg je nieuwe inzichten. Gelukkig zijn er verschillende vormen om van je werkervaringen te leren. Want iedereen heeft eigen voorkeuren,  als het om leren gaat. Wat past bij jou?

Intervisie en andere reflectie vormen

Intervisie in een groep collega's is een bekende vorm. Daar onderzoek je een kwestie met collega's. Maar het kan ook anders. Bij collegiale consultatie adviseren twee collega's elkaar.  Je kan ook met een supervisor je werkervaringen doornemen. Begeleide intervisie voor één zorgprofessional is ook een optie. Soms voelt dat veiliger in hele lastige situaties. Wil je in een groep, met één collega of alleen aan de slag?  Organiseer je het zelf of zoek je begeleiding?

Zelf organiseren of begeleiding zoeken?

Zelf intervisie organiseren is prettig, omdat je dan veel zelf bepaald. Vorm dan met één tot vier andere zzp ‘ers een intervisiegroep. Maak afspraken over de opzet en vergeet niet de voorwaarden voor een veilige sfeer. Ga vooral na wat je zelf nodig hebt. Zoek online werkvormen voor reflectie.  Google staat vol met tips. Sluit jullie bijeenkomst af met noteren wat jullie hebben geleerd. Bewaar dat verslag in  de digitale omgeving van je kwaliteitssysteem.

Zoek intervisie begeleiding. Laat je van te voren goed informeren over de aanpak en uitgangspunten van de  intervisie begeleider. Geef dan aan wat jij nodig hebt en verwacht. In een informatiegesprek wordt duidelijk of er een klik is. Is die er niet, zoek dan verder. Informatiegesprekken zijn meestal gratis. De moeite waard!

Wij kunnen je op weg helpen bij het zelf organiseren van intervisie. We bieden ook begeleide intervisie. Klik hier voor informatie en/of een telefonisch informatiegesprek.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg