Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Regionaal werkgeverschap

Regionaal werkgeverschap blijft 21% duurder

arbeidsmarkt Jun 06, 2023

Minister van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft laten weten dat regionaal werkgeverschap 21% duurder blijft. De BTW-plicht wordt niet aangepast voor zorgorganisaties die onderling personeel ter beschikking willen stellen. Ondertussen krijgen zorgmedewerkers een aanbod van een regie-arbeidsovereenkomst.

Regionaal werkgeverschap geplaagd door tegenslagen

Samenwerkende zorgorganisaties zijn op zoek naar een regionaal alternatief voor het zzp-schap in de zorg. In de regio Rotterdam zou de regionale flexpool Workflow het alternatief op zzp moeten worden. Ziekenhuisbestuurder en Workflow initiatiefnemer Tasche uitte haar 'droom dat alle werkgevers tegelijk de achterdeur voor zzp’ers dichttrekken'. Het idee kwam echter onder druk te staan toen de ACM aangaf dat het concept in de huidige vorm niet is toegestaan. Het sluit zorgmedewerkers uit en dat mag niet. Daar bovenop kwam het probleem van de BTW. Zorgmedewerkers uitlenen tussen organisaties kun je niet zomaar BTW vrij doen. Personeel laten rouleren wordt gezien als een uitzendconstructie en dat maakt regionaal werkgeverschap 21% duurder. Vorige week werd bekend dat Tasche stopt als bestuurder bij het Franciscus Gasthuis & Vlietland. De discussie over de BTW sleept echter voort.

Geen BTW uitzondering voor de zorg

Kan er voor de zorg geen BTW uitzondering gemaakt worden door de ACM en Nza, zo stelde zorgbestuurder van Houdenhoven onlangs. Nee, zo stelt minister van Gennip nu in haar Voortgangsbrief over de arbeidsmarkt. "Het ... knelpunt van ... de btw-heffing die zich voor kan doen bij het uitlenen van personeel en mededingingsvraagstukken bij de inzet van regionale samenwerkingsverbanden ... is niet op te lossen in btw-wetgeving en -beleid. De mogelijkheden die de Europese btw-regelgeving biedt, zijn al volledig benut." Daarmee blijft het regionaal werkgeverschap 21% duurder. Inmiddels biedt de CAO VVT wel de mogelijkheid om een 'regie-arbeidsovereenkomst' aan te bieden bij werknemers. We krijgen de eerste signalen binnen van zzp'ers die zo'n aanbod gekregen hebben. 

Wat is een regie-arbeidsovereenkomst?

Een regie-arbeidsovereenkomst is een aangepaste vorm van een regulier dienstverband bij een zorgorganisatie. Met een regie-arbeidsovereenkomst hoeft de zorgmedewerker niet in een vast team of op een vaste locatie te werken. Je spreekt af hoeveel uur je op jaarbasis werkt en hoe je dit invult is aan jezelf. Zo is er keuzevrijheid om aan te geven wanneer en waar je ingezet wil worden. Hiermee willen zorgorganisatie het dienstverband bevorderen en zzp ontmoedigen. "De regie-arbeidsovereenkomst combineert de vrijheden van zelfstandige met de basiszekerheden van werken op basis van een ‘gewone’ arbeidsovereenkomst", zo valt te lezen. Inmiddels kun je meer informatie over de regie-arbeidsovereenkomst vinden in de CAO VVT 2022 - 2023. De eerste regie-arbeidsovereenkomsten worden inmiddels aangeboden aan flexkrachten en zzp'ers in de zorg. Het betreft hier een pilot vanuit zorgorganisaties om te zien of zorgmedewerkers die flexibel en ondernemend werken, geïnteresseerd zijn in zo'n opzet. 

Flexibel werken zal binnen dezelfde organisatie blijven

In de huidige opzet zal het flexibel werken in loondienst zich vooral afspelen binnen één en dezelfde organisatie. Een organisatie mag maximaal 10% van haar medewerkers een regie-arbeidsovereenkomst aanbieden, zo is afgesproken. "Werkgevers en vakbonden willen dat zoveel mogelijk medewerkers in de VVT-sector werkzaam zijn op basis van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. We streven er daarom naar dat 90% van alle medewerkers in de VVT een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd heeft." 

Nu regionaal werkgeverschap 21% duurder blijft en zorgorganisaties beperkt mogen samenwerken op dit vlak, is de vraag hoe nu verder. Inmiddels ligt het alternatief op regionaal werkgeverschap op tafel. Zorgorganisatie gaan zelf bemiddelen en daarmee de concurrentie aan met intermediairs. Regionale bemiddeling via FAIR moet het alternatief worden op regionaal werkgeverschap. We blijven de alternatieven op zzp vanuit werkgevers volgen.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg