Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Vanuit het buitenland

Vanuit het buitenland in Nederland werken als zzp in de zorg. Hoe zit het?

buitenland Nov 22, 2023

Wil je vanuit het buitenland in Nederland werken als zzp'er in de zorg? Dan kan het voorkomen dat je een aantal extra belemmeringen tegenkomt bij de start. Zo valt het zorgverleners vanuit Belgie, Duitsland en andere Europese landen op dat zij niet in het Zorgaanbiedersportaal (LRZa) terecht komen. Hoe zit dat?

Binnen de Wkkgz is inschrijving KvK verplicht

De eerste vraag die buitenlandse zorgverleners zich moeten stellen is of zij onder de kwaliteitswet Wkkgz werken. Wanneer val je onder de Wkkgz? Als je een client, deelnemer of patiënt lichamelijke of geestelijke schade aan kunt doen met jouw werk. Als je hebt vastgesteld dat jouw client bepaalde risico's loopt, is het van belang dat je aan de eisen van de kwaliteitswet voldoet. Eén van die eisen is een inschrijving in het Nederlandse KvK register. Artikel 12 van de Wkkgzstelt namelijk dat er een openbaar register wordt aangehouden waarin de naam, rechtsvorm, handelsregisternummer en vestigingsadres van de zorgaanbieder wordt bijgehouden.  Aangezien zzp'ers in de zorg sinds de Wtza van kracht werd op 1 januari 2022 ook als zorgaanbieder gezien worden, is een KvK inschrijving dus ook voor buitenlandse zzp'ers die onder de Wkkgz vallen, verplicht.

Zonder KvK inschrijving, geen vermelding LRZa

Als zzp'ers in de zorg onder de Wkkgz vallen en als zorgaanbieder gezien worden, dan is vermelding in het Zorgaanbiedersportaal verplicht. Soms merken Nederlandse zzp'ers in de zorg dat zij niet in het Zorgaanbiederportaal vermeld staan, maar dat valt op te lossen. Omdat zij een KvK nummer hebben. Als je als buitenlandse ondernemer niet in het Handelsregister van de KvK opgenomen bent, wordt de automatische koppeling met het Zorgaanbiedersportaal - ook wel Landelijk Register Zorgaanbieders (LRZa) genoemd - niet gemaakt. Deze zorgverleners hebben geen KvK nummer, vallen wel onder de Wkkgz, maar kunnen niet in het Zorgaanbiedersportaal terecht komen. Dit kan voor problemen zorgen, omdat bemiddelaars, cliënten en opdrachtgevers in toenemende mate vragen om een URL naar de vermelding in het Zorgaanbiedersportaal.

LRZa: zonder KvK inschrijving geen vermelding

Het Landelijk Register Zorgaanbieders (Zorgaanbiedersportaal) is een digitale verzameling van een aantal openbare bronnen. Door bronnen met elkaar te verbinden wordt (onnodige) dubbele registratie extra lastendruk voorkomen. Dit zorgt er wel voor dat de mogelijkheden om vermeld te worden zijn gekaderd. Zonder een KvK inschrijving is er op dit moment geen mogelijkheid om vermeld te worden. Als je vanuit het buitenland in Nederland wil werken als zzp in de zorg vind je jezelf niet terug, tenzij je een KvK nummer ophaalt die binnen de juiste SBI codering valt. Alhoewel niet uitgesloten is dat buitenlandse ondernemingen in de toekomst wel ondersteund worden in hun vermelding, is dit niet op korte termijn geregeld. Tot die tijd is het LRZa op dit moment niet geschikt om te bepalen of een buitenlandse onderneming in Nederland zorg kan/mag leveren.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg