Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Verkiezingsprogramma's

Verkiezingsprogramma's: echte aanpak van de zorg blijft uit

arbeidsmarkt werken als zzp'er Oct 25, 2023

Verkiezingsprogramma's laten zien dat een echte aanpak van de zorgsector uit blijft. Met een politieke horizon van vier jaar blijkt geen partij het stelsel echt aan te willen pakken. Ondanks dat een belangrijk adviesorgaan juni dit jaar nog aangaf het zorgstelsel dringend groot onderhoud nodig heeft.

Politieke partijen: nog meer geld naar de zorg

Vorige maand maakten we een overzicht van zzp maatregelen binnen de verkiezingsbeloftes van politieke partijen. Maar hoe zit het met de zorgparagraaf binnen de partijprogramma's? Onlangs publiceerde Gupta Strategists haar analyse van de verkiezingsprogramma’s. Daar kwam gisteren het verkiezingsprogramma van NSC bij. Het valt op dat politieke partijen alleen veranderingen opperen die de zorgkosten nog verder doen stijgen. Ondanks dat de huidige stijging van zorgkosten al financieel onhoudbaar is, zo gaf de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) twee jaar geleden aan. Als de stijging van de zorgkosten nog zo'n 10% extra toenemen met de ideeën van de partijen, wordt dit probleem vergroot. De problemen in de zorgsector blijken te groot voor politieke partijen om aan te willen pakken en zij schuiven daarmee meerdere adviesrapporten terzijde.

RVS: dringend groot onderhoud nodig

Het belangrijke rapport 'met de stroom mee' kreeg in juni dit jaar nog aandacht, maar lijkt inmiddels alweer vergeten als je naar partijprogramma's kijkt. In dat rapport viel te lezen dat "actoren zoals de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), het Zorginstituut Nederland (ZiNL) en de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) in de afgelopen jaren de noodklok hebben geluid over het zorgstelsel." De RVS wond er geen doekjes om en gaf aan dat "het Integraal Zorgakkoord (IZA) ... niet voldoende is. De ambities stuiten op de grenzen van het stelsel. Met het oog op een duurzame toekomst en de volgende kabinetsformatie adviseert de Raad om verdergaande maatregelen te bespreken en groot onderhoud aan het huidige stelsel uit te voeren." Hieronder een radio item met onder andere de voorzitter van de RVS.

De partijprogramma's laten nu zien dat grote wijzigingen aan het stelsel niet op de agenda staan.

Wie heeft belang bij het huidige zorgsysteem?

Je kunt het ook omdraaien. Wie heeft er belang bij om het zorgsysteem zo te houden als het nu is? De partij die de meeste kritiek te verstouwen krijgt over hun rol binnen het huidige systeem is de zorgverzekeraar. Zij hebben belang bij het voortbestaan van het huidige systeem en de suggestie van een stelselwijziging lijkt niet wenselijk. Zo is het bijzonder te noemen dat Marcel Levi, die zich alvast kandidaat stelt als zorgminister, tijdens een Nieuwsuur uitzending start met de boodschap dat hij absoluut geen stelselwijziging zou willen voorstellen. De RVS - "Het (vorige) regeerakkoord meldt enigszins cryptisch dat het zorgstelsel niet ter discussie staat, maar dat er tegelijkertijd wel verbeteringen in het stelsel nodig zijn... In de eerste plaats zeggen veel partijen dat het zorgstelsel moet veranderen, maar daarbij is het onduidelijk wat zij bedoelen met ‘het zorgstelsel’ en wat er dan vervolgens zou moeten veranderen.

Druk op de professional zal verder toenemen

Zolang de zorgsector geen fundamenteel andere aanpak krijgt, blijft de druk op de schouders van professionals toenemen. "Waar de vraag naar zorg en ondersteuning sterk is gestegen, is het aanbod van zorgprofessionals structureel beperkt... De personele schaarste is structureel van aard en zal aanhouden, ook al gaat er efficiënter gewerkt worden in de zorg of blijven meer mensen in de zorg werken.", aldus de RVS. Een jaar geleden schreven we dat we 5 redenen zien waarom de werkdruk in de zorg hoog blijft. Deze punten lijken voorlopig actueel te blijven, ondanks dat 80% van de zorgverleners aangeeft het huidige werk zo niet vol te houden. De zorg is een te groot onderwerp geworden om aan te pakken. 

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg