Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
de werkdruk in de

5 redenen waarom de werkdruk in de zorg hoog blijft

arbeidsmarkt Oct 21, 2022

Jouw geduld als zorgmedewerker wordt de aankomende jaren verder op de proef gesteld. Het zorginfarct is inmiddels in volle gang en komt nu al op jouw schouders terecht. Als je de plannen van de overheid bij elkaar optelt dan wordt er nog meer geduld van je verlangd. We bespreken 5 redenen waarom de werkdruk in de zorg hoog blijft.

1. De verwachtingen van de burger blijven torenhoog

De burger in Nederland verwacht optimale gezondheidszorg. Iedere maand betalen zij een zorgverzekeringspremie en zij verwachten waar voor hun geld. Nederland belooft haar burgers nog steeds een groot basispakket aan gezondheidszorg. Het aantal mensen dat een beroep doet op die voorzieningen neemt toe, maar het aantal werkenden in de zorg groeit niet even snel mee. Als je met dezelfde mensen meer zorg moet leveren, dan neemt de werkdruk toe. Dit is de afgelopen jaren volop aan de hand. Ook dit kabinet houdt het huidige systeem in stand. Aangezien we hetzelfde blijven beloven en de burger dus hetzelfde blijft verwachten, komen deze verwachtingen op jouw schouders terecht. In de praktijk merk je dit aan teleurgestelde patiënten, cliënten, familie en naasten. In hun ogen maak jij de verwachting niet waar. Dit leidt bij veel zorgmedewerkers tot frustratie, omdat zij het graag goed willen doen.

2. Er komt geen versterking

Voor het eerst heeft de overheid zich uitgesproken over het aantal mensen dat in de gezondheidszorg mag werken. Dit deed zij vorige maand in een mini regeerakkoord voor de zorg. Dit akkoord heet het 'Integraal Zorgakkoord'. In dat zorgakkoord staat dat van alle werkenden in Nederland, er niet meer dan 1 op de 6 in de zorg mag werken. Daar zitten we op dit moment al aan. De huidige hoeveelheid zorgmedewerkers moeten de toenemende vergrijzing en zorgzwaarte dus opvangen. De overheid denkt dat dit mogelijk is als er optimaal gebruik wordt gemaakt van technologie. Dan heb je minder mensen nodig en kan er slim gewerkt worden. Daarnaast moeten zorgorganisaties de zorg op een andere manier gaan organiseren. Hierdoor moet jij minder last hebben van tekorten in de zorg en werkplezier terug krijgen. De overheid rekent erop dat dit gaat lukken.

3. Steeds meer collega's stoppen met het dienstverband

Zorgorganisaties vinden het enorm lastig om structuur en ritme in het rooster te krijgen. Dit komt omdat vast en flex door elkaar heen loopt. Als gevolg daarvan komt de werk en privé balans van vaste zorgmedewerkers steeds verder onder druk te staan. De werkdruk loopt steeds verder op en om die reden nemen collega's ontslag. Zij kijken niet goed terug op hun ervaringen in loondienst en zijn teleurgesteld. Toch zien we dat veel zorgmedewerkers in de zorgsector willen blijven werken. Op zoek naar een passende werkplek, wisselen zij vaak van baan in de hoop een werkgever te vinden die past. Om het vol te kunnen houden, hebben zij behoefte aan eigen regie en flexibiliteit. Vooral over de manier waarop zij werken en hun eigen tijd indelen. Dit vinden zij onder andere in het zzp-schap in de zorg. Wat meer verdienen wordt de laatste jaren steeds belangrijker. Er zijn nogal wat redenen waarom de groep zzp'ers groeit. In de praktijk betekent dit dat zorgmedewerkers in loondienst, steeds vaker zzp'ers tegen komen.

4. Zzp'ers in de zorg worden tegengewerkt

Jij bent misschien blij met collega's die jou tijdelijk komen ondersteunen in de praktijk. Daarbij maakt het niet veel uit of iemand zzp'er is, uitzendkracht of detacheerde. Voor de overheid en met name zorgverzekeraars ligt dit anders. Als je in de wijkverpleging in loondienst werkt, heb je pech. Zorgverzekeraars proberen zorgorganisaties die zzp'ers inzetten hun contract af te nemen. Omdat ze zzp'er zijn. Of dit in andere sectoren ook gaat gebeuren, is de vraag. Daarnaast zijn er ook maatregelen aangekondigd voor zzp'ers. De overheid vindt zzp'ers in de zorg namelijk 'verkeerde flexibilisering' en dit moet beperkt worden. Zzp'ers mogen niet teveel verdienen en moeten beter voorgelicht worden over wat je van een zzp'er mag verwachten. Dat laatste is niet gek, want van een echte zelfstandig ondernemer mag je best wat verwachten. Toch is het wel de vraag of al deze maatregelen groepen zzp'ers niet doet besluiten om te stoppen. Want in loondienst willen ze niet meer.

5. Partijen wijzen naar elkaar

Maakt de minister zich zorgen over de toenemende werkdruk en de mobiliteit onder zorgmedewerkers? Aan de hand van een voorbeeld geven we antwoord op die vraag. Een onderzoek van pensioenverzekeraars liet laatst zien dat werkgevers in de zorg hun uitstroom zelf veroorzaken. Zorgmedewerkers worden klein gehouden door hun werkgevers en stromen uit. Zeer zorgwekkende resultaten. De minister kreeg hier Kamervragen over en de antwoorden op deze vragen lees je hier. Deze antwoorden geven een goed beeld van de beperkte betrokkenheid van de minister bij dit soort vragen. De minister stelt dat werkgevers zelf moeten oplossen dat zij schuldig zijn aan de uitstroom. Dit past bij de denklijn dat werkgevers moeten zorgen voor een betere arbeidsmarkt. Werkgevers geven echter steeds vaker aan dat zij de financiële middelen niet hebben om goed werkgever te zijn. Het probleem ligt dus bij de financiering. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) is de organisatie die ervoor moet zorgen dat zorgverzekeraars voldoende financiering bieden. Maar de NZa geeft aan dat het ministerie van VWS eerst maar eens keuzes moet maken over welke zorg we nog gaan verlenen. Zo is de cirkel weer rond en eindigen we bij punt 1: de verwachtingen van de burger.

Zzp-schap moet een weloverwogen en bewuste keuze zijn

Herken jij je in dit stuk en werk je nog in loondienst? Misschien overweeg je dan de stap naar zzp. Besef dat er meer bij het zzp-schap komt kijken dan je denkt. ZZP-erindezorg.nl heeft veel gratis materiaal beschikbaar voor zorgmedewerkers die overwegen zzp'er te worden. Zo kun je bij ons een gratis webinar volgen over wat flexibel werken in de zorg is. Daarin bespreken we de verschillen tussen uitzenden, detacheren en zzp. Op het moment dat je zeker weet dat je wil starten als zzp'er, dan is ons gratis starters webinar wellicht wat voor jou. Zorg ervoor dat je weloverwogen kiest voor het zzp-schap en kies er bewust voor als je de stap neemt. Mocht je echt werk willen maken van jouw voorbereiding dan raden we je onze online training tot zzp'er in de zorg aan. Hij maakt onderdeel uit van ons abonnement.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg