Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Zorgmedewerkers in loondienst

Zorgmedewerkers in loondienst willen hetzelfde als zzp’ers

arbeidsmarkt Apr 05, 2024

Landelijk onderzoek naar de behoeften van zorgmedewerkers in loondienst en zzp’ers in de zorg levert grote overeenkomsten op. Wat blijkt: beide groepen willen hetzelfde.

Zijn zzp’ers in de zorg en zorgmedewerkers in een dienstverband nu werkelijk zo verschillend? Nieuw landelijk onderzoek door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bevestigt dat zzp’ers in de zorg eigenlijk hetzelfde willen als collega’s in een dienstverband. In dit artikel lees je wat de belangrijkste overeenkomsten zijn en hoe er aan die behoeften voldaan wordt.

Zorgmedewerkers willen voldoende inkomen

De salarissen in de zorg lopen al lange tijd achter op het inkomen in andere sectoren. Vooral de zogenaamde ‘middengroepen’, waaronder verzorgenden en verpleegkundigen, verdienen te weinig. Dit leidt al langere tijd tot signalen van financiële stress en armoede onder zorgmedewerkers.

De vraag is of een nieuw kabinet geld vrij gaat maken voor het dichten van deze ‘loonkloof’. Voor zzp’ers in de zorg geldt dat zij de hoogte van hun tarief zelf kunnen bepalen. Zorgmedewerkers in loondienst zijn afhankelijk van de cao-onderhandelingen. Beide groepen willen in de basis voldoende geld verdienen om van rond te kunnen komen.

Zorgmedewerkers willen werk en privé kunnen combineren

Wie wil er nu geen gezonde balans tussen werk en privé? Werken in de zorg betekent dat er veel van je gevraagd wordt, zowel fysiek als mentaal. Een aantal weken aaneengesloten vakantie en een voorspelbaar rooster zijn daarom heel belangrijke ingrediënten voor een gezonde balans. Maar zorgmedewerkers in een dienstverband worden dikwijls overvraagd in hun flexibiliteit en beschikbaarheid voor het team. Dit maakt een dag vrij niet altijd écht een dag vrij.

Zzp’ers in de zorg dwingen als het ware hun agenda af, door simpelweg te stellen welke opdrachten ze wel en niet aannemen. Hierdoor ervaren zij hun werk-privé balans vaak als gezond. Beide groepen zorgmedewerkers hebben ook hier dezelfde behoefte: een voorspelbaar rooster en voldoende ruimte om af en toe even op te laden.

Zorgmedewerkers willen voldoende uren werken

Een ander veelgehoorde behoefte is dat zorgmedewerkers graag zelf willen bepalen hoeveel uur zij werken. In een dienstverband ben je afhankelijk van hoeveel contracturen de organisatie jou aanbiedt. Een zzp’er in de zorg bepaalt iedere week zelf hoeveel uren hij of zij werkt.

Een opvallend verschil: het gemiddelde dienstverband binnen de zorg is 25 uur per week. Zzp’ers in de zorg werken gemiddeld 36 uur per week. Beide groepen zorgmedewerkers willen voldoende uren werken. De zzp’er in de zorg heeft het in dit geval zelf voor het zeggen. Om toch meer uren te kunnen werken, starten veel zorgmedewerkers daarom naast hun dienstverband als zzp’er.

Als zzp’er dwing je gezonde werkomstandigheden af

De afgelopen jaren is duidelijk geworden dat zzp’ers in de zorg in staat zijn om gezonde werkomstandigheden af te dwingen. Dat kan je egoïstisch noemen, maar misschien is het niet meer dan logisch. Zzp-schap is een manier geworden om het vol te houden in de zorg. Moet dat zo blijven?

Het zou beter zijn als alle zorgmedewerkers op een gezonde manier kunnen werken en degelijk betaald worden. Zorgmedewerkers in loondienst en zzp’ers willen namelijk hetzelfde. En nu zien we: als ze het in loondienst niet kunnen krijgen, regelen ze het steeds vaker zelf door aan de slag te gaan als zzp’er.

Dit artikel verscheen eerder op NurseStation.nl

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg