Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Gebruik zelfreflectie om te

Gebruik zelfreflectie om te groeien in je rol als zorgondernemer

ib-ondernemer werken als zzp'er Dec 29, 2022

Gebruik zelfreflectie om te groeien in je rol als zelfstandige zorgondernemer. Met zelfreflectie krijg je zicht op ondernemerstaken die je van nature oppakt en voor welke dat niet geldt. Je wordt je bewust van je eigen denken, voelen en de keuzes die je maakt als zorgondernemer. Als je niet gezien wil worden als schijnzelfstandige of  flexwerker is je opstellen als een 'echte' ondernemer noodzakelijk. Dit artikel is een toelichting op de betekenis van zelfreflectie voor zelfstandige zorgondernemers en hoe je dat aanpakt.

Wat betekent zelfreflectie voor zorgondernemers?

Zelfreflectie gebruik je om te groeien in je rol als zorgondernemer. Wat doe je dan? Je legt jezelf als het ware onder een vergrootglas. Je denkt terug aan wat je deed, dacht en voelde toen je bezig was met een typische taak van een zorgondernemer. Denk aan opdrachten binnenhalen of onderhandelen over je tarief. Als je aan dergelijke situaties terugdenkt, merk je soms dat je verrassend doortastend bent of juist helemaal niet. En je komt op het spoor wat je moeilijk vindt en toch doet. Maar ook wat je nog moet leren of waar je hulp bij nodig hebt. Ondernemers moeten om kunnen gaan met lastige klussen, risico's nemen en zoeken hulp als het nodig is. Hoe jij hiermee omgaat, ontdek je met zelfreflectie.

Gebruik zelfreflectie om een bedreven ondernemer te worden

Reclame maken, financieel risico lopen, een goede administratie regelen en tijd en geld investeren. Het zijn voorbeelden van gedrag dat hoort bij ondernemers. Om te onderzoeken waar jij staat, gebruik dan de 10 spelregels voor ondernemerschap als je reflecteert op jezelf. Vraag je af welke van deze 10 regels je makkelijker afgaan en welke lastig voor je zijn. Ben je zelfverzekerdheid in het omgaan met financiën, vind je reclame maken voor je eigen bedrijf lastig of is klantgericht denken en handelen jouw tweede natuur? Vraag je af wat jouw sterke en zwakke kanten zijn. Benoem waar jouw groeimogelijkheden liggen, waarmee je laat zien dat je een bedreven zorgondernemer bent of zal worden.

Hoe pak je het aan?

Neem vooral de tijd voor zelfreflectie. Blijf niet rennen en doorgaan omdat je het zo druk hebt. Doorbreek dat. Maak ruimte voor een goed gesprek met jezelf. Onderzoek jezelf op een langzame, goed doordachte rationele en bewuste manier en doe iets met de conclusies. Maak reflectieverslagen en sla die op in je kwaliteitssysteem.

Gebruik de 3-minuten reflectie

Dat doe je om sterke en zwakke kanten in jouw ondernemerschap te vinden. Dat doe je als je aan het werk bent. Neem even een paar minuutjes om jezelf af te vragen wat je denkt en voelt, als je bijvoorbeeld met je boekhouding bezig bent. Word je er enthousiast van, ben je tevreden met de gang van zaken of mist er iets? Herhaal deze vragen iedere keer als je bezig bent met een klus om je eigen bedrijf te organiseren.

Maak een reflectiewandeling met een maatje

Ga met een collega zzp ‘er een wandeling maken van ongeveer een uur. Tijdens de wandeling bespreek hoe jij je ontwikkelt als zorgondernemer. Welk cijfer geef je je zelf, wat gaat al goed en wat nog niet, welke stappen zou je willen zetten. Zet je voornemens op papier, noteer ze in je opleidingsplan en sla het op in je kwaliteitssysteem.

Reflecteer met een professionele begeleider

Als je het lastig vindt om er zelf aan de slag te gaan, zoek dan een ondernemerscoach. Dat kan een hele ervaren zzp 'er in de zorg zijn die zzp'ers coacht of een professionele ondernemerscoach. Zoek iemand die snapt wat een zzp 'er in de zorg is.

Wil je werk maken van jouw onderneming dan raden we je onze onlinetraining tot zzp'er in de zorg aan. Het is een onderdeel van ons abonnement.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg