Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Geen meerderheid kamermotie

Geen meerderheid kamermotie maximaal percentage inhuur zzp

flexwerken werken als zzp'er Oct 26, 2023

Goed nieuws voor zzp'ers in de zorg en hun opdrachtgevers. Er bleek geen kamermeerderheid voor een motie om het percentage inhuur zzp'ers in de zorg te maximaliseren. Dit betekent dat zorgorganisaties niet belemmerd worden bij de inhuur van zzp'ers.

Geen maximale inzet van zzp'ers in de zorg

De kamermotie van Jimmy Dijk (SP) om maximaal 10% externe inhuur als norm te hanteren voor de zorg, kon niet op een kamermeerderheid rekenen. De motie kwam volgens Skipr slechts 17 stemmen tekort. In juni dit jaar pleitte ook minister Helder voor een maximale zzp inzet van 10 tot 20%. Het idee werd in april dit jaar voor het eerst geopperd door het CDA en de PvdA. In dit geval loopt het goed af voor de zzp'er in de zorg, alhoewel er in mei dit jaar nog wel een ruime kamermeerderheid was voor het maximaliseren van het uurtarief van zzp'ers in de zorg. Het beeld bij politici is dat zzp'ers de zorg duurder maken en de stabiliteit van de zorg ondermijnen.

Zorgverzekeraars hanteren al jaren maximale percentages zzp inzet

Nu er geen maatschappelijk draagvlak is voor het hanteren van maximale zzp inzet, is de vraag wat dat betekent voor de praktijken van zorgverzekeraars. Al jaren belemmeren zij zzp inzet voor zorgorganisaties, door in hun inkoopvoorwaarden maximale zzp percentages te hanteren. Op die manier raken zorgorganisaties hun contract kwijt bij te hoge inzet van zzp'ers in de zorg. Zorgverzekeraars zijn van mening dat het vaste dienstverband de norm moet zijn, maar houden hierbij geen rekening met de kwaliteit van de geboden werkomstandigheden en arbeidsvoorwaarden. Inkoop op goed werkgeverschap is tot op heden niet benut.

VZOZ: 'zzp'ers maken stabiliteit van zorg mogelijk'

Volgens de indiener van de motie, SP-Kamerlid Jimmy Dijk, gaat 'een te grote afhankelijkheid van dit soort flexkrachten ten koste van de stabiliteit van de zorg.' Zzp'ers in de zorg veroorzaken dus instabiliteit volgens het Kamerlid.  In een reactie laat de vereniging voor zzp'ers in de zorg VZOZ weten dat dit de omgekeerde wereld is. Voorzitter René Dongelmans: "Zzp'ers in de zorg dragen bij aan de beschikbaarheid van zorg, omdat zij in de sector werkzaam zijn. Het is voor de meerderheid van hen de enige wijze om voor de zorg behouden te blijven. Het zou kamerleden sieren als zij zich richten op de tienduizenden zorgmedewerkers die iedere maand vroegtijdig uitstromen, in plaats van zorgmedewerkers te belemmeren die nog wel werkzaam zijn in de sector." VZOZ is per 1 oktober opgericht en heeft inmiddels diverse gesprekken met politici achter de rug. "De beeldvorming van de politiek over zzp'ers in de zorg is niet best. De zzp'er wordt vooral als probleem ervaren en niet als onderdeel van de oplossing. Er ligt veel werk voor onze vereniging om dit te keren."

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg