Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
gemiddeld profiel zorg zzp'ers

Gemiddeld profiel zorg zzp'ers biedt inzicht in hun achtergrond

onderzoek Jun 04, 2021

De groep zorg ZZP'ers blijft groeien. Hierdoor neemt ook de belangstelling toe voor deze groep. Maar wie is nou die zzp'er in de zorg? Uit een onderzoek onder ruim 1000 respondenten hebben we een beeld kunnen schetsen van deze groep zelfstandige zorgprofessionals. We delen hieronder de meest interessante inzichten. 

Zie ook: Zzp-erindezorg.nl doet doorlopend onderzoek naar startende zzp'ers en hun beweegredenen.

Vaak hebben zorg ZZP'ers veel ervaring

Professionals maken op steeds jongere leeftijd de stap naar een zelfstandige onderneming. De gemiddelde leeftijd daalt dan ook snel merken we. De gemiddelde leeftijd van de zelfstandige zorgprofessional is dit jaar 47 jaar. In 2015 was dat nog 53 jaar. Uit de enquête kwam naar voren dat we te maken hebben met ervaren professionals in de zorg. 70 % van de respondenten gaven aan meer dan 10 jaar in het bezit te zijn van zijn of haar diploma’s. Ervaren professionals in de zorg dus, maar wat is nou het niveau van deze zzp’ers in de zorg? De grootste groep is niveau 3 opgeleid. 45 % van de respondenten is niveau 4 of hoger opgeleid. Dit is in verhouding met eerdere onderzoeken niet veranderd.

Minder ervaring als ondernemer

Gemiddeld genomen bestaat de onderneming van de zorgprofessional 5 jaar. Dit is gemiddeld een jaar korter dan eerdere onderzoek aantoonden. Deze daling bevestigt dat de laatste vijf jaar de groep zzp’ers in de zorg enorm is gegroeid. De respondenten geven het zelfstandig ondernemen een cijfer van 8,5 uit 10. Daarmee kunnen we wel stellen dat het de zzp’ers goed bevalt. Zeker als we dit vergelijken met de magere 6 die gemiddeld wordt gegeven aan het laatste dienstverband. Belangrijk is dat je als ondernemer op de hoogte blijft van de ontwikkelingen. De zzp’ers leunen vooral (85%) op elkaar voor informatievoorziening over het ondernemerschap. Daarnaast komen zij aan informatie door social media (55%) en branche-, beroeps- en bemiddelende organisaties (alles 50%) te volgen.

Zorg ZZP'ers maken gebruik van hun netwerk

De zzp’ers in de zorg geven aan dat zij graag samen werken met andere zelfstandigen. Zzp’ers hebben vaak een eigen netwerk wat bestaat uit ruim 14 zorgprofessionals. Precies 30% van de ondervraagden vormt zo’n actief netwerk met andere zzp’ers dat zij ook als een samenwerkingsverband naar buiten treden. Meer dan de helft van de respondenten geeft aan voortdurend opdrachten aangereikt te krijgen vanuit het netwerk. Gemiddeld genomen staan zzp’ers bij 2 (bemiddelings)bureaus ingeschreven.

Lees ook: ZZP Zorg opdrachten vinden? Zo pak je dat aan in de praktijk!

Terug in dienstverband wordt vaak uitgesloten

Een pittige conclusie van vorig jaar is ook dit jaar opnieuw getoetst. Zou je terug gaan in een dienstverband als je geen zzp’er in de zorg meer zou kunnen zijn? Vorig jaar gaf 60% van de ondervraagden aan de zorg te verlaten als het zzp’er zijn niet meer zou kunnen. Dit jaar blijft de teller op ruim 55% steken. Dit is nog steeds een enorm percentage. We zien hiermee definitief bevestigd dat het zzp’er zijn niet alleen erg goed bevalt, maar de associatie met een dienstverband gemiddeld genomen vrij negatief is. Wat ons betreft een belangrijk signaal voor werkgevers. Immers, de ondervraagden van deze enquête waren voor het zelfstandig ondernemerschap actief binnen een dienstverband.

Hieronder een reactie van een respondent:

“Eigenlijk bevalt het mij heel goed, ik kan zelf met de zorgvrager beslissen wat en hoe we de zorg inzetten. Je wordt gewaardeerd en dat werkt heel prettig i.p.v. vaak het negatieve binnen een organisatie. Ook het zelf mijn tijd en dagen in kunnen vullen vind ik super fijn. Dit omdat ik ziek ben en niet in staat ben veel uren achter elkaar te maken. Hier kon binnen de instelling waar ik werkte nooit rekening mee gehouden worden en nu kan dat wel. Natuurlijk heb ik ook wel eens tegenslagen gehad zoals een lastige klant, een klant die niet wilde betalen of daar heel erg moeilijk over deed, dat is even vervelend maar ook daar kan je lessen uit leren. En ik leer nog steeds bij en dat vind ik ook erg leuk.”

Jezelf blijven ontwikkelen

Zzp’ers in de zorg werken aan de kwaliteit van hun eigen praktijk. 94% investeert in bijscholing en ruim 70% doet dat structureel meerdere dagen per jaar. 65% van de ondervraagden investeert in duurzaam vervoer en kleding. En ruim de helft investeert in een website en logo. Vooral zorginhoudelijke scholingen komen als favoriet omhoog. Niet alle zzp’ers ervaren het administratieve gedeelte als prettig of vinden het fijn om er zeker van te zijn dat dit juist gebeurd. Ruim 50% van de respondenten gaven aan hun administratie uit te besteden. Dat is 1 op de 2 zorgprofessionals!

Samenvatting

De zzp’er in de zorg is een ervaren zorgprofessional en relatief een jonge zorgondernemer. Het vak is dan ook niet hetgeen de nieuwe werkelijkheid van zzp’er zijn met zich meebrengt. Het is vooral de rol als zorgaanbieder en ondernemer die nieuw zijn voor zzp’ers in de zorg. Ondanks die nieuwe elementen bevalt het zzp’er zijn bijzonder goed en is de stap terug in een dienstverband niet aan de orde.

ZZP-erindezorg.nl helpt startende en ervaren ZZP'ers in de zorg in hun zzp-schap. Dit doen we door informatie te delen en diensten aan te bieden voor ZZP'ers in de zorg.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg