Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Onderaannemer in de zorg

Onderaannemer in de zorg? De Wtza geldt ook voor jou!

zorgaanbieder Oct 12, 2021

Vanaf 1 januari 2022 zijn de eisen aan zzp-ers in de zorg aangescherpt, ook als je als onderaannemer in de zorg werkt. De Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) gaat dan in. Jouw bemiddelaars en opdrachtgevers zullen vermoedelijk een bewijs gaan vragen of je aan de Wtza voldoet. Wat verandert er en wat kan je nu al doen. Met dit artikel brengen we je op de hoogte.

Wanneer ben je onderaannemer volgens de wet?

Je bent als zzp er in de zorg een onderaannemer, als...

  1. je een aanbieder bent die binnen het kader van de binnen een andere instelling verleende zorg, een deel van die zorg verleent.
  2. je een zorgverlener bent die in opdracht van een instelling beroepsmatig zorg verleent en niet in dienst is van die instelling.

De meldplicht in de Wtza is ook van toepassing op onderaannemers.

Jij bent als zzp er Wtza verantwoordelijk, niet de bemiddelaar

Als jij via bemiddeling als onderaannemer in de zorg werkt, moet je dus aan de Wtza voldoen.  De bemiddelaar “bemiddelt” tussen een persoon die zorg nodig heeft en een persoon die zorg kan verlenen. Daarbij heeft het bureau alleen als taak om vrager en de zorgverlener bij elkaar te brengen. Het bemiddelingsbureau is dus geen zorginstelling. Het doel van een bureau is slechts "bemiddeling"; het bureau verleent geen zorg, maar levert een zorgverlener.

De Wtza is gericht op de kwaliteit van de zorg

Als je als onderaannemer werkt, geldt de Wtza dus ook voor jou. En daarom  ben je verplicht jezelf te melden. De bedoeling van dit soort regelgeving is dat jij leert en ontwikkelt op zo'n manier dat de zorg er beter van wordt.  Als je aan de eisen van de Wkkgz voldoet, kan je dat ook laten zien. Als je ervoor zorgt  dat je deze eisen op orde hebt, ben je voorbereid op een controle van de inspectie.

Waar komen de eisen voor zzp'ers vandaan? De Wkkgz en de zzp'er in de zorg: hoe zit het?

Hoe kom je erachter wat jij op orde moet brengen?

Met de kwaliteitscheck van de Wtza kom je er snel achter wat je wel en nog niet geregeld hebt.  Op de website van het ministerie vind je de vragenlijst,  die je online anoniem kan invullen. Na het beantwoorden van de vragenlijst krijg je een gelijk een overzicht van de resultaten. In die uitslag staan duidelijke aanwijzingen om mee aan de slag te gaan.

Let op. Het hebben van een keurmerk wil niet zeggen dat je voldoet aan de Wtza. De eisen die gesteld worden via de Wtza, gaan verder dan je met de huidige keurmerken kunt aantonen.

Samengevat

  • Lees over de Wtza en hoe je je kunt voorbereiden op het melden
  • Meld je aan als je dat nog niet hebt gedaan.
  • Doe de kwaliteitscheck. Dan weet je waar je staat.
  • Ga aan de slag met de suggesties uit de kwaliteitscheck.

Lees ook: 

Wat betekent de Wtza voor jou als zzp in de zorg?

Werken als zzp in de zorg? Dan is de Wtza op jou van toepassing

Je voldoet niet aan de Wtza en Wkkgz met alleen een klachtenregeling

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg