Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Professional Organizer

Professional Organizer toegevoegd als doelgroep HKZ keurmerk

hkz keurmerk Apr 28, 2023

De Professional Organizer is onlangs toegevoegd als doelgroep voor het HKZ keurmerk. Dit op verzoek van de Nederlandse Beroepsvereniging van Professional Organizers (NBPO) zelf. Het HKZ certificaat stimuleert de beroepsgroep om na te denken over de kwaliteit en de organisatie van dienstverlening en ondernemerschap.

Professional Organizer kan nu ook HKZ keurmerk halen

Sinds een aantal weken zijn Professional Organizers als beroepsgroep toegevoegd als doelgroep voor het HKZ keurmerk. Hierdoor kunnen Professional Organizers ook een eigen HKZ-certificaat behalen. Het HKZ keurmerk voor zzp-ers in de zorg en welzijn was voor een aantal beroepsgroepen geschikt, maar de Professional Organizers maakten daar nog geen deel vanuit. Omdat een deel van de beroepsgroep werkzaam is in de zorg, wordt deze zzp'ers steeds vaker gevraagd om een bepaalde kwaliteit in hun werk aan te tonen. De voorzitter van de Nederlandse Beroepsvereniging van Professional Organizers (NBPO) geeft aan dat haar beroepsgroep ‘steeds vaker betaald wordt via de WMO en te maken met eisen van gemeenten. En die vragen deze zzp’ers om aan te tonen dat ze een bepaalde kwaliteit leveren in hun werk.’ De contractering van zorg zzp-ers door gemeenten kent veel variatie. Een keurmerk zoals het HKZ en KIWA keurmerk voor zzp'ers in de zorg komt steeds vaker als eis naar voren. Dit was voor de beroepsgroep NBPO aanleiding om ook toe te willen treden tot de doelgroepen van het HKZ-keurmerk.

Wat doet een Professional Organizer?

Een Professional Organizer is een specialist in het aanbrengen van orde en structuur. Professional Organizers werken voor zowel particulieren als voor bedrijven. Een Professional Organizer helpt mensen met het bereiken van meer grip op hun administratie, tijd en ruimte. Zij doen dit door te coachen, begeleiden en adviseren. Een Professional Organizer heeft expertise in ordenen, plannen, administreren, budgetteren en archiveren. Professional Organizers worden ook wel personal organizer, werkplektrainer, professioneel organizer of effectiviteitstrainer genoemd. Er is een erkende professional organizer opleiding gekoppeld aan het beroep van Professional Organizer. Het beroep van Professional Organizer is daarmee een door de overheid erkend beroep, maar het wordt nog niet altijd gezien als zorgberoep.

Op maat certificaat voor Professional Organizers

Het NBPO ziet in het HKZ-keurmerk een belangrijk certificaat voor haar beroepsgroep. Voorzitter Yvette Vermeulen-van Teulingen: "Je wordt gestimuleerd om na te denken over hoe je met je klanten omgaat, hoe je dat vastlegt en hoe je dat ieder jaar kunt verbeteren. Om het certificaat te krijgen moet je voldoen aan veel eisen die ook in de WKKGZ staan. En met een HKZ-certificaat kun je laten zien dat je je zaken goed geregeld hebt, ook op het vlak van ondernemerschap. Je kunt aantonen dat je een echt bedrijf hebt." Na een traject op maat is er een specifieke norm voor Professional Organizers van kracht geworden, die rekening houdt met de omstandigheden van hun praktijk. Via een eigen 'zorgmarktcommissie' heeft de beroepsgroep de norm getoetst en is deze goed bevonden. Professional Organizers kunnen vanaf nu het HKZ-certificaat ZZP’er in zorg en welzijn Onderdeel Professional Organizers aanvragen.

HKZ keurmerk met behulp van basis kwaliteitssysteem

Dat een beroepsgroep uit eigen beweging de stap naar een keurmerk maakt, juichen wij toe. De HKZ organisatie nodigt beroeps- en brancheverenigingen uit om samen te inventariseren of een op maat gemaakt HKZ-certificaat ZZP’er in zorg en welzijn iets is. In het Wtza abonnement van ZZP-erindezorg.nl bieden wij een basis kwaliteitssysteem. In de opzet van ons kwaliteitshandboek is specifiek rekening gehouden met het kunnen behalen van het HKZ keurmerk. Op die manier dragen we bij aan de kwaliteitsontwikkeling van zelfstandig ondernemers in de zorg. Dit past bij onze visie. Zie jij een ontwikkeling over een keurmerk die jij wil delen? Stuur ons dan een bericht.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg