Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Resultaten Zorgbonus Gemist 2021

Resultaten Zorgbonus Gemist 2021: opnieuw duizenden teleurgesteld

zorgbonus Oct 28, 2021

Ruim een miljoen zorgmedewerkers ontvangen een zorgbonus van € 385 netto op hun rekening. Het is de tweede zorgbonus, na een eerste zorgbonus van netto € 1000 vorig jaar. In augustus opende ZZP-erindezorg.nl voor de tweede maal een landelijk meldpunt. Samen met partners werd in kaart gebracht of de zorgbonus terecht kwam bij diegenen die aan de voorwaarden voldeden. Wederom stroomden er reacties binnen. De resultaten Zorgbonus Gemist 2021: opnieuw zijn duizenden zorgmedewerkers teleurgesteld. Daarmee is de zorgbonus voor een groep zorgmedewerkers een expliciet signaal van een gebrek aan waardering geworden.

Waarom Zorgbonus Gemist?

We hebben een bijzonder zware anderhalf jaar achter de rug. De corona pandemie heeft veel van zorgmedewerkers gevergd. Een compliment is op die reden op zijn plaats. Daarnaast is er veel discussie over de salarisontwikkeling van de zorgmedewerker. De salarisontwikkeling is lange tijd achter gebleven op de markt en publieke sector. Alle reden om de zorgbonus aan te laten komen bij de zorgmedewerkers die aan de voorwaarden voldoen.

Lees ook: Kamerbrief: sinds 1999 blijven salarissen in de zorg 6-9% achter

Zorgbonus Gemist is een landelijk meldpunt waar zorgmedewerkers zich konden melden. Voor nogal wat zorgmedewerkers ontstonden er problemen tijdens de aanvraag van de eerste zorgbonus. Ook tijdens de tweede zorgbonus zou dit het geval zijn. Het meldpunt Zorgbonus Gemist is om die reden tweemaal open gesteld voor zorgmedewerkers die hun ongenoegen wilden uiten.

Kenmerken gedupeerde zorgmedewerkers

De resultaten Zorgbonus Gemist 2021 laten opnieuw zien dat duizenden zorgmedewerkers teleurgesteld achterblijven. We kregen ditmaal een kleine 800 meldingen binnen. Alle respondenten voldeden volgens henzelf aan de eisen voor de zorgbonus, maar kregen deze niet. Voordat we ingaan op de inhoud van de meldingen, volgen hieronder een aantal belangrijke kenmerken van de groep gedupeerde zorgmedewerkers.

Lees ook: Zorgbonus gemist editie 2020: het complete dossier

60% van de gedupeerden werkt in vaste dienst

Het valt op dat meer dan de helft van de zorgmedewerkers die een melding deden, in vaste dienst werken bij een zorgorganisatie. Hun werkgevers waren niet bereid mee te werken, ondanks dat zij wel aan de voorwaarden voor de zorgbonus voldeden. Het beeld dat met name flexibel werkenden zorgmedewerkers zoals uitzendkrachten, gedetacheerden als zzp-ers de meeste last zouden hebben van tegenwerking van zorgorganisaties, klopt niet. Zorgorganisaties maakten het hen eigen zorgmedewerkers met regelmaat bijzonder moeilijk.

80% van de respondenten, liep zowel zorgbonus 2020 als 2021 mis

Op het standpunt 'Ik ben de zorgbonus 2020 en 2021 misgelopen' antwoordde maar liefst 80% van de respondenten dat dit het geval was. Als je dit punt combineert met het voorgaande, dan zijn er dus een aanzienlijke hoeveelheid vaste medewerkers van zorgorganisaties die in beide jaren geen zorgbonus kregen uitgekeerd. Hiermee lijkt de niet coöperatieve opstelling van een aantal zorgorganisaties dus structureel.

"Niks ontvangen dus, zoals ook in 2020 niets gehad. Mijn werkgever vond het te complex en vertelde dat we het misschien wel terug moesten betalen als we het wel kregen. Dagelijks met Covid te maken gehad in onze organisatie, daar is volledig aan voorbij gegaan door een lakse werkgever, terwijl we er recht op hadden volgens de regels" - respondent

Lees ook: Minister: Zorgbonus gemist? Dan pech gehad.

Reacties van respondenten zijn in lijn met vorig jaar

De inhoudelijke reacties van de respondenten liggen in het verlengde van vorig jaar. Hieronder een aantal kernachtige punten over wat zorgmedewerkers meemaakten dit jaar. De resultaten Zorgbonus Gemist 2021 wat meer toegespitst op een aantal bewegingen die waarneembaar waren uit de honderden reacties.

Gedrag van werkgevers

Op het moment dat er voor een zorgmedewerker geen zorgbonus wordt aangevraagd, is dat besloten door de werkgever / de zorgorganisatie. Werkgevers gaven terug bang te zijn voor het moeten terugbetalen van de zorgbonus. Anderen gaven aan teveel administratieve rompslomp te ervaren. Dit waren werkgevers die informatie boden. Ook waren er werkgevers die simpelweg de mogelijkheid van de zorgbonus achterwege lieten, geen informatie gaven of de voortgang niet terugkoppelden.

Vermijden van een aanvraag

Soms werden er ook redenen verzonnen om onder een aanvraag uit te komen. Zoals de boodschap dat het potje voor de zorgbonus leeg is, of de aanvraagprocedure te ingewikkeld. Ook waren er werkgevers die alleen de zorgbonus toekenden aan zorgmedewerkers met een vast contract. Tijdelijke contracten kregen geen zorgbonus toegekend. Ook werd er geselecteerd op basis van bijvoorbeeld arbeidsrelatie, of sector. Een status als ZZP‘er, gedetacheerde, of het werken voor de GGD in teststraat, schoonmaken, in de Jeugdzorg werken of kraamzorg bieden: voorbeelden te over van groepen die overgeslagen werden.

"Mijn directeur heeft voor mij besloten dat ik hiervoor niet in aanmerking kom. Alleen de medewerkers op de groepen ontvangen deze bonus. Ik ben werkzaam in de jeugdhulpverlening en kom bij mensen thuis." - respondent

Nadere reacties van respondenten

"Weer niets ontvangen. Teleurgesteld in de organisatie waarvoor ik werk en wellicht nog meer in de minister die minachting toont voor verpleegkundigen en andere werkers in de zorg. De minister heeft zelf een riant salaris en zal er voor zorgen zelf niets tekort te komen. Ik ga stoppen met werken in de zorg." - respondent

"Ik werd als zzp-er in de zorg al verdrietig toen ik het woord zorgbonus hoorde. Omdat ik nog kwaad ben over vorig jaar. Had me er overheen gezet maar het zit er dus nog. Zo onterecht gepasseerd. Zelfs nog verleid door zorginstelling om alsnog in vaste dienst te komen, en dan € 500 van hun te krijgen. Ze hebben alle vaste medewerkers wel uitgekeerd, inclusief alle ondersteunende diensten. Misbruik maken van overheidsgeld heb ik ze gezegd, om personeel te paaien, daar kunnen ze zelf een kerst bonus voor uitkeren, maar niet dit geld voor gebruiken. Maar goed, het wordt geaccepteerd. Ik heb me volop ingezet voor opdrachtgevers enkel kreeg ik nul op het rekest bij de aanvraag voor een zorgbonus. Het vertrouwen is weg en ik weet nu wat ik “waard” ben als zorgverlener." - respondent

"Tijdens de periodes waar Corona in het verpleeghuis veel besmettingen eiste heb ik in 2020 en 2021 als Zzper in 2 verschillende verpleeghuizen gewerkt. In maart 2020 met ondeugdelijke materialen en risicovol voor mezelf, en in 2021 bij de 2e en 3e golf vaak gewerkt in beschermende kleding. Veel gewerkt omdat er veel zieke collega’s waren en nog steeds vooral door langdurige overbelasting. Ik heb ook voor een thuiszorg organisatie gewerkt maar weinig uren, en die waren zo vriendelijk om bonus wel aan te vragen. Ik voel me min of meer gebruikt, je bent goed genoeg voor het vuile werk, maar dit werd niet gehonoreerd door de bonusaanvraag. Wat ik misselijk makend vind is dat er instellingen bij zijn die iedereen opgegeven hebben ook de kantoor medewerkers in hun veilige kantoor!!! Laffe beslissingen vind ik dat." - respondent

Resultaten Zorgbonus Gemist 2021: opnieuw duizenden teleurgesteld

De resultaten van de Zorgbonus Gemist actie laten zien dat de situatie van vorig jaar zich herhaald heeft. Ook dit jaar zijn duizenden zorgmedewerkers teleurgesteld in de aanpak van de zorgbonus. Eerder dit jaar heeft de toenmalige minister Kamervragen gehad over de zorgbonus. De uitspraken waren klip en klaar. Op het moment dat een zorgorganisatie geen zorgbonus aan wil vragen voor een zorgmedewerker, dan is dit toegestaan. De zorgbonus is niet af te dwingen en je hebt er dus geen recht op als de zorgorganisatie waar je voor werkt niet mee wil werken. We verwachten dan ook dat de minister geen andere koers zal varen in dit jaar dan vorig jaar. Sterker nog, de regeling dit jaar heeft juist nog scherper benoemd dat je als zorgorganisatie niet mee hoeft te werken, als je er geen zin in hebt.

Tastbaar gebrek aan waardering

De zorgbonus is voor een ruime miljoen zorgmedewerkers een goedbedoelde en positief ervaren vorm van waardering. Er werken echter 1,3 mln. zorgmedewerkers binnen de gezondheidszorg. Binnen het kwart van zorgmedewerkers dat geen zorgbonus aangevraagd kreeg, zitten heel wat zorgmedewerkers die hun werkplezier af zagen nemen door de zorgbonus. Daarmee is de zorgbonus voor een grote groep een vorm van waardering, maar is de zorgbonus ook een expliciet signaal van een gebrek aan waardering geworden.

Lees ook: Minister: Zorgbonus gemist? Dan pech gehad.

 

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg