Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Vilans protocollen voor zzpers

Mijn Vilans Protocollen voor zzp'ers: hoe werkt de online omgeving?

zorgaanbieder zorgprofessional Dec 03, 2021

Mijn Vilans Protocollen vervult voor veel zorgprofessionals een belangrijke rol. Met behulp van de protocollen in deze online omgeving heb jij als zorgprofessional direct toegang tot de protocollen op het moment dat het nodig is. Zo ben je altijd in staan om een handeling goed en veilig uit te voeren. Mijn Vilans Protocollen is in 2021 gelanceerd. Daarvoor stonden de protocollen bekend als de Vilans KICK-protocollen. Ook voor zorg zzp'ers is de vernieuwde online omgeving beschikbaar. De Vilans Protocollen voor zzp'ers: hoe werkt de online omgeving?

Wat zijn Vilans-protocollen?

De Vilans-protocollen zijn bedoeld om jou als zorgprofessional te ondersteunen bij voorbehouden, risicovolle en overige zorghandelingen. Deze protocollen zijn gebaseerd op landelijke ervaringen en richtlijnen. Ze worden voortdurend bijgesteld en aangepast, zoals je bijvoorbeeld hier kunt lezen. Omdat ze voortdurend worden verbeterd en het er 500 in totaal zijn, is een online omgeving erg handig. Deze online omgeving Mijn Vilans Protocollenis ook voor zzp-ers in de zorg beschikbaar en ZZP-erindezorg.nl nam alvast een kijkje in het vernieuwde portaal.

Lees ook: Mijn Vilans Protocollen voor zzpers in de zorg. Hoe werkt het?

Waarom zijn protocollen voor jou van belang?

Naast jouw rol als zorgverlener, ben je als zzper in de zorg ook zorgaanbieder. Volgens de laatste protocollen en richtlijnen handelen is niet alleen iets dat bij je vak hoort, maar ook bij jouw rol als zorgaanbieder. Van een zorgaanbieder wordt verwacht dat deze handelt volgens de laatste inzichten. Of je nu een ziekenhuis bent of als solist actief bent: de wetgever gaat er vanuit dat jij belooft dat jij je in je werk houdt aan landelijke richtlijnen. Om die reden hebben wij in ons kwaliteitshandboek voor zzp'ers in de zorg opgenomen dát jij je als zzper verhoudt tot protocollen en richtlijnen. Dit is een apart document. Daarmee kun je aantonen dat je begrijpt dat je niet zomaar zelf mag verzinnen hoe je een handeling doet, maar rekening houdt met de landelijke standaard.

Lees ook: Nieuwe wet maakt van iedere zzper in de zorg een zorgaanbieder

Best handig, zo'n landelijke standaard

Voor zzp'ers in de zorg is het goed nieuws dat er zoiets is als een landelijke standaard. De Belastingdienst is namelijk nog niet overtuigd dat jij zoveel anders bent dan een collega in loondienst. Laat nu precies zo'n landelijke standaard bewijzen dat jij niet werkt zoals de zorgorganisatie het wil, maar zoals we het landelijk afgesproken hebben. Gebruik van landelijke richtlijnen en protocollen bieden daarmee dus een kans. Een kans om je te onderscheiden van een collega in een dienstverband. Dit is belangrijk in de discussie over het voorkomen van een verkapt dienstverband.

Lees ook: De Wtza biedt 3 concrete kansen voor zzp'ers in de zorg

Tussenstand

Voordat we ingaan op de online omgeving Mijn Vilans Protocollen, even de tussenstand van dit artikel.

  • Vanuit jouw rol als zorgaanbieder wordt verwacht dat je belooft dat je je aan landelijke richtlijnen houdt;
  • Het volgen van landelijke richtlijnen versterkt jouw professionele handelen als zorgverlener;
  • Welke protocollen bij jou passen, hangt af van je vak. De Vilans protocollen zijn voor verzorging en verpleging bedoeld;
  • Landelijke richtlijnen bieden een kans in de discussie over het verschillen tussen een zzp'er en collega in loondienst;

Abonnement op Mijn Vilans Protocollen voor zzp'ers

De afgelopen jaren heeft Vilans de structuur voor abonnementen op haar protocollen veranderd. Er is nu een speciaal abonnement voor zzpers in de zorg. Voor slechts € 30,- per jaar heb je als zzp'er toegang tot Mijn Vilans Protocollen. Afsluiten gaat heel eenvoudig en je hebt direct toegang tot het portaal. De kosten voor de toegang zijn aftrekbaar als bedrijfskosten.

Waarom biedt ZZP-erindezorg.nl niet standaard Vilans protocollen aan?

We krijgen regelmatig de vraag waarom de Vilans-protocollen niet standaard in het abonnement zitten van ZZP-erindezorg.nl. Hier zijn twee redenen voor.

  1. Niet iedereen werkt in de verpleging en verzorging. De groep zzp'ers in de zorg is meer gevarieerd dan alleen verzorgenden en verpleegkundigen. De Vilans-protocollen zijn bedoeld voor deze beroepsgroepen, maar niet voor tandartsen, diëtisten, fysiotherapeuten, begeleiders en coaches. Een abonnement op Mijn Vilans Protocollen standaard toevoegen aan ons abonnement zou ertoe leiden dat veel abonnees betalen voor iets dat ze niet nodig hebben.
  2. Het levert geen voordeel voor jou op. De kostprijs van € 30 per jaar gaat niet omlaag naarmate er meer abonnees zijn. Dit hebben we met Vilans besproken. De reden hierachter is dat bij de start geprobeerd is door Vilans om het abonnement zo laag mogelijk te prijzen. Kortom, het heeft geen nut voor ZZP-erindezorg.nl om er tussen te gaan zitten.

Online omgeving Mijn Vilans Protocollen

De online omgeving van de Mijn Vilans Protocollen ziet er overzichtelijk en gebruiksvriendelijk uit. Via een zoekfunctie kun je eenvoudig op zoek gaan naar het onderwerp waar je naar op zoek bent. Deze zoekfunctie is onlangs uitgebreid. Er is ook een indeling in rubrieken die laat zien welke soorten onderwerpen er zijn. Handig is ook dat je in één oogopslag kunt zien wat het laatste nieuws is en welke vragen het meest worden gesteld. Voor zelfstandige verpleegkundigen en verzorgenden biedt Mijn Vilans Protocollen een laagdrempelig alternatief om aan je verplichtingen als solistische zorgaanbieder te voldoen.

Heb je een ander beroep? Check dan bij jouw beroepsorganisatie of er landelijke richtlijnen en protocollen beschikbaar zijn. Zijn deze nog niet beschikbaar voor zzp'ers in de zorg? Stuur ons dan een berichtje >>

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg