Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Voor- en nadelen van

Voor- en nadelen van losse diensten als zzp, naast vast dienstverband

dienstverband starten als zzp'er Apr 28, 2022

Het is een veelgehoorde vraag onder starters in de zorg. Wat zijn de voor- en nadelen van losse diensten als zzp, naast een vast dienstverband? In dit artikel leggen we uit hoe dit in elkaar zit en waar je rekening mee moet houden. 

Starten als zzp naast dienstverband

Veel zorgverleners die starten als zzp'er, doen dit vaak naast een bestaand dienstverband. De combinatie van vast en zzp combineren zorgt ervoor dat je kunt oefenen met het zzp-schap, zonder dat je al te grote risico's loopt. We zien zorgprofessionals vaak een dag of twee dagen in de week werken naast een dienstverband bij een werkgever. Eenmaal ervaren met het zzp-schap in de zorg zien we dat veel zorgmedewerkers overstappen naar full-time ondernemerschap.

Overweeg je te starten in de zorg? Overweeg dan ons webinar voor starters >>

Wat zijn de voordelen van zzp naast een vast dienstverband?

Als je enkele dagen per maand werkt als zzp'er in de zorg naast een vast dienstverband, heeft dat een aantal voordelen. Hieronder vind je een aantal voordelen die wij terugkrijgen van zzp'ers in de zorg die op deze wijze gestart zijn.

  • Voorspelbaar en vast inkomen. Als fulltime zzp'er in de zorg heb je een wisselend inkomen. Ook al ligt het uurtarief voor zzp'ers in de zorg hoger dan dat in dienstverband, toch zien veel zorgprofessionals een vast inkomen als een belangrijke reden om in een vast dienstverband te blijven;
  • Behoud van sociale zekerheden. Als je in een dienstverband werkt ben je verzekerd voor ziekte, arbeidsongeschiktheid en pensioen. Deze sociale zekerheden moet je zelf organiseren als je fulltime ondernemer bent. Op dat moment ben je zelf verantwoordelijk voor jouw financiële aanpak;
  • Mee kunnen doen met scholing. Veel zorgorganisaties organiseren een scholingsprogramma voor hun medewerkers. Hier kun je gebruik van blijven maken als je een vast dienstverband hebt. Als het om landelijk erkende geaccrediteerde cursussen en trainingen gaat kun je ze 'overzetten' naar jouw eigen onderneming.

Wat zijn de nadelen van zzp naast een vast dienstverband?

Op het moment dat je zzp in de zorg combineert met loondienst, dan zijn er uiteraard ook een aantal nadelen. Deze hebben met name te maken met het feit dat je niet full-time onderneemt. Waar moet je rekening mee houden als je niet voor een fulltime bedrijf gaat?

  • Ook bij een dag in de maand werken als zzp, moet je aan zorgwetgeving voldoen. Er is geen onderscheid tussen part-time ondernemen en fulltime ondernemen als het op de Wtza en Wkkgz aankomt. Je hebt aan zorgwet- en regelgeving te voldoen. Ons abonnement ondersteunt hierbij;
  • Met een beperkt aantal ondernemersuren, heb je geen recht op fiscale kortingen. Pas als je 1225 uur of meer per kalenderjaar besteedt aan jouw onderneming heb je recht op fiscale kortingen en ben je echt ondernemer. Als je dat niet haalt wil dat zeggen dat je Resultaat uit Overige Werkzaamheden (ROW) hebt;
  • De arbeidstijdenwet geldt niet, maar je moet er wel rekening mee houden. Als je een dienstverband gaat combineren met zzp-schap, houd er dan rekening mee dat je zelf verantwoordelijk bent voor gezonde werkomstandigheden.

Starten als zzp'er in de zorg is goed mogelijk naast een dienstverband. Je moet wel bereid zijn om fors te investeren in jouw zorgonderneming. Part-time zorgaanbieder zijn is namelijk niet mogelijk en dat maakt het combineren van zzp en dienstverband een flinke klus. 

Verder lezen?

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg