Gratis webinars
Word direct abonnee
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
ZZPer in de zorg

ZZP-er in de zorg checklist: wat mag je sowieso niet vergeten?

starten als zzp'er werken als zzp'er Feb 22, 2021

Veel zorgmedewerkers overwegen de stap te maken naar het ZZPer in de zorg. Voor iedereen die zich goed voor wil bereiden volgt hier de ZZP-er in de zorg checklist: wat mag je sowieso niet vergeten? 

1. Een zzper in de zorg heeft 4 rollen ineen

Het allerbelangrijkste wat je als zelfstandige in de zorg doet, is dat je in één keer vier rollen tegelijk krijgt. Een belangrijk deel van de verantwoordelijkheden die je hebt als zzp-er in de zorg hebben te maken met de klanten die je hebt. Uiteraard ben je in alle gevallen zorgprofessional. Ook wil je in graag gezien worden als ondernemer. Maar daarnaast wil je graag als onderaannemer bij zorgorganisaties 'buiten dienstverband' blijven. Op het moment dat je eigen cliënten hebt, dan noemen we jouw rol 'zorgaanbieder'. Deze vier rollen hebben zo allemaal hun eigen kenmerken.

2. Bepaal je eigen tarief

Weet jij wat je nodig hebt om van rond te kunnen komen als zzp-er in de zorg? Waar je je wel en niet tegen wil verzekeren? Je zal de risico's in kaart moeten brengen voor jezelf en de kansen die er zijn moeten ontdekken. Het is van groot belang dat jouw inkomsten en uitgaven in balans zijn. Dat is alleen mogelijk als je weet wat je netto moet verdienen als zzp-er in de zorg. Ik geef in dit artikel meer uitleg over het uurtarief van zzp-ers in de zorg. Zorg ervoor dat je op basis van jouw persoonlijke situatie een financieel plan maakt en weet wat je nodig hebt aan inkomsten. Bepaal dus je eigen tarief.

Alles over starten als ZZP'er in de zorg lees je hier

3. Maak een eigen plan

Inmiddels zijn er bijna 200.000 zorgverleners als zzp-er in de zorg actief. Er zijn dus veel mensen die hun ervaringen willen delen over hoe zij het aanpakken. Besef wel dat jouw eigen plan maken nog steeds heel belangrijk blijft. Wie zijn jouw klanten? Hoe veel wil je werken? Waar wil je werken? Hoe maak je reclame? Op welke manier zorg je ervoor dat je aan wet- en regelgeving voldoet? Er komt niet alleen veel kijken bij het zzp-schap in de zorg, maar de mogelijkheden zijn ook eindeloos. Dat vraagt een eigen ondernemingsplan. Wat ga jij bijvoorbeeld doen om ervoor te zorgen dat je gezien wordt als ondernemer voor de Belastingdienst? Maak vooral je eigen plan.

ZZP-er in de zorg checklist: wat mag je sowieso niet vergeten?

Wil je meer achtergrond over starten als zzp'er in de zorg? Lees dan ook mijn introductie artikel over wat je moet weten. Mijn naam is Lex Tabak en ik ben 15 jaar actief met en voor zzp'ers in de zorg. Als verpleegkundige was ik ook zelf lange tijd actief als zzp'er in de zorg. Voor zorgprofessionals die starten als zzp in de zorg wil ik een compleet beeld geven over alles wat er speelt. De training die ik heb ingericht heet 'De basis op orde'. Ik raak hierbij alle onderwerpen die horen bij het zzp-schap. Zodat jij goed voorbereid op pad gaat als zelfstandige zorgprofessional.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp-ers in de zorg al? Klik hieronder!
Wtza abonnement voor zzp-ers in de zorg